Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Βρετανία: Παραιτείται από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον

Πλανήτης

Την απόφαση του να δηλώσει παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον. Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας έχει άμεση ισχύ. Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε με την παραλαβή από τον ίδιο της έκθεσης από επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την υπόθεση Partygate.

Πρόκειται για το σκάνδαλο με τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις των συνεργατών του στη Ντάουνιγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ίσχυαν για όλο τον πληθυσμό -και προφανώς το πρωθυπουργικό γραφείο- κανόνες που απαγόρευαν τις συναθροίσεις.

Οι αποκαλύψεις για όσα είχαν γίνει το 2020 οδήγησαν δύο χρόνια αργότερα στην πτώση της κυβέρνησης, με τον ίδιο να παραδέχεται τη συμμετοχή του και να αναλαμβάνει την ευθύνη, αν και είπε ότι δεν ήθελε να παραπλανήσει κανέναν.

Την έκθεση για το Partygate συνέταξε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου που ερεύνησε αν ο Τζόνσον είχε παραπλανήσει το σώμα των βουλευτών. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η έρευνα ήταν ένας τρόπος «για να με πετάξουν έξω».

Ο Τζόνσον λέει ότι «δεν έφεραν ούτε ίχνος απόδειξης ότι εν γνώσει μου παραπλάνησα τη Βουλή». Στην ανακοίνωση στην οποία δηλώνει την παραίτησή του ο Τζόνσον επιρρίπτει ευθύνες στην επιτροπή.

«Προς κατάπληξή μου, είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία εναντίον μου για να με εκδιώξουν από το Κοινοβούλιο», αναφέρει και σημειώνει ότι αφήνει την έδρα του στην περιφέρεια Uxbridge and South Ruislip.

Στη δήλωσή του δεν ανέφερε τι κυρώσεις συνέστησε η επιτροπή. Μια αποβολή από το Κοινοβούλιο για 10 ή περισσότερες ημέρες -αν εγκριθεί από τους βουλευτές- θα οδηγούσε σε αίτηση ανάκλησης, η οποία θα οδηγούσε σε επαναληπτικές εκλογές, αν το 10% των ψηφοφόρων στην περιφέρεια υποστήριζαν την κίνηση. Με την παραίτηση θα γίνουν άμεσα οι εκλογές για το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.

«Λυπάμαι πολύ που εγκαταλείπω την υπέροχη εκλογική μου περιφέρεια. Ήταν τεράστια τιμή να υπηρετήσω τους πολίτες, τόσο ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα 1821: Το Μεξικό κερδίζει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. 1822: Ο φιλόλογος, αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν μεταφράζει τη στήλη της Ροζέτας υποδεικνύοντας...

NASA: Στα χέρια των επιστημόνων το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει συλλεγεί ποτέ

Σημαντικές πληροφορίες για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος ευελπιστούν πως θα πάρουν οι επιστήμονες της ΝΑSA από ένα μεγάλο δείγμα αστεροειδούς που αποκόμισε το διαστημόπ...

Φόρτωση άρθρων...