Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη Ουκρανός υφυπουργός για μίζα 400.000 ευρώ - Ζελένσκι: Οι διεφθαρμένοι θα μπουν φυλακή

Πλανήτης

Ο επικεφαλής του κόμματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι θα συλληφθούν και θα φυλακιστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής, μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία αξιωματούχων στην Ουκρανία.

Οι κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει μακρά ιστορία καταπολέμησης της διαφθοράς και αδύναμης διακυβέρνησης, αν και λίγες τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, καθώς το Κίεβο πολεμά τα ρωσικά στρατεύματα και λαμβάνει δυτική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.

Χθες Κυριακή, η αστυνομία κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον υφυπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο μίζα 400.000 δολαρίων για να διευκολύνει την εισαγωγή γεννητριών στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατηγορείται για υπέρογκες πληρωμές σε προμηθευτές τροφίμων για τους στρατιώτες

Ξεχωριστά, δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα το Σάββατο κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας για υπέρογκες πληρωμές σε προμηθευτές τροφίμων για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Το υπουργείο είπε ότι το δημοσίευμα περιείχε «ενδείξεις εσκεμμένης χειραγώγησης» και ήταν «παραπλανητικό».

Ο Νταβίντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, Υπηρέτης του Λαού, είπε ότι κατέστη σαφές κατά τη διάρκεια της εισβολής ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να επικεντρωθούν στον πόλεμο, να βοηθήσουν τα θύματα, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να σταματήσουν αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

«Πολλοί από αυτούς πήραν το μήνυμα. Αλλά πολλοί από αυτούς δεν το έλαβαν δυστυχώς. Σίγουρα θα προχωρήσουμε ενεργά σε φυλακίσεις αυτήν την άνοιξη. Αν η ανθρώπινη προσέγγιση δεν φέρει αποτέλεσμα, θα το κάνουμε σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο», είπε.

Βασικό ζήτημα για τον Ζελένκι η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία

Πριν από τη ρωσική εισβολή πέρυσι, η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν το κύριο ζήτημα για τον Ζελένσκι, έναν αρχάριο στην πολιτική που ανήλθε στην εξουσία το 2019 με την υπόσχεση να εξυγιάνει διεφθαρμένους θεσμούς της χώρας. Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του χθες το βράδυ, ο Ζελένσκι είπε ότι μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

«Θέλω αυτό να είναι ξεκάθαρο: δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτό που υπήρχε στο παρελθόν, στον τρόπο που διάφοροι άνθρωποι βρίσκονταν κοντά σε κρατικούς θεσμούς ή σε όσους πέρασαν όλη τους τη ζωή επιδιώκοντας μια καρέκλα», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αποπεμφθούν άμεσα, καθώς ο Ζελένσκι προσπαθεί να κάνει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική.

Η Ουκρανία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τρίτο πέρυσι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική οικονομική βοήθεια και δωρητές όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη διακυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο «να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν» κράτη-μέλη του

Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλ...

Φόρτωση άρθρων...