Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Ευρώπη για τρομοκρατικά χτυπήματα – Προτεραιότητα η φύλαξη συνόρων και οι απελάσεις

Πλανήτης

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι χώρες της Ευρώπης για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Τα κράτη-μέλη πρέπει να ελέγχουν καλύτερα τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο και να απελαύνουν ταχύτερα όσους θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια, αποφάσισαν οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφορμή για αυτές τις αποφάσεις ήταν οι πρόσφατες επιθέσεις που ανέφεραν σε ευρωπαϊκές πόλεις και ενώ μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τη Γαλλία, σε μια περίοδο ολοένα και μεγαλύτερων ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

«Είναι σημαντικό τα άτομα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας να επιστραφούν με τη βία, αμέσως», ανέφερε η Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

«Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να κλείσουμε τα παραθυράκια και να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις για τη διενέργεια επιστροφών», πρόσθεσε η Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 45χρονος Τυνήσιος ένοπλος που σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στη βελγική πρωτεύουσα τη Δευτέρα διέμενε εκεί παράνομα, αφού είχε απορριφθεί το αίτημά του για άσυλο.

«Συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμη μια μικρή αφέλεια είτε στους θεσμούς ορισμένων χωρών είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Ζεράλντ Νταρμανέν κατά την άφιξή του στη σύνοδο της Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την ταχεία εφαρμογή των πολυσυζητημένων μεταναστευτικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ταχύτερη λήψη αποφάσεων επί των αιτήσεων ασύλου.

Οι υποστηρικτές της επικείμενης αναθεώρησης των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος- λένε ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τον ταχύτερο επαναπατρισμό αλλοδαπών με ποινικό μητρώο.

Η επίθεση στις Βρυξέλλες υπογράμμισε τις επίμονες αδυναμίες των προβληματικών συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των κενών ασφαλείας και των αναποτελεσματικών επιστροφών. Μόνο το 1/5 περίπου των ανθρώπων των οποίων οι υποθέσεις ασύλου αποτυγχάνουν στην Ευρώπη αποστέλλονται πραγματικά.

Επίσης, υπάρχει μια τάση για συμφωνίες με αφρικανικές χώρες -συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και του Μαρόκου- παρόμοιες με αυτή που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τυνησία, προσφέροντας βοήθεια με αντάλλαγμα η Τύνιδα να μειώσει τις αναχωρήσεις προς την Ευρώπη.

Πάντως, οι επικριτές των νέων πολιτικών της Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετανάστευση και το άσυλο αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά τους και επισημαίνουν τους αυξανόμενους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η έμφαση δίνεται στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών...

Φόρτωση άρθρων...