Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Eρυθρά Θάλασσα: Νεκροί και τραυματίες έπειτα από επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έξι έχουν τραυματιστεί από την επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο νότια της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο θανάτους, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, σηματοδοτώντας τον πρώτο τραγικό απολογισμό από τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές από επίθεση νότια της Υεμένης. Οι δυνάμεις του συνασπισμού παρέχουν υποστήριξη σε αυτό, ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO.

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου True Confidence με σημαία Μπαρμπέιντος αμερικανικής πλοιοκτησίας με διαχειρίστρια κυπριακή εταιρεία, επλήγη από φορέα που παρουσιάστηκε ως το «Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης» και διατάχθηκε να αλλάξει ρότα, ανέφερε χωριστά η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey.

«Η Ambrey παρατήρησε ένα στρατιωτικό πλοίο του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού να πλέει σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του εν λόγω πλοίου (...) Περαιτέρω αναφορές δηλώνουν πως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», ανέφερε, προσθέτοντας πως μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους.
Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου 57 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στη νότια Υεμένη, ανέφερε.

Σύμφωνα με αμυντικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, καπνός θεάθηκε να βγαίνει από ένα πλοίο ξηρού φορτίου με σημαία Μπαρμπέιντος, το True Confidence, ανοικτά των νότιων ακτών της Υεμένης κοντά στο Άντεν.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω πλοίου τέσσερα άτομα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Δεν υπάρχει Έλληνας στο πλήρωμα.

Η πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, πρόσθεσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο.

Λένε πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης που ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης:

"Στο όνομα του θεού, του φιλεύσπλαχνου, του πολυσπλαχνικού

Ο παντοδύναμος θεός είπε: Ω εσείς που πιστέψατε, σκοτώστε αυτούς του είδους σας από τους απίστους, και θα ανακαλύψουν ανάμεσά σας την αυστηρότητα και τη σκληρότητα. Να ξέρετε ότι ο θεός είναι με τους δίκαιους. Ο παντοδύναμος θεός είπε την αλήθεια.

Νίκη για την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού και διασφάλιση απάντησης στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα κατά της χώρας μας.

Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών βλημάτων.Το χτύπημα ήταν ακριβές, χάρη στον θεό, που οδήγησε σε έκρηξη πυρκαγιάς έξω σε αυτό.

Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης.

Αντίστοιχα, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν την επιφυλακή τους σε όλα τα πλοία ανταποκρινόμενες στις εκκλήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των στοχευόμενων πλοίων πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να εκτελούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά τους καθήκοντα για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και οι επιχειρήσεις τους στο Κόκκινο και Αραβικό Μπαχρέιν δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να ολοκληρωθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θεός είναι αρκετός για εμάς, και είναι ο καλύτερος διαχειριστής των υποθέσεων, ο καλύτερος προστάτης και ο καλύτερος βοηθός

Ζήτω η Υεμένη, ελεύθερη, αγαπητή και ανεξάρτητη

Η νίκη ανήκει στην Υεμένη και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του έθνους".

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 3 Μαΐου

Γεγονότα 1802: Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη. 1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφ...

Βρετανία: Βαριές απώλειες για το κυβερνών κόμμα του Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές

Βαριές απώλειες για το Συντηρητικό κόμμα του Ρίσι Σούνακ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας πιθανότατα την επώδυνη ήττα της σημ...

Columbia: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η ένωση καθηγητών πανεπιστημίου του Columbia καταθέτει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Columbia Minouche Shafik γιατί κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπ...

Φόρτωση άρθρων...