Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

To μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία και το αφήγημα της ισχυρής Ελλάδας

Η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακριτική Γαύδο συνιστά πέρα από κάθε αμφιβολία μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τους πολίτες που μένουν στην εσχατιά της χώρας. 

Ταυτόχρονα, στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν, ότι η Ελλάδα σέβεται μεν το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, αλλά αν χρειαστεί θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Σε μία περίοδο που η Άγκυρα επιδεικνύει προκλητική συμπεριφορά, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις κινήσεις από την απέναντι όχθη με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά πάντα ευρισκόμενη σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα. 

Οι παράλογες απαιτήσεις και πέρα από κάθε όριο απαιτήσεις της γείτονος για αποστρατικοποίηση των νησιών μας και οι εχθρικές απειλές κατά της Ελλάδας συνιστούν ένα ελκυστικό πολιτικό αφήγημα για τα τουρκικά κόμματα, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και στην απέναντι πλευρά. 

Η Κυβέρνηση επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να διεθνοποιεί την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά στα ευρωπαϊκά φόρα, την ώρα που ένα μέρος του διεθνούς τύπου αναδεικνύει με τακτά ρεπορτάζ τις τάσεις αναθεωρητισμού που απειλούν την σταθερότητα και το παγκόσμιο γεωπολιτικό status quo. 

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα, διαδραματίζει μέσω μιας πολυσχιδούς εξωτερικής πολιτικής το ρόλο του παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ήδη προωθήσει ισχυρές συμμαχίες με χώρες κλειδιά όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος. 

Εκτός των άλλων, αφού χάραξε ΑΟΖ με την Ιταλία στοχεύει στην επίλυση του αντίστοιχου ζητήματος με την Αλβανία, ενώ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των συζητήσεων για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα συμμετέχει με προτάσεις και θέσεις στην αντιμετώπιση όλων μεγάλων προκλήσεων όπως η πανδημία, το ενεργειακό, οι παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο βρίσκονται και οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Όλα τα παραπάνω έχουν αναπόφευκτα προκαλέσει προβληματισμό στον Ερντογάν, ενώ η ανησυχία του εντείνεται ακόμη περισσότερο, αφού η διαρκής αμυντική θωράκιση της Αθήνας με σύγχρονα αεροσκάφη, φρεγάτες, τεθωρακισμένα και άλλο υλικό έρχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς στο Αιγαίο. 

Το 2023 αποτελεί μια χρονιά, κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν εκ νέου στην κορυφή της ατζέντας, ενώ Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα κινούνται πλέον σε προεκλογική τροχιά.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...