Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

ΠΑΣΟΚ: Το «σκιάχτρο» του Τσίπρα διασώζει τον Μητσοτάκη

Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρει… Κάπως έτσι ερμηνεύουν την σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, καθώς εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει αντίπαλο, αυτός ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει ζωντανό απέναντί του, ώστε να τον …νικήσει, αφού πρώτα θυμίσει σε όλους τους τόνους τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στην υπόθεση των υποκλοπών, που αφορούσε κατ’ εξοχήν και κυρίως τον Νίκο Ανδρουλάκη, ως θύμα παρακολούθησης, από την κυβερνητική πλειοψηφία επελέγη πρώτη η οδός της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου εκεί να κονταροχτυπηθούν σε ένα ακόμα ‘κοινοβουλευτικό σόου’ ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απόντος του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή όμως ήταν μία μόνο συμπεριφορά που τους οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Στην Χαριλάου Τρικούπη, έχουν πια συλλέξει πολλές τέτοιες, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί ούτε εδώ να πρόκειται για …διαβολικές συμπτώσεις.

Το σκεπτικό επιβεβαιώνει με χθεσινή του συνέντευξη στην Realnews, o ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που θέτοντας πλέον σε προεκλογική τροχιά το κόμμα του, αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου στην πορεία προς τις κάλπες. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρατεύει το σκιάχτρο του Αλέξη Τσίπρα και κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά», είπε, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι πολιτεύεται με όρους προσωπικής διάσωσης. Σε κάθε περίπτωση, θύμισε με νόημα και στους δύο ότι «τα μετεκλογικά σενάρια δεν γράφονται σε κλειστά δωμάτια» και πως «η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, διαχώρισε τη θέση του κόμματός του, τονίζοντας ότι «εμείς θα πορευτούμε με όρους κοινωνίας και με την ψήφο των πολιτών θα μπορέσουμε να επιβάλουμε τις πολιτικές μας ισότιμα, με σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και με λύσεις στα μεγάλα θέματα των ανισοτήτων, του δημογραφικού, του κοινωνικού κράτους και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Στον δρόμο προς τις κάλπες, εξάλλου, η Χαριλάου Τρικούπη έχει σκοπό να κάνει ακόμα πιο σαφή αυτόν τον διαχωρισμό. Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων δεν ήταν ‘σφήνα’ στις σχέσεις Μητσοτάκη – ΠΑΣΟΚ. «Δε ράγισε η γέφυρα, γιατί γέφυρα δεν υπήρξε», είπε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «ούτε χτίστηκε νέα, για να μειώσει τα χάσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μιλούν για ένα ‘σαθρό σύστημα διακυβέρνησης’ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντί για δίπλα στον πολίτη είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα και αντί για δημοσιονομικά συνετό, είναι δημοσιονομικά λαϊκιστικό. Και αν οι πολίτες δείχνουν ακόμα κάποια ανοχή, αυτή την αποδίδουν στην «τραυματική», όπως την περιγράφουν, εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που δεν είναι τυχαίο ούτε καν ότι την αποκαλούν έτσι, θέλοντας να θυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να κάνει πράξη τη λεγόμενη από τον ίδιο ‘προοδευτική διακυβέρνηση’, επέλεξε έναν  ακροδεξιό εταίρο που συμπλήρωνε τα ‘κουκιά’. Και αυτό το έκανε δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο, άρα απολύτως συνειδητά.

Κατόπιν τούτων, στην Χαριλάου Τρικούπη θέτουν ξεκάθαρα το δίλημμα των επόμενων εκλογών, όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται. «Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και στην ασυδοσία». Μεταξύ των δύο καλούν τον κόσμο να επιλέξει και εγγυώνται ότι εφόσον τους δώσει την απαιτούμενη δύναμη, δεν θα εγγυηθούν μόνο τον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του προγράμματος της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και την ορθή λειτουργία των Θεσμών, που τόσο καταπατήθηκαν κατά τη γνώμη τους κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης είτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε από τον Αλέξη Τσίπρα, με μόνο γνώμονα τα κομματικά οφέλη…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...