Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Δημοσίευμα «βόμβα» της Taz: «Η επίθεση, για την οποία ο Ερντογάν γνωρίζει τα πάντα»

Δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας Taz.de παρουσιάζει νέες πτυχές της βομβιστικής επίθεσης στην ΚωνσταντινούποληΗ επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έγινε σε πάρα πολύ βολικό χρόνο για τον Ερντογάν που είναι στρυμωγμένος το τελευταίο διάστημα.

Οι ενέργειες που ακολούθησαν φάνηκαν σαν να ήταν σχεδόν προγραμματισμένες, γράφει ο Γερμανικός Τύπος, ενώ η Taz.de αναφέρει ότι δύσκολα μπορεί να αποκλείσει κάποιος ότι ο Ερντογάν γνώριζε για την επίθεση.

Όταν ο Σουλεϊμάν Σοϊλού πήγε να προσκυνήσει στο χώρο της επίθεσης δεν απότισε φόρο τιμής. «Θα αντεπιτεθούμε», ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών από τον τρόπο της τραγωδίας. Και νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η αστυνομία έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Σχεδόν αστραπιαία συνελήφθησαν 46 άτομα και πολύ σύντομα και πολύ σύντομα μια κοπέλα ομολόγησε. Η αστυνομία πρόβαλε βίντεο με την σύλληψη της γυναίκας που ομολόγησε. 

Την λένε Αhlam Albashir και είναι κουρδικής καταγωγής από τη Συρία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Taz, εδώ με ένα σμπάρο είναι πολλά τα τρυγόνια. Γιατί η Albashir είπε, πολύ εύκολα, πολλά βολικά πράγματα για την Κυβέρνηση Ερντογάν. Είπε ότι υποστηρίζει το κουρδικό  PKK και το συριακού παρακλάδι του το PYD που είναι η πολιτοφυλακή του YPG. 

Ακόμα, αποκάλυψε και τις προθέσεις της για μετά την επίθεση ότι θα κατέφευγε λέει στην Ελλάδα.

«Μια πιο τέλεια επιτυχία στο ανθρωποκυνηγητό των τουρκικών αρχών είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί το αλάθητο των πληροφοριών της και της ερμηνείας τους σχετικά με την επίθεση», γράφει η taz. 

Μετά την επίθεση επιβλήθηκαν περιορισμοί στα Μέσα Ενημέρωσης. Τα τουρκικά ΜΜΕ μπορούσαν να μεταδίδουν μόνο τα επίσημα ανακοινωθέντα. Στη συνέχεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποιήθηκαν.

Η Αστυνομία πήγε αμέσως και σχεδόν σε απευθείας σύνδεση, εκεί που βρήκε την κοπέλα η οποία έδειξε τους κλασικούς εχθρούς του ερντογανικού αφηγήματος. Κούρδοι, Κούρδοι από τη Συρία και Ελλάδα. Και όλα αυτά μόλις μερικές ημέρες πριν από την συνάντηση του Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπάιντεν. 

Η Τaz τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν την επέμβαση που επιθυμεί ο Ερντογάν στην Συρία ενώ ταυτοχρόνως εξοπλίζουν τις πολιτοφυλακές των Κούρδων, είτε στη Συρία είτε στην Τουρκία (μέσω της Συρίας). Και το πρώτο που έκανε η Άγκυρα ήταν να απορρίψει τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ. Αυτό ακριβώς είναι το κλίμα υπό το οποίο ήθελε ο Ερντογάν να συναντήσει τον Μπάιντεν.

Το παραπάνω αφήγημα δικαιώνει απόλυτα τον Ερντογάν που είναι ενόψει των Εκλογών και με δεδομένη την αδυναμία της τουρκικής οικονομίας αισθάνεται ότι οδεύει αδύναμος προς τις εκλογές. «Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους θα ήταν βολικότερη για τον Τούρκο πρόεδρο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα και εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης από ό,τι μια επίθεση με δράστες τζιχαντιστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στη Συρία», γράφει η Taz.

Ακόμα, το γερμανικό δημοσίευμα προσθέτει: «Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συναντά προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία και μπορεί να τρίψει του στη μύτη τη συνεργασία των ΗΠΑ με το YPG είναι μια ωραία σύμπτωση. Υπάρχουν ήδη εικασίες σε κύκλους της αντιπολίτευσης ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίθεση ως δικαιολογία για να επιτρέψει στα στρατεύματά του να εισβάλουν ξανά στη βόρεια Συρία – ένα αίτημα που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει λόγω της κοινής αντίρρησης ΗΠΑ και Ρωσίας.»

Άλλη γερμανική εφημερίδα η Redaktionsnetzwerk Deutschland, γράφει ευθέως ότι ενόψει των εκλογών «η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία». «Ο Ερντογάν θα νιώθει δικαιωμένος», γράφει η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας πως: «Ο θάνατος αθώων έχει ως στόχο υποτίθεται να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα… Η Τουρκία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επίθεση, ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως χώρα πολιτικά πολωμένη, σε προεκλογική περίοδο. (…) Κάθε είδους πολιτική βία οδηγεί σε ανασφάλεια», γράφει η εφημερίδα. Και όλοι ξέρουμε πού οδηγούν τους ψηφοφόρους η ανασφάλεια και ή αίσθηση του κινδύνου την ώρα της κάλπης. Τους συσπειρώνει γύρω από την ηγεσία, η οποία εν προκειμένω, η ηγεσία υπό τον Ερντογάν, θα μπορεί να διακηρύσσει ότι είναι απόλυτα δικαιωμένη, στα όσα υποστηρίζει για τους εχθρούς του τουρκικού έθνους μήνες πριν από τις Εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: 38χρονος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή μίλησε κατά του πολέμου στην Ουκρανία

Ένας Ρώσος καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια καταναγκαστικής εργασίας στην Ρωσία με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, επειδή κατά την διάρκε...

Εκτοξεύτηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2023 - Έφτασαν τα 2,44 τρισ. δολάρια, η θέση της Ελλάδας

Σε τροχιά ανόδου για πρώτη φορά από το 2009 είναι οι αμυντικές δαπάνες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών με τους μεγάλους στρατούς, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και στην Αφρική, ...

Φόρτωση άρθρων...