Πέμπτη
08 Ιουνίου 2023

Aνδρουλάκης: «Ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες»

«Ο πληθωρισμός και το κύμα ακρίβειας αυξάνουν δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες και τις καθημερινές δυσκολίες», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν ευημερούν οι αριθμοί, ούτε οι άνθρωποι», επεσήμανε ο πρόεδρος του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικαλείται τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία εντός του 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ και προσεγγίζουν το 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 1.100 ευρώ.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του περιορίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια των προσφορών των σούπερ - μάρκετ, ενώ κάθε μήνα οι εταιρείες ενέργειας δημιουργούν νέα υπερκέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων στη λιανική.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι με το στρεβλό μηχανισμό, που δημιούργησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο, ενώ η χονδρική τιμή κυμάνθηκε κοντά στα 420 ευρώ/MWh, οι τιμές των παρόχων, χωρίς τις επιδοτήσεις, πλησίαζαν τα 800 ευρώ/MWh. 

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές αγόρασαν το ρεύμα 233 ευρώ/MWh και πούλησαν κοντά στα 600 ευρώ/MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε δυο μόλις μήνες τα νέα υπερκέρδη των προμηθευτών να προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπερκέρδη τα οποία επιχορηγούνται από τους Έλληνες φορολογούμενους.

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει την αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού για να τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά επικαλούμενη το δημοσιονομικό κόστος.

Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής ενός ξεκάθαρου κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική για να σταματήσει το πάρτι των υπερκερδών και να μην πληρώνουν μόνο το κράτος και οι καταναλωτές το κόστος της κρίσης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Δράμα: «Να αφήσουμε την Εκκλησία μακριά από τα της πολιτικής» (Photos)

Μετά την Καβάλα και τη Θάσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Δράμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε μηνύματα προς όσους επιδιώκουν να «φυλακίσουν» την ορθόδοξη πίστη ...

«Φουντώνει» η πολιτική κόντρα στον δρόμο προς τις κάλπες – Τα διλήμματα που θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Όσο οδεύουμε προς τις κάλπες τις 25ης Ιουνίου τόσο «φουντώνει» η πολιτική κόντρα ανάμεσα στα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία «βλέπει» ως μονόδρομο τη διεκδίκηση μιας «ασφαλούς» και όχι ο...

Φόρτωση άρθρων...