Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Τουρκία: Πώς επηρεάζει τις Εκλογές η αποχώρηση Ιντζέ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην Τουρκία ενόψει των κυριακάτικων Εκλογών έπειτα από την απόσυρση από την εκλογική κούρσα του Μουαρέμ Ιντζέ. 
Η αποχώρηση του Ιντζέ δίνει ώθηση στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που φιλοδοξεί να νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον πρόεδρο του CHP προβάδισμα μεγαλύτερο των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Η αποχώρηση του προέδρου του Κόμματος της Πατρίδας δημιουργεί νέες συνθήκες λίγες μέρες πριν τις πιο σημαντικές εκλογές για τον Ερντογάν την τελευταία 20ετία.

Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωσε άλμα 6% μετά την ανακοίνωση του Ιντζέ. Με τις χρηματιστηριακές αγορές να βρίσκονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα], καθώς ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

Τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια σημείωσαν ράλι, με τις εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας να αυξάνονται έως και 2,5 σεντς στο δολάριο και να αλλάζουν χέρια πάνω από 82 σεντς, επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 49,3% έναντι 43,7% του Ερντογάν, αποτέλεσμα που δείχνει ότι η εκλογική μάχη θα συνεχιστεί και την Δεύτερη Κυριακή (28 Μαϊου) για να αποφασιστεί ο τελικός νικητής.

Η έρευνα διεξήχθη στις 6-7 Μαΐου, πριν από την ανακοίνωση του Ιντζέ. «Η πιθανότητα να κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αυξήθηκε μετά την αποχώρηση του Ιντζέ. Δεν θα με εξέπληττε αν έπαιρνε το 51%», δήλωσε ο διευθυντής της Konda, Μπεκίρ Αγκιντίρ.

Οριακό προβάδισμα του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Κ. Κιλιτσντάρογλου δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας metropoll.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να λαμβάνει την πρώτη Κυριακή ποσοστό 49,1%, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 46,9%.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για τη δεύτερη Κυριακή, 51,3% λαμβάνει ο Κιλιτσντάρογλου και 48,7% ο Ερντογάν. 

Φήμες και για τον τέταρτο υποψήφιο

Μετά την αποχώρηση του Ιντζέ από την εκλογική μάχη υπήρξε έντονη φημολογία και για τον τέταρτο προεδρικό υποψήφιο, τον ανεξάρτητο Σινάν Ογάν.

Σύμβουλος του Ογάν επιβεβαίωσε ότι ακυρώνεται η προεκλογική ομιλία του που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή στην Αττάλεια. Ο ίδιος ο Ογάν με ανάρτησή του στο Twitter, διέψευσε τις φήμες, γνωστοποιώντας ότι το βράδυ της Πέμπτης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραχωρήσει συνέντευξη στο Haber Turk, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στην Άγκυρα. 

«Αγαπητοί γιοι του τουρκικού έθνους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους. Δεν θέλαμε να βιώσουμε κανένα επεισόδιο την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω των αυξανόμενων φημών προβοκάτσιας εναντίον μας τις τελευταίες ημέρες. Για τον λόγο αυτό, βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη απόψε και θα είμαι στην τηλεόραση του Haber Turk. Αύριο θα είμαι στην Άγκυρα», έγραψε ο Ογάν στο Twitter.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία-Αργεντινή: Φουντώνει η αντιπαράθεση μετά τη δήλωση Ισπανού υπουργού ότι ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά

Η αντιπαράθεση πήρε διαστάσεις μεταξύ του Μπουένος Άιρες και της Μαδρίτης: έπειτα από ένα σχόλιο ενός Ισπανού υπουργού που είπε ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι παίρνει ν...

Φόρτωση άρθρων...