Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Χαμάς για τους Ισραηλινούς ομήρους - Οι όροι που θέτουν

Πλανήτης

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα συνεχίζονται με έναν εκ των αξιωματούχων που εμπλέκονται στις προσπάθειες να δηλώνει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα επιτρέψει την «απελευθέρωση γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, τραυματιών και αρρώστων το συντομότερο δυνατό».

Ο Γκερσόν Μπάσκιν, μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη Χαμάς με αντάλλαγμα πάνω από χίλιους Παλαιστίνιους κρατούμενος θεωρεί, όπως είπε στο BBC, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνούσε σε μια εκεχειρία με την απελευθέρωση ομήρων «εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει άλλα πράγματα», αλλά όπως σημείωσε η Χαμάς «αλλάζει συνέχεια τις απαιτήσεις της».

Ωστόσο, όπως λέει, «υπάρχει ακόμη ελπίδα» για τη διευθέτηση της κρίσης με τους ομήρους όσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Το γεγονός ότι το Ισραήλ περιμένει, σημαίνει ότι εξαντλούν κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης ώστε να βγάλουν τουλάχιστον τους άμαχους ομήρους απο΄τη Γάζα προτού μπουν μαζικά άρματα μάχης, δυνάμεις του στρατού και το πυροβολικό. Κι αυτό είναι θετικό σημάδι».

Χαμάς: Καμία απελευθέρωση ομήρων μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός

Από την πλευρά της η Χαμάς διαμηνύει διά στόματος μέλος αντιπροσωπείας της, που επισκέπτεται τη Μόσχα, ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους, μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ το μέλος της Χαμάς, Αμπού Χαμίντ, υποστήριξε πως η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς, οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

«Έπιασαν δεκάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, και χρειαζόμαστε χρόνο για να τους βρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και μετά να τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο Χαμίντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με την Κομερσάντ, πως χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος. Η Χαμάς υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ότι περίπου 50 από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τη Ρωσία να απελάσει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα και έχει χαρακτηρίσει την πρόσκλησή της «αξιοθρήνητη».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Τραμπ βρίζει τον Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση: Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του

«Είναι ο χειρότερος πρόεδρος που υπήρξε ποτέ, σε οποιαδήποτε χώρα». «Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του, έχει κάνει τεράστια ζημιά». «Είναι ένας κακός άνθρωπος». Αυτά και ...

Φόρτωση άρθρων...