Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το πλουσιότερο 1% ευθύνεται για εκπομπές αερίων ίσες με το φτωχότερο 66%

Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων της Γης, εκπέμπει ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίση με αυτή που εκπέμπει το φτωχότερο 66% του πληθυσμού του πλανήτη. Αυτό αναφέρει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Η έκθεση έχει τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%» και βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI) όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019.

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της έκθεσης, είναι ότι το 1% των πλουσιότερων του κόσμου (δηλαδή 77 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνεται για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών, εξαιτίας της κατανάλωσής του. Πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων, ή 5,11 δισ. ανθρώπους.
Το εισοδηματικό όριο για να συμπεριληφθεί κάποιος στο 1% των πλουσιότερων αναπροσαρμόζεται κατά χώρα, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη: για παράδειγμα, στις ΗΠΑ το όριο είναι τα 140.000 δολάρια (128.000 ευρώ), ενώ στην Κένυα τα 40.000 δολάρια.

Χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα «κόστους θνησιμότητας», η έκθεση εκτιμά ότι οι εκπομπές από το 1% των ανθρώπων μόνο, θα ήταν αρκετές για να προκαλέσουν 1,3 εκατ. θανάτους λόγω ανόδου της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι θα χρειάζονταν περίπου 1.500 χρόνια για κάποιον στο φτωχότερο 99% των ανθρώπων, προκειμένου να παράγει τόσο άνθρακα όσο οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον «Guardian». 

Όπως ανέφερε η ανώτερη σύμβουλος πολιτικής για την κλιματική δικαιοσύνη της «Oxfam», Κιάρα Λιγκουόρι, οι δίδυμες κρίσεις του κλίματος και της ανισότητας «τροφοδοτούν η μία την άλλη».
Βάσει της μελέτης, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα –κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο- ήταν υπεύθυνες το 2019 για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που βασίζονται στην ανθρώπινη κατανάλωση, έναντι μόλις 0,4% των χωρών χαμηλότερου εισοδήματος (κυρίως στο νότιο ημισφαίριο). 

Η Αφρική, στην οποία διαμένει περίπου ένας στους έξι ανθρώπους της Γης, ήταν υπεύθυνη για μόλις το 4% των εκπομπών, ενώ ανισότητες καταγράφονται και εντός των χωρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Φόρτωση άρθρων...