Με τον Ντόναλντ Τραμπ να απορρίπτει τη νέα ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι αλλάζουν τους κανόνες εμπλοκής στα Στενά του Ορμούζ, μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση όχι μόνο των διπλωματικών αλλά και των στρατιωτικών εντάσεων.
Κατά τον δημοσιογράφο του Axios, Μπαράκ Ραβίντ, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν το «πράσινο φως» να εξουδετερώνουν άμεσες απειλές εναντίον πλοίων που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ, όπως γρήγορα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ή παράκτια πυραυλικά συστήματα που «κλειδώνουν» την περιοχή.
Ο Ραβίντ συνδέει την αλλαγή στάσης των αμερικανικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ με προηγούμενο δημοσίευμα του Axios, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε βαρεθεί με το αδιέξοδο «χωρίς συμφωνία, χωρίς πόλεμο» στο Ιράν.
Η «Επιχείρηση Ελευθερία» που διέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να αλλάξει αυτή τη δυναμική, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει πίσω στον πόλεμο, σημειώνει το Axios.
«Ο πρόεδρος θέλει δράση. Δεν θέλει να καθίσει ήσυχος. Θέλει πίεση. Θέλει μια συμφωνία», δήλωσε στο πλαίσιο αυτό, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
🚨A U.S. official said the rules of engagement for U.S. forces in the region have been changed and they were authorized to strike immediate threats against ships that cross the strait, like IRGC fast boats or Iranian missile positions https://t.co/yzebKR0CJ1
— Barak Ravid (@BarakRavid) May 4, 2026
Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ «ανοίγουν» το Στενό του Ορμούζ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, κλιμάκωσε τη ρητορική της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» για τους διεθνείς εταίρους να εντείνουν την πίεση προς την Τεχεράνη.
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν «απόλυτο έλεγχο» του Ορμούζ. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προχωρά στο «άνοιγμα» των Στενών, επιχειρώντας να αποκαταστήσει τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «πυροβολούν μόνο όταν δέχονται πυρά».
Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο με 3 νεκρούς – Πώς μεταδίδεται
Πολεμικό θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ - Οι Ιρανοί έπληξαν πλοίο των ΗΠΑ με δύο πυραύλους
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις