Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Η κυβέρνηση απαγορεύει το «αέριο του γέλιου»

Πλανήτης

Η συντηρητική κυβέρνηση στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι το υποξείδιο του αζώτου ή “αέριο του γέλιου“, ουσία με ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, θα απαγορευτεί σύντομα.

Ο υπουργός Στέγασης και Κοινοτήτων Μάικλ Γκόουβ ανακοίνωσε την απαγόρευση του υποξειδίου του αζώτου μιλώντας στο δίκτυο Sky News.

“Όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα πάρκα των μεγάλων πόλεών μας είδαν αυτά τα μικρά ασημένια δοχεία“, δήλωσε.

Οι χρήστες “όχι μόνο λεηλατούν τους δημόσιους χώρους, αλλά και παίρνουν ένα ναρκωτικό που μπορεί να έχει ψυχολογική και νευρολογική επίδραση και που συμβάλλει σε μια αντικοινωνική συμπεριφορά“, πρόσθεσε ο υπουργός.

“Για τον λόγο αυτό πρέπει να περιορίσουμε τη νέα χρήση ναρκωτικών και αυτά τα δοχεία του αερίου του γέλιου συνιστούν μια εντεινόμενη μάστιγα“, συνέχισε ο Μάικλ Γκόουβ.

Η κυβέρνηση θέλει οι πωλήσεις αυτών των δοχείων να “περιοριστούν σε κατάλληλους σκοπούς”. Το υποξείδιο του αζώτου χρησιμοποιείται πράγματι στον ιατρικό τομέα ως αναισθητικό καθώς και στα σιφόνια της κουζίνας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας σήμανε συναγερμό τον Νοέμβριο μετά την “ανησυχητική” αύξηση της ψυχαγωγικής χρήσης του υποξειδίου του αζώτου σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης.

Αυτή η αυξανόμενη ζήτησή του, κυρίως μεταξύ των νέων, οφείλεται στη διαθεσιμότητά του και στη χαμηλή του τιμή. Το αέριο αυτό εκτιμάται ότι έχει ζήτηση για τις σύντομες ψυχοδραστικές του επιδράσεις — διάρκειας τριών έως τεσσάρων λεπτών — όταν εισπνέεται.

Στην Ολλανδία, η κατοχή και η πώληση του υποξειδίου του αζώτου έχει απαγορευτεί από την 1η Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο συντηρητικός Ρίσι Σουνάκ, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα μέτρα για την καταπολέμηση της μικροπαραβατικότητας.

Προβλέπεται οι παραβάτες που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κοινωφελούς εργασίας, ότι θα καθαρίζουν οι ίδιοι τα γκράφιτι τους εντός 48 ωρών. Οι δράστες των παραβάσεων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα φορούν ιδιαίτερα ευδιάκριτες φόρμες ή μπουφάν κατά την εκτέλεση της ποινής τους, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πλύσιμο των αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της στις δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών, αυξάνει τις δηλώσεις για την ασφάλεια και τη μετανάστευση ενόψει και της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...