Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

To Ισραήλ αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα - Ξεκινά η τρίτη φάση επιχειρήσεων

Πλανήτης

Αποσύρει ορισμένες δυνάμεις από τη Γάζα το Ισραήλ για να στραφεί σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Ακόμα, το Ισραήλ επιστρέφει εν μέρει εφέδρους στην πολιτική ζωή για να βοηθήσει την οικονομία καθώς η χώρα μπαίνει στη νέα χρονιά που έχει οριστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να ανατραπεί η τρομοκρατική οργάνωση, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν θα προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο μέτωπο στον Λίβανο.

Από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι σχεδίαζαν να την πραγματοποιήσουν σε τρία κύρια στάδια.

Ο πρώτος ήταν έντονοι βομβαρδισμοί για την εκκαθάριση των οδών πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και την ενθάρρυνση των αμάχων να απομακρυνθούν. Η δεύτερη ήταν η εισβολή που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου.

Με τα τανκς και τα στρατεύματα να έχουν πλέον κατακλύσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, να έχουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο, παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι συνεχίζουν τις ενέδρες τους από κρυμμένες σήραγγες και αποθήκες, ο στρατός προχωρά στο τρίτο στάδιο του πολέμου, είπε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ στρατολόγησε 300.000 έφεδρους για τον πόλεμο - εκτιμάται ότι το 10% έως 15% του εργατικού του δυναμικού. 

Μερικοί απολύθηκαν γρήγορα, αλλά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ 200.000 και 250.000 εξακολουθούσαν να υπηρετούν και να έλειπαν από θέσεις εργασίας ή πανεπιστήμια.

«Φουντώνει» το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η απόσυρση επικεντρώθηκε στους εφέδρους και σχεδιάστηκε για να «αναζωογονήσει την ισραηλινή οικονομία».

Ωστόσο, είπε ότι μερικά από τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Γάζα στο νότο θα προετοιμαστούν για εναλλαγή στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και τις μάχες με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι, εάν η Χεζμπολάχ δεν υποχωρήσει, πλησιάζει ένας πλήρης πόλεμος στον Λίβανο. Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ υποστηρίζονται από το Ιράν, του οποίου οι μαχητές σύμμαχοι στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη πραγματοποιούν επίσης επιθέσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά του Ισραήλ.

«Η κατάσταση στο μέτωπο του Λιβάνου δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί. Αυτό το επόμενο εξάμηνο είναι μια κρίσιμη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα μεταφέρει ένα παρόμοιο μήνυμα σε έναν απεσταλμένο των ΗΠΑ που πραγματοποιεί αποστολές λεωφορείων στη Βηρυτό.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έστειλε ορισμένους έφεδρους στην πατρίδα τους ως μέρος αυτού που ο ανώτατος διοικητής, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, έκρινε ως «αναδιάταξη» των δυνάμεων.

«Από τις πρώτες στιγμές αυτού του πολέμου, είπαμε ότι θα πάρει πολύ», ανέφερε ο Χαλέβι στα στρατεύματα την Τρίτη.

«Θα μπορέσουμε τελικά να πούμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι εχθροί γύρω από το Κράτος του Ισραήλ; Νομίζω ότι αυτό είναι υπερβολικά φιλόδοξο. Αλλά θα προσφέρουμε μια διαφορετική κατάσταση ασφάλειας - ασφαλή και, όσο το δυνατόν περισσότερο, σταθερή».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Με «θετικό πνεύμα» βλέπει η Χαμάς την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Επτά μήνες από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λω...

Φόρτωση άρθρων...