Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Βελιγράδι: Ο 14χρονος προετοίμαζε ένα μήνα το μακελειό στο σχολείο

Ο μαθητής είχε λίστα με τα θύματα, ενώ πήγαινε σε πεδίο βολής με τον πατέρα του. Τριήμερο πένθος στο Βελιγράδι.

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για τον 14χρονο δράστη του μακελειού στο Βελιγράδι. Ο μαθητής είχε προετοιμάσει το μακελειό εδώ και έναν μήνα. Μάλιστα, είχε φτιάξει λίστα με τα θύματά του και σχέδιο εισόδου-εξόδου από το σχολείο του στην πρωτεύουσα της Σερβίας.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως ο 14χρονος δράστης πήγαινε συχνά σε πεδίο βολής με τον πατέρα του.

Ο 14χρονος (γεννηθείς το 2009) μαθητής Κόστα Κετσμάνοβιτς φαίνεται να σχεδίαζε εδώ και καιρό να σκοτώσει συμμαθητές του που μέχρι χθες έπαιζε μαζί τους.

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής των σερβικών Αρχών, Βέσελιν Μίλιτς, ο 14χρονος μακελάρης προετοίμαζε τη μαζική δολοφονία εδώ κι έναν μήνα. Μάλιστα, είχε συμπεριλάβει σε λίστα τα θύματά του, και, όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, είχε γράψει περίπου 17-18 ονόματα. Ένα εξ αυτών το είχε σβήσει, ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν τελικά γλίτωσε ή αν δέχθηκε τα πυρά του δράστη. Παράλληλα, είχε φτιάξει και σχεδιάγραμμα με σχέδιο εισόδου-χτυπήματος-διαφυγής.

Η λίστα του 14χρονου με τα θύματα
Η λίστα του 14χρονου με τα θύματα

«Έχω πάει σε χιλιάδες έρευνες, αυτό είναι ανήκουστο στη σερβική κοινωνία. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το παιδί σχεδίαζε την επίθεση εδώ και καιρό. Πήρε τα πιστόλια από το διαμέρισμα του πατέρα του, πήρε μαζί του και μολότοφ. Πρώτα πυροβόλησε τον σεκιούριτι και μετά την καθηγήτρια. Μετά το έγκλημα κάλεσε την Αστυνομία, στις 8:42 π.μ. Επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για να μπει στο σχολείο και να εγκαταλείψει το σχολείο. Καθόρισε τους στόχους προτεραιότητας, πώς να εκκαθαρίσει, ποια παιδιά, και σε ποιον αριθμό» ανέφερε ο Μίλιτς, σοκάροντας το ακροατήριο, που περίμενε εναγωνίως να μάθει τι όπλισε το χέρι του δολοφόνου.

Το σχέδιο εισόδου, χτυπήματος και διαφυγής του 14χρονου
Το σχέδιο εισόδου, χτυπήματος και διαφυγής του 14χρονου

Ο πατέρας του Κόστα συνελήφθη σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Μπράτισλαβ Γκάσιτς, σε συνέντευξη Τύπου.

«Και τα δύο όπλα, αυτό στο σακίδιο και αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος, ήταν στη νόμιμη κατοχή του πατέρα του αγοριού. Ισχυρίζεται (σ.σ.: ο πατέρας) ότι ήταν κλειδωμένα σε χρηματοκιβώτιο, με κωδικό. Υπάρχουν πολλά όπλα, από το 2016 και το 2017, αλλά προφανώς το παιδί είχε κωδικό γι' αυτά τα όπλα και δίπλα σε αυτά βρέθηκαν τρία ολόκληρα κουτιά, με 15 σφαίρες για το καθένα». Ο Γκάσιτς πρόσθεσε ότι το αγόρι πήγαινε συχνά στο πεδίο βολής με τον πατέρα του.

«Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου»

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο 14χρονος, λίγο μετά το μακελειό, τηλεφώνησε στο «192» της σερβικής αστυνομίας και ενημέρωσε για την αποτρόπαια πράξη του, λέγοντας «ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου, σας περιμένω».

Στη συνέχεια, προσπάθησε να κρυφτεί, ωστόσο οι άντρες της αστυνομίας που έσπευσαν στο σχολείο, τον βρήκαν και τον συνέλαβαν. Με βάση τις ίδιες πηγές, στα πρώτα του λόγια μετά τη σύλληψή του, όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς γιατί προχώρησε σε αυτό το έγκλημα, αρκέστηκε να πει πως «πυροβόλησα γιατί είμαι ψυχοπαθής». Πέρα από τα δύο όπλα, στο σακίδιό του βρέθηκαν και τρις βόμβες μολότοφ.

Τριήμερο πένθος στο Βελιγράδι

Ο υπουργός Παιδείας Μάρκο Ρούζιτς ανακοίνωσε ότι ελήφθη απόφαση για κήρυξη τριήμερου πένθους, το οποίο θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 7 Μαΐου. Σήμερα το απόγευμα ματαιώθηκαν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία του Βελιγραδίου και αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν με ενός λεπτού σιγή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φωτιά στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης - Στις φλόγες το εμβληματικό κτίριο ηλικίας 400 ετών (βίντεο)

Μια μεγάλη φωτιά μαίνεται από νωρίς το πρωί στο παλαιό εμβληματικό κτίριο του Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης, ηλικίας 400 ετών, στο οποίο και πραγματοποιούνταν τις τελευταιες εβδομά...

BBC: Γιατί είναι εχθροί Ιράν και Ισραήλ - Τα πυρηνικά, η Χαμάς και οι σύμμαχοι της Τεχεράνης

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο πλανήτης αναμένει με αγωνία την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραή...

Φόρτωση άρθρων...