Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας η επιστολή στην Φον Ντερ Λάιεν

Πολιτική

Σκληρή κριτική εναντίον της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά και ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη Νέα Δημοκρατία υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η “εισαγόμενη ακρίβεια” καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς την κυρία φον ντερ Λάιεν πως «είναι ομολογία αποτυχίας… και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Ακόμα, φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας. Για τη μείωση του κόστους στέγασης, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Αυτές τις προτάσεις καλούμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ψηφίζοντας υπέρ μια Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας για να στείλει ηχηρό μήνυμα στις συντηρητικές δυνάμεις, τις ελίτ και στην άκρα δεξιά. Για να στείλει ισχυρό και αποτελεσματικό μήνυμα προοδευτικής αλλαγής και ελπίδας, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις, να τις ενώνει και να νικάει τη Νέα Δημοκρατία και τη Συντήρηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή:

"Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Περίμενα σήμερα ο πρωθυπουργός να έρθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου με τα νέα του παπούτσια. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μπήκε στον πειρασμό. 
Η σημερινή συζήτηση για την ακρίβεια και την μείωση της  αγοραστικής δύναμης του ελληνικού λαού είναι η τελευταία κοινοβουλευτική δραστηριότητα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.  
Και αφού δεν είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε μια τηλεμαχία, ένα debate, για να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και για την Ευρώπη και για την πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια, οι οποίες σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από τον συσχετισμό των ευρωπαϊκών εκλογών της 9ης Ιουνίου, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αυτήν την ομιλία με μία απλή παρατήρηση. 
Όντως, το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι μια γαργαλιστική πρόκληση. 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, η Ελλάδα είναι Ευρώπη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Πραγματικά το σύνθημα αυτό θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας. Η πολιτική φιλοσοφία του συνθήματος αυτού δείχνει ότι απευθύνεστε σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Σε μια κοινωνία που θέλετε να σκέφτεται με έναν παλαιού τύπου  βαλκανικό επαρχιωτισμό. Γιατί; Γιατί πολύ απλά όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη, τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε. 
Ας πάμε λοιπόν στο υπονοούμενο του συνθήματός αυτού. Θέλετε, λοιπόν, να πείτε ότι είστε  το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα ή ότι θα μας φέρετε εγγύτερα στους ευρωπαϊκούς δείκτες ευημερίας σημαντικών ισχυρών κρατών. 

Ας τα πάρουμε ένα -ένα. 
Αν εξαιρέσουμε, γιατί θέλω να είμαι ιστορικά δίκαιος, τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή τον οποίο και στην πρωτομιλία του χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να συγκροτήσει αυτό το αφήγημα, τα ανδραγαθήματά σας τα τελευταία χρόνια και όχι πριν μισό αιώνα, τα έχετε ξεχάσει; 
Θέλετε να τα πάρουμε ένα – ένα; 
Το 1999 ο κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρα απέναντι στο Ελσίνκι. Ξέρετε ποιο Ελσίνκι, αυτό που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρθρογραφούσε κατά του Ελσίνκι. 
Να πάμε λίγο μετά; Το 2002. Θα ξεχάσουμε τι έλεγαν τα «παπαγαλάκια» της Νέας Δημοκρατίας; Κατασυκοφαντούσατε την πατρίδα μας και την τότε κυβέρνηση που αγωνιζόταν για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ, μιλώντας για πλαστά στοιχεία στα κριτήρια εισόδου της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.
Και δεν πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε και με τις δικές σας πολιτικές πήγατε να στείλετε την Ελλάδα – αδιάβαστη – εκτός ευρώ. Διότι δημοσιονομικά τη φέρατε στα όρια της χρεοκοπίας, με το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως.  Αυτό είναι το μεγάλο φιλοευρωπαϊκό, δήθεν, κόμμα της χώρας.
Αλλά και για τα δικά σας, κύριε Μητσοτάκη. Εσείς καταγγέλλετε, λέτε, τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε να μας βγάλει εκτός ευρώ. Μα, μαζί δεν ψηφίσατε το 2010; Εσείς, η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρώ την κυρία Μπακογιάννη. Ψηφίσατε όλοι να πάει η Ελλάδα στη δραχμή. Και θα φέρετε εσείς την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη, αλλά πήγατε να την στείλετε αδιάβαστη εκτός ευρώ;  

Αλλά ας έρθουμε και στα τωρινά.  Σε ποιους δείκτες συγκλίνει η χώρα μας; 
Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει στην οικονομία, την αγοραστική δύναμη, τις παραγωγικές επενδύσεις, τις ξένες παραγωγικές επενδύσεις και όχι real estate. Στην δημόσια υγεία υστερούμε. Και, βέβαια, σε θέματα κράτους δικαίου. 
Οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά η χώρα δεν συγκλίνει επί διακυβέρνησής σας. Η χώρα, με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποκλίνει σταθερά από τον σκληρό πυρήνα της ένωσης. 
Κι επειδή, λοιπόν, δεν θέλατε debate, ας πάμε στα ερώτηματα.
Πως είναι δυνατόν – να μας το εξηγήσετε στην δευτερολογία σας - να έχουμε καλή οικονομική πολιτική προς όφελος του λαού, αλλά ο λαός που τυγχάνει να κυβερνάτε, να έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27,  πάνω μόνο από τη γειτονική Βουλγαρία.
Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι έχετε ολοκληρωμένη πολιτική για το εθνικό σύστημα υγείας, όταν ο λαός που κυβερνάτε, πληρώνει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την ευρωζώνη, από την τσέπη του, και στην Ευρώπη των 27 μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία; Δηλαδή για την υγεία του ο ελληνικός λαός, για το πολυτιμότερο αγαθό, πληρώνει τα περισσότερα χρήματα σε όλη την ευρωζώνη. 

Πως είναι σωστή η πολιτική σας σε θέματα ανταγωνιστικότητας πρωτογενούς τομέα μεταποίησης, όταν η Ελλάδα εισάγει 10 δισεκατομμύρια σε τρόφιμα. Μεγάλα εμπορικά ελλείμματα και όταν, μάλιστα, έχουμε ένα υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο αντί να είναι στρατηγείο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας, τα κάνει μπάχαλο με τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις. Λέει ότι φταίει η Ευρώπη. Και μετά από λίγες εβδομάδες έρχεται η Ευρώπη, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και λέει “είστε ανίκανοι, υπό τη δική μου εποπτεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ”. Και δεν περνάει μια εβδομάδα και την ώρα που φεύγει από τον οργανισμό «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» ο εκλεκτός σας, καταγγέλλει διαφθορά και πιέσεις για απευθείας αναθέσεις κι εξαπάτηση αγροτών σχετικά με τις αποζημιώσεις. Αυτά είναι Ευρώπη; Αυτά είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος; 
Ή μήπως είναι κανονικό ευρωπαϊκό κράτος ο πρωθυπουργός της χώρας να κομπιάζει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην απλή ερώτηση αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και, μάλιστα, σε μια υπηρεσία όπου ο ίδιος είναι πολιτικός προϊστάμενος;
Πραγματικά, η εικόνα σας σε εκείνη την πρωινή συνέντευξη ήταν – για εμένα – ντροπή, γιατί δείχνει ότι είστε ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είστε ένας πρωθυπουργός που για τους λόγους που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν θέλετε να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα και καλεί να δοθούν εξηγήσεις για την τυπική αιτιολογία, που χρησιμοποίησε το παρακράτος εις βάρος μου. 
Προσέξτε, αν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλοι αυτοί κι εσείς είστε υπόλογοι. Και θα συνεχίσω αυτόν τον αγώνα, επειδή άκουσα τον θρασύτατο κ. Σκέρτσο να υποστηρίζει ότι είμαι «εμμονικός». Είμαι εμμονικός με τον σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διάκριση των εξουσιών και του κράτους δικαίου, που αξίζει να έχει ο ελληνικός λαός. Και όχι αυτές οι μαύρες σελίδες που οδήγησαν στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν ήταν τέχνασμα, ούτε ένα παιχνίδι παρασκηνίου το ότι όλες οι πολιτικές ομάδες, -βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, όλων των κομμάτων πλην της ακροδεξιάς – στήριξαν αυτό το ψήφισμα. 
Και, βέβαια, Ευρώπη σημαίνει σέβομαι τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. 
Εδώ ο ευρωπαίος εισαγγελέας έβγαλε ένα πόρισμα ξεκάθαρο: απιστία, παράβαση καθήκοντος για συγκεκριμένα πρόσωπα για την τραγωδία και το έγκλημα των Τεμπών. Κι εσείς οι φιλοευρωπαϊστές βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο το καταψηφίσατε αλλά φτάσατε στο σημείο τον άνθρωπο που μας έκανε μαθήματα ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που θέταμε ζήτημα ασφάλειας στα τρένα - και μετά από λίγο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι – να τον καταχειροκροτείτε, λες και είναι ο ήρωας του έθνους. Κι εσείς είστε το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα….

Θέλω να σας πω ότι όλες οι πολιτικές και οι δημόσιες συμπεριφορές σας κάνουν την χώρα να απομακρύνεται σταθερά, καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ελληνική δεξιά της εποχής μας λειτουργεί, όπως λειτουργούν οι μεγάλες συντηρητικές δεξιές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης, που αποκλίνουν οι κοινωνίες τους από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών.
Ας επανέλθουμε όμως στο κύριο θέμα της συζήτησης.
Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ήρθατε σήμερα εδώ, λοιπόν, για να μας πείτε διάφορα αφηγήματα που απλά μειώνουν το φορτίο που έχετε χρέος να σηκώσετε. Το πολιτικό φορτίο. Διότι εδώ δεν μιλάμε για μερικούς μήνες. Εδώ μιλάμε για χρόνια. 
Και άντε ο λαός έλεγε «θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα, θα έχουμε βαθμούς ελευθερίας, αγοραστική δύναμη» και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του, της οικογένειάς του. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Τα ενοίκια είναι στα ύψη, τα τρόφιμα είναι στα ύψη. Η υγεία είναι πανάκριβη. Ολιγοπώλια στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις τράπεζες. Η τράπεζα της Ελλάδας τα λέει. Τι κάνατε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πολιτικές σας πρωτοβουλίες; 
Όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα οδηγούν στην υπογεννητικότητα. Έχουμε μεγάλες επιπτώσεις και θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες στο δημογραφικό με αυτή την κατάσταση, στις δομές του ασφαλιστικού, στη μειωμένη παραγωγικότητα. 

Κι έρχεστε κι έχετε ένα βασικό αφήγημα σε όλα αυτά. Ποιο είναι το βασικό αφήγημα; «Εντάξει, ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά μειώσαμε τους φόρους». Μειώνετε φόρους, όμως από τη μείωση δεν κερδίζουν περισσότερο οι φτωχοί και η μεσαία τάξη, αλλά οι ζάμπλουτοι. Αυτή είναι η προτεραιότητα, αυτοί κερδίζουν δισεκατομμύρια από τις μειώσεις των φόρων που έχετε φέρει τα τελευταία χρόνια. Ψίχουλα για τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, εκατομμύρια ευρώ για τους ισχυρούς. 
Μερισματούχοι. Φορολογούνται πλέον στην Ελλάδα με τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στον ΟΟΣΑ. Κληροδοτούνται μεγάλες (κινητές και ακίνητες) περιουσίες, χωρίς φόρο. Έχει τέτοια ευελιξία η χώρα; Έχει τέτοια δημοσιονομική πολυτέλεια; Εκατομμύρια ευρώ μετοχές, ακίνητα, χωρίς φόρο; Για ποιον λόγο; Ποιους ωφελεί αυτή η πολιτική; Ποιους; Θα μπορούσε να υπάρχει ένα κριτήριο που να αφορά την μεσαία τάξη και όχι εκατομμύρια ευρώ κινητά και ακίνητα.
Επίσης, τι γίνεται για τους πιο αδύναμους; Να δούμε την φορολογική δικαιοσύνη. 
Φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά. Και αυτό, γιατί δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα και παραμένει ίδιο το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.
Επίσης, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Το μεγάλο θέμα είναι ότι πρέπει να δώσουμε, όπως έχει κάνει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και ανατολικές χώρες, μια δυνατότητα χαμηλών συντελεστών για τις οικογένειες με παιδιά, διότι πρέπει να φτιάξουμε κίνητρα. Και, μάλιστα, στις οικογένειες με ένα και δυο και τρία παιδιά.  Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα συνεχίζουν και το 2023 να βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. 
Αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτών των πολιτικά μεροληπτικών πολιτικών της κυβέρνησης είναι ένα: η σταθερά ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων στην Ελλάδα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΙΟΒΕ, το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το κατώτατο 20% έβγαλε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξάνει τους μισθούς, όμως οι ονομαστικές αυξήσεις για τις οποίες πανηγυρίζει, δεν επαρκούν για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. 
Το σημείωσε ο ΟΟΣΑ, το επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δήλωσε ότι οι πραγματικοί μισθοί συνέχισαν να μειώνονται και το 2023. 
Το βασικό δεύτερο αφήγημα:  Για όλα φταίει η «εισαγόμενη ακρίβεια» αλλά και αυτό καταρρίπτεται από την πάροδο του χρόνου και των πολύ μεγαλύτερων επιπτώσεων στη δική μας οικονομία απ’ ό,τι σε άλλες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 
Επίσης, καταρρίπτεται, αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού.
Ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα δεν εμφανίστηκε -αποκλειστικά- λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά αυξάνεται συστηματικά σε όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε μετά και συνεχίστηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση. 
Ενδεικτικό, της αναποτελεσματικής διαχείρισης της πληθωριστικής κρίσης από την κυβέρνηση είναι ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός τροφίμων ακολουθεί σε γενικές γραμμές τον γενικό ρυθμό, κάτι που προφανώς σας δημιούργησε μια αίσθηση εφησυχασμού. Νομίζατε ότι θα υποχωρήσει, γιατί τον βλέπατε να κινείται μαζί με τον γενικό πληθωρισμό. 
Ξαφνικά, όμως, -για να δείτε πως αποσυνδέεται με την εισβολή στην Ουκρανία-, το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία.
Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς. 

Η κυβέρνηση τότε δεν κάνει τίποτα. Δεν κάνει κάτι για να μπει φράγμα και να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις. Επαναπαύεται, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.
Και θέλουμε, τώρα, να δούμε τη μεγάλη εικόνα του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να αξιολογήσουμε και τα στοιχεία που καταθέσατε. 
Πρέπει να σταθούμε στην τελευταία τριετία, για να μην πάμε παραπλανητικά -όπως εσείς θέλετε- στην πενταετία, που λόγω πανδημίας ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός.

Τι διαπιστώνουμε, λοιπόν, από το Ιούνιο του 2021 έως σήμερα:
Α)    Ότι τους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες (αν προσθέσουμε και τον Μάιο, καθώς η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει), έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών.
Β)  Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Σε αυτούς που φεύγουν με πονοκέφαλο από το σούπερ μάρκετ καθημερινά, κύριε Μητσοτάκη, η απάντησή των στελεχών σας στα τηλεπαράθυρά είναι το 41%. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία σε αυτή την αλαζονική απάντηση οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Για να σας πει ο λαός τι κάνατε, τι δεν κάνατε, για να έχει φτάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο σημείο στις 15 του μηνός να μην μπορεί να περάσει την πόρτα του σούπερ μάρκετ.  Αυτή είναι η πραγματική περιφρόνηση, αυτή είναι η πραγματική αλαζονεία. Σε μια χώρα, όπου ο λαός έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ των 27…
Τους τελευταίους μήνες, γίνεται «ράλι». Υπερτετραπλάσια αύξηση του πληθωρισμού  των τροφίμων τον Μάρτιο, υπερτριπλάσια τον Απρίλιο σύμφωνα με την Eurostar. Τι έχετε να πείτε για αυτό; Πού θα πάμε, λοιπόν, τους επόμενους μήνες; Δεν άκουσα κάτι γιατί υπάρχει αυτή η κλιμάκωση, μια δικαιολογία. 
Και για το λάδι που είπατε, δεν κατάλαβα. Λάδι βγάζει μόνο η Ελλάδα; Είναι δικαιολογία αυτή; Έχουμε μονοκαλλιέργεια λαδιού σε όλη την Ευρώπη; Δεν έχει λάδι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία για να επηρεαστεί ο πληθωρισμός τροφίμων; Μόνο εμείς έχουμε λάδι; Φοβερό επιχείρημα…
Τον Απρίλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν δραματικές οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών. 
Στα καύσιμα, σταθερά πάνω από το 1,9 ευρώ διατηρείται η  μέση τιμή της βενζίνης παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή βρίσκεται κοντά στα χαμηλά των τελευταίων 6 μηνών. Για αυτό θα μας δώσετε μια απάντηση; Στην Ευρώπη των 27 η Ελλάδα, με την δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη, έχει την 3η ακριβότερη βενζίνη. Αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα. Κατά τα άλλα «οι τιμές πέφτουν», μας πληροφορούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μάλλον βρίσκονται σε μια γυάλινη σφαίρα…

Εκτός αν θεωρείτε «επιτυχία», αυτό που άκουσα ένα πρωινό από ένα στέλεχός σας, ότι οι βρεφικές και παιδικές τροφές μειώθηκαν 4,57% τον Απρίλιο, αλλά ξέχασε να πει ότι προηγουμένως οι Έλληνες πλήρωναν το βρεφικό γάλα έως 213% ακριβότερα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ό,τι να ‘ναι λένε, απλά δεν τους διακόπτει κανείς για να έχουν έναν πραγματικό αντίλογο, γι’ αυτό πρέπει να ερχόμαστε συχνότερα στη Βουλή των Ελλήνων. Για να τα ακούτε όπως είναι, αντικειμενικά, και όχι όπως έχετε συνηθίσει στα πρωινάδικα που  έχετε ειδική μεταχείριση. 

Ο «πληθωρισμός κερδών» γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία. Γιατί; Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, 
το 2021-22, οι επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη βιομηχανία αυτή η αύξηση έφτασε στο 19,5% το 2022, σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση στο 17%. Επί ημερών σας γίνεται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. 
Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη. Μα, δεν καταλαβαίνετε ότι αυτά τα δύο στοιχεία δείχνουν την τεράστια κερδοσκοπία των ισχυρών, που επιτρέψατε επί πέντε χρόνια εις βάρος του ελληνικού λαού; Και μας φέρνετε χάρτες και χαρτάκια; 
Εάν αυτά εδώ είναι αλήθεια, που είναι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat,  μετά την πρωθυπουργία σας κάποιοι θα φύγουν Μίδες από την χώρα. Μίδες… Έχουν αξιοποιήσει την περιπέτεια που περνάει όλη η Ευρώπη  δυσανάλογα. Και αλλού υπάρχει ολιγαρχία και αλλού υπάρχουν συμφέροντα. Δεν έχουν όμως αυτά τα αποτελέσματα, γιατί έχουν κράτος, με κανόνες διαφάνειας και λειτουργίας της αγοράς. Εσείς είστε ένας ιδεοληπτικός νεοφιλελεύθερος. 
Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Δεν μ’ αρέσει να συνωμοσιολογώ, παρότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, για υπηρεσίες ισχυρών συμφερόντων. Και στο θέμα των ακινήτων και στο θέμα της ενέργειας και σε άλλα θέματα. Αλλά εγώ μένω μόνο στην ιδεοληψία. 
Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός με αυτά τα στοιχεία να μην παίρνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ΔΙΜΕΑ, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με μεγάλα πρόστιμα. Είναι δυνατόν να βγάζουν 3 δισεκατομμύρια οι τράπεζες σε δύο χρόνια από τις χρεώσεις και το πρόστιμο να είναι 41 εκατομμύρια ευρώ; Τι τους λέτε; «Σταματήστε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του λαού» ή «προχωρήστε»; Όταν έχουν κερδίσει ήδη φέτος 4 δισεκατομμύρια, τα περισσότερα από την διαφορά επιτοκίου, καταθέσεων και χορηγήσεων.  
Έχετε αφήσει την Ελλάδα στο έλεος του Θεού. 
Τον Ιούνιο του 2023, σε μία από τις πρώτες σας συνεντεύξεις, είπατε ότι δεν θα αφήσω την Ελλάδα να γίνει μπανανία των πολυεθνικών. Και τι καταφέρατε έναν χρόνο μετά; Τελικά έγινε μπανανία και το αποτέλεσμα είναι η επιστολή στην κα. Φον ντερ Λάιεν. Μπορώ να πω πολλά για την επιστολή αυτή. 
Τρία χρόνια λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού και τα μέτρα σας είναι αναποτελεσματικά. Η επιστολή στην Επιτροπή για την τιμολόγηση των πολυεθνικών είναι ομολογία αποτυχίας!
Η επιστολή αυτή σάς εκθέτει και προσωπικά, κύριε Πρωθυπουργέ και μου κάνει εντύπωση ποιος σας συμβούλεψε να την στείλετε. Σας εκθέτει σε πέντε βασικά σημεία:

(Α) Το ζήτημα των γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών δεν είναι καινούργιο. Και λέει ο κ. Μητσοτάκης, μα σας ενοχλεί που πήραμε ως κόμμα αυτή την πρωτοβουλία; Εσείς την πήρατε; Οι σοσιαλιστές τα λένε αυτά μια εικοσαετία, ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που το πρόβλημα εκεί είναι χρόνιο λόγω των εφοδιαστικών περιορισμών. Έχει τεθεί πολλάκις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε φακέλους που αφορούν την αγορά μπαίνει ως θέμα. Πως το εμφανίζετε ως δική σας πρωτοβουλία, όταν μπαίνει εδώ και χρόνια σε πρωτοβουλίες κομμάτων; Είναι απορίας άξιο με τι ευκολία πάτε να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό. Τέτοια απόγνωση; Δεν είναι κάτι το άγνωστο.
Όπως μάλιστα αναφέρεται και στο σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστολή σας η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει μελέτη για το ζήτημα των «γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών»  ήδη από το 2020! Εσείς θυμηθήκατε όμως το ζήτημα αυτό το 2024, γιατί πλέον είχατε ξεμείνει από δικαιολογίες.
Το οξύμωρο είναι ότι η μελέτη αυτή για την οποία αναφέρεται η κα φον ντερ Λάιεν δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα μεταξύ των υπό εξέταση χωρών!
Γιατί δεν στείλατε τότε επιστολή κύριε Μητσοτάκη, ώστε να έχουμε φρέσκα στοιχεία για το ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί και η χώρα μας στη μελέτη αυτή; Γιατί έρχεστε τώρα στο «και 20» μόνο για επικοινωνιακούς λόγους; Γιατί δεν αναφερθήκατε στο ζήτημα αυτό, όταν πριν από ένα μήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίαζε την Έκθεσή του για το μέλλον της Ενιαίας Αγοράς και αναφερόταν στο συγκεκριμένο θέμα. 

Γιατί δεν υπογράψατε έστω στις 7 Μαΐου -και όχι κατόπιν εορτής- το αίτημα της Ολλανδίας για να ενταχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Συμβούλιο, αλλά το κάνατε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα; 
7 Μαΐου η ολλανδική κυβέρνηση έχει κείμενο, υπογράφτηκε και από άλλες χώρες για να ενταχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο Συμβούλιο αλλά η Ελλάδα είναι απούσα. Άρα ούτε φρέσκο είναι ούτε δικό σας είναι και όταν οι άλλοι έπαιρναν πρωτοβουλίες εσείς κάνατε τον Πόντιο Πιλάτο. Αυτή είναι η αξιοπιστία σας κύριε Μητσοτάκη. 
Γιατί η επιστολή αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Το πρόβλημα είναι γνωστό. 
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τι ζητάτε στην επιστολή σας: 
(Β) Ζητάτε τον εμπλουτισμό του ενωσιακού δικαίου, ώστε να δοθούν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, ζητάτε από την Ευρώπη να κάνει αυτό που δεν κάνετε εσείς: Να ενισχύσει, η Ευρώπη, -η κα Φον Ντερ Λάιεν, αν θα είναι σε αυτή τη θέση μετά από λίγους μήνες-, να κάνει αυτό που εσείς δεν μπορέσατε. 
Να ενισχύσει την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού που η κυβέρνησή σας έχει αφήσει υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη! Και η κοροϊδία έχει τα όριά της, κύριε Πρωθυπουργέ!

(Γ) Αναφέρεστε επίσης, «στην απαλοιφή των γλωσσικών περιορισμών στη σήμανση βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητοι…». Τι σημαίνει αυτό, κύριε Μητσοτάκη; Ανοίγετε την κερκόπορτα για την επικράτηση των μεγάλων γλωσσών εις βάρος των μικρότερων! Αν γενικευθεί το μέτρο που ζητάτε, ποια εταιρεία θα μεταφράζει τις ετικέτες των προϊόντων στις μικρότερες γλώσσες;
(Δ) Ένα ακόμα σημείο της επιστολής που σας εκθέτει, είναι πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ένα βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της αθέμιτης κερδοφορίας των πολυεθνικών, που είναι ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών. Να μας ενημερώσετε, τι έχετε κάνει στο πεδίο αυτό τα τελευταία πέντε χρόνια…
Τί έχετε κάνει; Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά και στο θέμα των σούπερ μάρκετ και σε άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα ότι αυτές οι ενδοομιλικές συναλλαγές βοηθούν στο να παρουσιάζουν άλλα έξοδα και άλλα έσοδα. Και δεν αναφέρεστε καν σε αυτό το ζήτημα που είναι πραγματικά σημαντικό. Αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών…

Ε) Η δικαιολογία επίσης ότι είμαστε μικρή αγορά και γι’ αυτό οι πολυεθνικές πωλούν ακριβότερα, είναι παραπλανητική. Χώρες με παρόμοιο μέγεθος, όπως η Πορτογαλία και η Τσεχία, έχουν αρνητικό ή μηδενικό πληθωρισμό τροφίμων. Ούτε αυτό το επιχείρημα στέκει. Σας καταθέτω τον σχετικό πίνακα.
Όπως επίσης, όλες οι χώρες που αναφέρετε στην επιστολή σας έχουν πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό. Μόνο η Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στην ακρίβεια.
Οι Έλληνες καταναλωτές δεν πληρώνουν με «καπέλο» μόνο προϊόντα που είναι εισαγόμενα από τις πολυεθνικές, αλλά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα νωπά προϊόντα που παράγονται εντός Ελλάδας αλλά και υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας, όπου ένα ισχυρό ολιγοπώλιο νέμεται το 75% της αγοράς. Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη με τις ευλογίες σας. 

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Πρέπει να καταλάβετε, -και μιλώ κυρίως για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας-, ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται. Χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπουν κανόνες διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας. Έχουμε χρέος να το κάνουμε και θα καταθέσουμε προτάσεις στο τέλος της ομιλίας μου. 
Εσείς πάτε να ελέγξετε την αγορά με 80 ελεγκτές στην ΔΙΜΕΑ. Για ποιους αποτελεσματικούς ελέγχους μιλάτε. Για ποια πρόστιμα; 
Με το νέο νομοσχέδιο για τη δήθεν «Προστασία του Καταναλωτή» καταργήσατε διατάξεις για αυστηρά πρόστιμα και ρίχνετε στα μαλακά όσους παραπλανούν τους καταναλωτές.
Αναθεωρήσατε τον ποινικό κώδικα τρεις φορές από το 2019 που αναλάβατε την κυβέρνηση, αλλά δεν επαναφέρατε ποτέ το ποινικό αδίκημα της αισχροκέρδειας, το οποίο κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.  Ακόμα και στην τελευταία αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα το αφήσατε και πάλι απ' έξω, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό όσους παίρνουν για τον εαυτό τους δυσανάλογα οφέλη από τους καταναλωτές. 
Μόνο το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε μια ισχυρή Γενική Γραμματεία Εμπορίου που αφορούσε στον  έλεγχο της αγοράς, την οποία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση την αποδόμησαν και αποδυνάμωσαν.
Εμείς, μαζί με τους ελέγχους στην αγορά, σας καλούσαμε έγκαιρα να μειώσετε τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά για όσο διαρκεί η κρίση. Το ίδιο σας ζητάμε και σήμερα, όπως και κεντρικοί παράγοντες της αγοράς. Εσείς απαντάτε πως το μέτρο αυτό απέτυχε στην Ισπανία.
Ας δούμε την πραγματικότητα.
Η οικονομία της Ισπανίας  έκλεισε το 2023 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%, έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η αυξημένη κατανάλωση των νοικοκυριών στηρίχθηκε από την αύξηση των πραγματικών μισθών, στην οποία συνέβαλε η συγκράτηση των τιμών μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια. 

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι οι ομογάλακτοί σας στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνο επικροτούν το μέτρο αυτό και θέλουν τη συνέχισή του αλλά ζητούν και τη διεύρυνση του σε άλλα τρόφιμα, όπως κρέατα, ψάρια, κονσέρβες. 
Ένα μέτρο που αρνείστε να εφαρμόσετε εσείς στην Ελλάδα. Κατά τ’ άλλα έχει αποτύχει το μέτρο; Την επόμενη φορά που θα πάτε σε συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος να βρείτε τον πρόεδρο του, τον ομογάλακτο σας, και να τον ρωτήσετε γιατί αυτό που εσείς λέτε πως απέτυχε στην Ισπανία αυτός θέλει να συνεχιστεί; Ποιος λέει ψέματα; Αυτός ή εσείς; Γιατί η μείωση του ΦΠΑ μεταφέρθηκε στον καταναλωτή σχεδόν ολόκληρη.
Και για να τελειώσει η προπαγάνδα σας, καταθέτω στα πρακτικά μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πιστοποιεί ότι στην Ισπανία η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στον τελικό καταναλωτή – αυτό, δηλαδή, που δεν μπορείτε να εγγυηθείτε εσείς.
Παραδεχτείτε: «Είμαστε ανίκανοι να περάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων για να βοηθήσουμε τον καταναλωτή» και αφήστε τα παραμύθια περί αποτυχίας του μέτρου στην Ισπανία.
Ένας ακόμα τομέας που σημειώθηκαν εξωφρενικές ανατιμήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι τα αστικά ακίνητα. Μάλιστα, το παρουσιάζετε ως επιτυχία ότι αυξήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Το 42% είναι σε ακίνητα. Εμείς μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για παραγωγικές άμεσες ξένες επενδύσεις. Και εσείς χειροκροτάτε το real estate που είναι ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας. Ανάπτυξη συνώνυμη με το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού. Ναι, διαφωνούμε με αυτήν την ανάπτυξη. Είμαστε σε άλλες ιδεολογικές όχθες. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη που ανοίγει θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση στη στέγαση. Και όχι ανάπτυξη που φέρνει εδώ πέρα μπίζνες real estate κάνοντας χιλιάδες ελληνόπουλα να μην μπορούν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν με ένα χαμηλό ενοίκιο. Πραγματικά το πιστεύω. Στο τέλος της θητείας σας θα είστε συνώνυμος με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση που συνέβη στη χώρα μας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μετά την αστυφιλία. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.

Και σας λέμε, πάρτε πρωτοβουλίες. Και σήμερα μας ξαναμιλάμε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Μα, αυτό είναι «αγοράζω σπίτι». Πώς βοηθάει τη μείωση των ενοικίων στο ότι κάποιοι αγοράζουν σπίτι; Ας αγοράσουν σπίτι με ένα χαμηλό επιτόκιο. Δεν το αρνούμαστε το μέτρο. Αλλά πώς βοηθάει χιλιάδες άλλους ανθρώπους να πέσουν τα ενοίκιά τους και να έχουν φτηνό σπίτι για αξιοπρεπή στέγαση. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογα προβλήματα έκαναν εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών κατοικιών χαμηλού ενοικίου. Και μου λέτε ότι το μέτρο είναι μία επιδότηση ανακατασκευής για να νοικιάζει κάποιος το σπίτι του τρία χρόνια και χωρίς όριο ενοικίου; Είναι αυτό απάντηση; 
Δείτε τι κάνουν άλλες κυβερνήσεις, -και σοσιαλιστικές και του Λαϊκού Κόμματος- για να θέσουν φραγμό σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της εποχής. Εμμονικά έχετε στυλώσει τα πόδια.
Τα τρόφιμα, η υγεία, το ενοίκιο, η ιδιωτική εκπαίδευση, τα ανελαστικά έξοδα. Αυτό είναι η ακρίβεια. Το σύνολο του κόστους ζωής που είναι πια ανυπέρβλητο για τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους Έλληνες. Την περίοδο 2018-2022 η σωρευτική αύξηση των ενοικίων για κατοικίες που είναι κατάλληλες για οικογένειες άγγιξε το 42,1% και το 51% για τους φοιτητές. Και παίρνετε πρωτοβουλίες τόσο χαμηλού βεληνεκούς; Το 27,3% των νοικοκυριών δαπανά για στέγαση πάνω από το 40% του εισοδήματός του.
Στις τηλεπικοινωνίες επίσης, το πάρτι κερδών εις βάρος των καταναλωτών είναι εκτός ορίων. Τρεις εταιρίες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ελέγχουν πάνω από το 95% της αγοράς στη χώρα μας. Το internet είναι πανάκριβο, αλλά η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση της ΕΕ στις ταχύτητες του διαδικτύου. Πώς αυτά πάνε μαζί; Τι έχει να πει ο κ. Πιερρακάκης που υποσχόταν ότι θα κάνει τη μεγάλη ψηφιακή σύγκλιση; Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Πολύ αργά βήματα. Σας ξεπερνούν οι εξελίξεις.
Πολλά μέτωπα, πολλή επικοινωνία, λίγη ουσία.
Εμείς τι προτείνουμε πρακτικά; Διότι δεν περιγράφουμε μόνο την πραγματικότητα, αλλά προτείνουμε κιόλας.
Α) Έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους:  Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και πραγματικά ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, στελεχωμένη με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και με επαρκείς προσλήψεις καταρτισμένων υπαλλήλων, αλλά και εξοπλισμένη με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.
Ο έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους σημαίνει το εξής: Αν δηλαδή σε έναν κλάδο επικρατεί άνοδος του κόστους παραγωγής (όπως ισχυρίζονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις), το ποσοστό κέρδους λογικά θα έπρεπε να μειώνεται για να απορροφά το κόστος. Αν αυξάνεται, είναι ισχυρή ένδειξη κερδοσκοπικής συμπεριφοράς. 
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να παρακολουθεί και να δημοσιοποιεί τις τιμές αντιστοίχων προϊόντων στην ΕΕ και να διερευνά τους λόγους της απόκλισης από τις τιμές στην Ελλάδα. 
Παράδειγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας στις οποίες υπάρχει ολιγοπώλιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και για τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες.
Επίσης, για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τα σούπερ μάρκετ πρέπει να υποχρεώνονται να αναρτούν τις μέσες ευρωπαϊκές τιμές μαζί με τις ελληνικές.

Β) Εφάπαξ -και τονίζω, στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Εφόσον δηλώνετε ότι έχετε το «καλύτερο Παρατηρητήριο Τιμών», είναι πολύ εύκολο να διασφαλίσετε ότι οι μειώσεις αυτές θα περάσουν στον καταναλωτή.
Και επειδή ακούω να συγχέετε τη δική μας την πρόταση, που μιλάμε για μείωση του ΦΠΑ για έξι μήνες, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μηδενικό ΦΠΑ, είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Αλλά, τους καταλαβαίνω και αυτούς. Τώρα με τον Αντώναρο και τον Καμμένο προφανώς σας συμβουλεύουν οι δημοσιονομικά ενάρετοι της εποχής του κ. Καραμανλή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Διότι, αυτά λέτε και βρίσκει ευκαιρία να πετάει την μπάλα στην κερκίδα.
Με έκπληξη μάλιστα, διάβασα στον Τύπο ότι εγκρίθηκε κονδύλι 8,2 εκατομμυρίων ευρώ για την επικοινωνιακή προβολή του «e-καταναλωτής»! 
8,2 εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να πάνε για την ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών, αλλά εσείς δεν θέλετε ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα!
Εμείς σας έχουμε προτείνει ενιαία αρχή καταναλωτών. Πρέπει να γίνει, να έχουμε έναν ισχυρό μηχανισμό που θα αναλαμβάνει την κινητοποίηση, την ενημέρωση. Δεν υπάρχει ισχυρό καταναλωτικό κίνημα στη χώρα. Και αυτή θα είναι η δύναμη της κάθε κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια, αν ενημερώνονται σωστά. Διότι κάποιος που γνωρίζει ότι μια ισχυρή ολιγαρχική δύναμη κερδοσκοπεί πάνω του, δεν αγοράζει προϊόντα. Ούτε αυτό το συγκεκριμένο, ούτε και τα υπόλοιπα της εταιρείας.

Αρνείστε τη μείωση του ΦΠΑ για δημοσιονομικούς δήθεν λόγους. Αν όμως πάρουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία, έχετε κερδίσει δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ. Δεν πέφτετε έξω από τους στόχους σας. Το δημοσιονομικό επιχείρημα το λέτε και το ξαναλέτε. Είπατε, μάλιστα, σε μία συνέντευξή σας για το παράδειγμα της Ισπανίας για τον ΦΠΑ.
Εσείς κοστολογείτε τη μείωση του ΦΠΑ για ένα εξάμηνο 2 δισεκ.; Πώς βγαίνει αυτό;  Το να κάνεις έναν δημοσιονομικό χώρο δεν παίζει ρόλο πόσο είναι ο συντελεστής αλλά πόσα παίρνεις από τον ΦΠΑ, κύριε Πρωθυπουργέ. Όταν παίρνεις παραπάνω δισεκατομμύρια από τον ΦΠΑ, αυτό αξιολογείς. Όχι τον συντελεστή. Εσείς έχετε δημοσιονομικό χώρο και το γνωρίζετε, διότι έχετε υπερέσοδα από τον ΦΠΑ.  

Δ) Φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Επιδεικνύει ιδιαίτερη «αγωνία» η κυβέρνηση για τα φορολογικά έσοδα, όταν μιλάμε για έκτακτη μείωση του ΦΠΑ, αλλά δεν μας έχει ενημερώσει αν σκοπεύει να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες ενέργειας για τα υπερκέρδη του 2023, βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Αγωνιά για τον ΦΠΑ μην κάνουμε ό,τι έκανε η Ισπανία, αλλά αυτό που έκαναν οι υπόλοιποι και έβαλαν φορολογία στα υπερκέρδη, δεν λέτε κουβέντα. Και αν ναι, σε τι ποσοστό - 90% ή 33% όπως επιλέξατε για τα υπερκέρδη του 2022- και τι ποσό υπολογίζει να εισφέρει στα κρατικά ταμεία; Έχετε επιλεκτικές αγωνίες. Μεγάλη αγωνία για υπερκέρδη, μικρή αγωνία για τον ΦΠΑ.

Για τις τράπεζες επίσης, τι σκοπεύετε να κάνετε; Εκτός από τα αλήστου μνήμης «μπινελίκια» του κ. Σταϊκούρα στους τραπεζίτες, τίποτε άλλο κάνατε επί της ουσίας για τα επιτόκια, πέρα από αυτά τα σόου; Τίποτα. Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο…
Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι μπροστά σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις. Αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο γιατί θέλω να δείξω ότι έχετε τρόπους, έχετε μέσα, αλλά πέντε χρόνια δεν κάνατε τίποτα.
Άλλες χώρες έκαναν αρκετά διότι είχαν προηγουμένως και έτοιμες δομές, αλλά είχαν και τη βούληση και αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις που εσείς δεν αντιμετωπίσατε. 

Για αυτό, λοιπόν, λέω ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία αυτή η συνεχιζόμενη απάντηση σε όλα «41%» να βρει μια ηχηρή απάντηση από τον ελληνικό λαό. Απάντηση και μήνυμα αποδοκιμασίας της κλιμακούμενης αλαζονείας του Μεγάρου Μαξίμου. Απάντηση για ισχυρή, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση προτάσεων. Αλλά και για σοβαρή κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Όπως και απάντηση για να ενισχυθούν οι πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης που στηρίζουν τα μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορεί να υπάρχει ανταγωνιστικότητα και στον Νότο και όχι πολιτικές του Λαϊκού Κόμματος που θέλουν χρηματοδοτικά εργαλεία one off. Γιατί πολύ απλά δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Έχει, λοιπόν, πολλούς λόγους την 9η Ιουνίου να μας στηρίξει ο ελληνικός λαός και εμείς θα είμαστε δίπλα του συνεχιζόμενα, με προτάσεις, με θέσεις.

Διότι αξίζει πολύ περισσότερα από ό,τι του έχετε προσφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ".

Η δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη: 

"Κύριε Πρόεδρε 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο κ. Μητσοτάκης έφυγε νωρίς, μαζί του όμως έφυγαν και όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχει μείνει κανείς, παρά μόνο ένας. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο κ. Θεοδωρικάκος. 

Παρατηρώ μια συνεχιζόμενη εμμονή του Πρωθυπουργού για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Του έκανα μια ανάλυση για τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει ιστορικά η παράταξή μας σε σχέση με μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, -το Ελσίνκι, την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. 

Πάει την κουβέντα μισό αιώνα πίσω. Να πάμε την κουβέντα μισό αιώνα πίσω; Επειδή του αρέσει, λοιπόν, να μιλά για τις δημοσκοπήσεις, γιατί δεν μας λέει τι εντόπισε η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τον ελληνικό λαό,  ο πιο αγαπητός και σημαντικός Πρωθυπουργός της χώρας τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Του αρέσει να εργαλειοποιεί τις δημοσκοπήσεις αλλά αυτό το μήνυμα δεν το λαμβάνει. 

Μίλησα πάρα πολύ συγκεκριμένα για την απόκλιση και για την ιστορική διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε τι έχει γίνει στη χώρα. Και στα εθνικά θέματα και στα δημοσιονομικά θέματα και  με τις πράξεις του ιδίου, που ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφο του θα έστελνε τη χώρα στη δραχμή αλλά και για τα όσα συμβαίνουν τώρα που συνιστούν απόκλιση. Συγκλίνω σημαίνει, φτάνω όχι μόνο στο μέσο όρο των δεικτών, αλλά στον πυρήνα της ευημερίας των ισχυρών κρατών στην Ευρώπη. Και αυτό η Ελλάδα το είχε πετύχει. 

Δεν μπορείτε να παίζετε ένα παιχνίδι μνήμης, προσπαθώντας να αποδείξετε άραγε τι; Ότι πάντα ήμασταν όπως είμαστε σήμερα; Ξεχνάει ο λαός ότι κατάφερε να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες; Ξεχνάει ο λαός πως ζούσε στις αρχές της προ-προηγούμενης δεκαετίας; Ξεχνάει ο λαός ποιός έκανε το ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, το ΕΣΥ; Εμείς αποκλίναμε από την Ευρώπη; Ποιός κατάφερε τα Μ.Ο.Π., ποιός έχει πετύχει τις μεγαλύτερες εθνικές επιτυχίες; 

Ο Πρωθυπουργός έχει μάθει να πετάει την μπάλα στην κερκίδα και να αποχωρεί από την αίθουσα, με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Για να πάμε λοιπόν σε όλα τα στοιχεία. Είναι απόκλιση ή δεν είναι, να είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη;  Αν είναι σύγκλιση να μας το πει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος.  Να μας πει ότι είναι σύγκλιση που ο λαός έχει φτάσει με τις πολιτικές του να είναι τελευταίος σε αγοραστική δύναμη σε όλη την ευρωζώνη και προτελευταίος στην Ευρώπη των 27. Μάλιστα μας επέκρινε ότι δεν διαβάζουμε διεθνή μέσα. Επειδή διαβάζουμε, οι Financial Times έγραψαν πριν ένα μήνα ότι όπως το πάει θα είμαστε τελευταίοι και θα μας ξεπεράσει και η Βουλγαρία σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27. 

Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση ότι δεν απάντησε τίποτα συγκεκριμένα. 

Στην υγεία δεν τον ενοχλεί ότι είμαστε και εκεί τελευταίοι στην Ευρώπη, σε επίπεδο υπηρεσιών, διότι πληρώνουμε σε κόστος ιδιωτικών δαπανών, τις υψηλότερες σε όλη την Ευρωζώνη; Είναι και αυτό σύγκλιση;
Είναι πολύ χαρούμενος που η χώρα που κυβερνά έχει αυτή την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποτέλεσμα τα ολιγοπώλια δύο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων να ελέγχουν το 76% των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας; Να έχουν τεράστια κέρδη εις βάρος του λαού και αντί να επενδύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να κάνει μπαλώματα; Είναι και αυτό σύγκλιση; Να κοροϊδεύετε τον κόσμο για τα δήθεν απογευματινά χειρουργεία ενώ ανακοινώνονται συνεχώς διακοπές τακτικών χειρουργείων σε πολλά κρίσιμα νοσοκομεία της χώρας; 

Αυτά όλα σίγουρα δεν είναι σύγκλιση. 
Μου λέει έχω οργίλο ύφος για τα θέματα κράτους δικαίου. Μα αυτά τα θέματα είναι αξιακά. Καταλαβαίνω τον βαθιά νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη, που αποσυνδέει την οικονομία από την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους. Για εμάς είναι το ίδιο. Για εμάς ανάπτυξη χωρίς κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος δεν γίνεται.

Αυτός είναι ο σοσιαλισμός, αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία και στην Ευρώπη και όπου αλλού υφίσταται. Ευημερία του λαού σημαίνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημαίνει καλό δημόσιο σχολείο, καλό δημόσιο νοσοκομείο, σημαίνει να μπορεί ο άνθρωπος να δημιουργεί, να έχει θέσεις εργασίας, στέγαση με αξιοπρέπεια. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν, γιατί τον ενοχλεί, όταν με ένταση θέτουμε τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών. 
Πραγματικά η διαστρέβλωση δεν έχει όριο. Ακόμη και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επιμένει να υποστηρίζει ότι είναι προιόν διάφορων παιχνιδιών κάτω από το τραπέζι. Μα πόσα κόμματα μπορούν να ελέγξουμε 30-40-50 κόμματα σε όλη την Ευρώπη, από πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες; Ποιός νομίζει ότι είμαστε, ο Μπάιντεν; Ο Ομπάμα; Ο Γιούνκερ; Δεν καταλαβαίνετε  ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστή την κυβέρνησή σας, διότι έχετε προσβάλει τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών; Εμείς είμαστε πίσω απ' το κόμμα του Μακρόν, πίσω απ' το κόμμα των Πρασίνων, πίσω απ' τους συναδέλφους σας του Λαϊκού Κόμματος που και αυτοί σας γύρισαν την πλάτη και στήριξαν το ψήφισμα; 

Μας είπε για το χρέος και για την ανάπτυξη.  Θα τα σχολιάσω εκτενώς και τα δύο σε λίγο. Αλλά πιο μπροστά, θέλω να σχολιάσω κάποια άλλα θέματα που δείχνουν το θράσος, διότι νομίζει ότι απευθύνεται σε ένα ακροατήριο ιθαγενών. Ακούστε τι μας είπε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ήθελε -λέει- το Ταμείο Ανάκαμψης ο Σόλτς και ήταν το εμπόδιο για να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ποιός δεν το ήθελε; Ο Υπουργός Οικονομικών της κα. Μέρκελ. Αυτό ήταν ο κ. Σόλτς όταν έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, η κα. Μέρκελ έκανε κάτι που αφορά κατά βάση την οικονομία χωρίς να το θέλει ο Υπουργός Οικονομικών. Μα καλά σε ποιούς μιλάτε; Από που νομίζετε ότι ήρθαμε; Δεν καταλαβαίνουμε; Και τώρα λέει κάτι άλλο, τα μόνιμα ταμεία που λέτε εσείς, ε βέβαια, τα μόνιμα ταμεία, μπαίνουν πολλές χώρες εμπόδιο και η γερμανική κυβέρνηση, όπως και τότε η Κυβέρνηση Μέρκελ είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Έχει και Φιλελεύθερους μέσα, πολύ σκληρούς για αυτά τα θέματα. Άρα ας μην απλοποιεί και ας μην ευτελίζει ζητήματα αξιοποιώντας ότι κάποιοι άνθρωποι δεν τα γνωρίζουν καλά, διότι είμαι κι εγώ εδώ και δεν μπορεί να περιφρονεί τη νοημοσύνη μας. 

Πάμε τώρα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Μας είπε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που πέτυχε. Να σας τα πω ένα- ένα. Φράχτης: ΠΑΣΟΚ. FRONTEX: ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα πολλά θέματα βάζατε τότε όταν καλέσαμε την FRONTEX να έρθει στην Ελλάδα. Ποιοί ήταν αυτοί που μπήκαν απέναντι στη μόνιμη μετεγκατάσταση; Οι Σοσιαλιστές; Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήμασταν πρωτεργάτες να υπάρχουν κανόνες μόνιμης, σταθερής μετεγκατάστασης, για να μην γίνουν τα νησιά μας «αποθήκες» ψυχών, για να υπάρχει δικαιοσύνη κατανομής, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όσων κάνουν αίτηση. Το Λαϊκό Κόμμα και η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά διαφώνησαν. Άρα, ποιά λύση έδωσε το Λαϊκό Κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ότι ήρθαν στον Έβρο και του χτυπούσαν την πλάτη; Μα όλοι συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να περιφρουρήσουμε τα σύνορά μας στη θάλασσα και στη στεριά. Τουλάχιστον εμείς. Άρα, δεν καταλαβαίνω σε ποιους απευθύνεται. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι το κόμμα που μπήκε εμπόδιο σε μια σοβαρή ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

Μετά μας είπε αν συμφωνούμε με την άμυνα και την ασφάλεια. Εννοούσε μάλλον το ευρωομόλογο, που πρότεινε. Τη λέξη ευρωομόλογο την έβαλε στο στόμα του πριν μερικούς μήνες. Τη λέξη ευρωομόλογο την έχει στο στόμα του το ΠΑΣΟΚ από το 2010, γιατί τότε λέγαμε ότι χρειάζεται κοινός δανεισμός αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. 
Και τι είναι επί της ουσίας το Ταμείο Ανάκαμψης; Κοινός δανεισμός είναι, ευρωομόλογο είναι. Και λέμε «ναι» στο ευρωομόλογο χρόνια τώρα, αλλά έχουμε προτεραιότητες. 
Για μένα προτεραιότητα δεν είναι το ευρωομόλογο για την άμυνα. Ναι, είναι κι αυτό σημαντικό. Είναι το ευρωομόλογο για να υπάρξει Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Κυριαρχίας, ένα ταμείο στήριξης της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, όχι μόνο στον Νότο αλλά και σε άλλες χώρες, για να επαναπτρίσουμε, κυρίως από την Κίνα, κομμάτια της παραγωγικής βάσης που έχουν φύγει προς αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να τείνει να γίνεται συνεχώς αδύναμη και εξαρτώμενη. 
Αυτό είναι για εμάς το ευρωομόλογο, όπως και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. 

Στην άμυνα τώρα. Ήμουν τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας. Θέλω να σας πω ότι αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά. Κι έχουν γίνει κάποια βήματα, δειλά μεν, αλλά έχουν γίνει κάποια βήματα. Η Ελλάδα έχει τεράστιο εθνικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, διότι οι χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία είναι ΝΑΤΟ και όχι οι απέναντι. Εμείς εδώ είμαστε ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟ απέναντι. Άρα, αν μια χώρα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για να υπάρξει ευρωστρατός και κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική, είναι η Ελλάδα.

Για αυτό , λοιπόν, όχι μόνο στηρίζουμε. Έχουμε εργαστεί για αυτά τα θέματα. 
Και μάλιστα, επειδή δεν θέλω τη χώρα μας μόνο καταναλωτή εξοπλισμών, αλλά και παραγωγό, προσπαθήσαμε να αναθεωρηθούν κοινοτικές οδηγίες που υπονομεύουν να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας σε επίπεδο κοινοτικών προγραμμάτων, για να γίνουμε συμπαραγωγός- χώρα.

Επίσης, εμείς δεν θέλουμε να πουλάνε και σε εμάς, να πουλάνε και στους γείτονες και να έχουμε έναν ανταγωνισμό, ένα ράλι εξοπλισμών, παίρνοντας πόρους από το κοινωνικό κράτος και στηρίζοντας με δισεκατομμύρια μόνο τους εξοπλισμούς. 

Για αυτό, τι είπα; Και είναι δική μου πρωτοβουλία. Κοινοί πανευρωπαϊκοί κανόνες στην εξαγωγή όπλων προς τρίτες χώρες. Και το πέρασα στον ειδικό φάκελο εξαγωγής όπλων. Έχουν  εργασθεί το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση; Τι σημαίνει αυτό; Οι κοινοί κανόνες να μην επιτρέψουν σε οποιαδήποτε χώρα να πουλάει έστω και μία σφαίρα σε χώρα που υπονομεύει και δεν σέβεται κυριαρχικά δικαιώματα οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους. 

Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη.

Αλλά ήρθε εδώ ο Πρωθυπουργός, πέταξε μια φωτοβολίδα, να πει ότι έκανε κάτι, περιφρονώντας και την εργασία και την πολιτική και το σχέδιο, που έχουν τα άλλα κόμματα, όποια κόμματα το έχουν. Πραγματικά, θέλω να σχολιάσω πολλά ζητήματα από αυτά που είπε. Δεν μπορώ, όμως, να μην σχολιάσω ένα ακόμα θέμα τη απόκλισης.
Δεν είναι απόκλιση να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που λίγο πριν τις εκλογές μια Ανεξάρτητη Αρχή είναι έτοιμη να βάλει ένα τεράστιο πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών για λόγους εκλογικής διαδικασίας; Αυτό δεν είναι απόκλιση;

Θέλω πραγματικά να μου πείτε αν υπάρχει μία πιθανότητα να ανακοινωθεί πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών και να μείνει στην καρέκλα της η κα. Κεραμέως. Η κα. Κεραμέως μόλις ανακοινωθεί το πρόστιμο πρέπει να αποτελεί παρελθόν. 

Είναι αδιανόητο λίγες μέρες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές -και οποιεσδήποτε εκλογές- να συζητάμε για ένα τέτοιο πρόστιμο, για την κλοπή χιλιάδων στοιχείων από κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη διανομή τους σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και η συγκεκριμένη υπουργός να κάθεται στη θέση της. Ήδη έπρεπε να έχει φύγει.
Και το λέω αυτό, για να δείτε πώς εκτίθεται το κόμμα σας πανευρωπαϊκά. Ποια ήταν η κυρία που έλεγε ότι είναι «μύθος οι υποκλοπές». 

Ποια ήταν η κυρία που πήγε στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ομιλία μου, τον Σεπτέμβριο του 2022, κι έλεγε: «Τι ακούτε; Μύθος. Είμαστε η χώρα των μύθων. Μύθος οι υποκλοπές».  Η ίδια που έλεγε ότι είναι μύθος και τα κλεμμένα emails.Γιατί αυτό είστε. Το ότι δεν υπάρχει τιμωρία αναπαράγει την αλαζονεία και το θράσος και το ψέμα. 
Εθνικά θέματα. Άκουσα διάφορα από τους συναδέλφους. Είπε κάποια ψήγματα και ο πρωθυπουργός. Πραγματικά τον τελευταίο μήνα βρίσκεστε σε βέρτιγκο.
 
Κόσοβο; Άλλα κάνει η κα. Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το Κόσοβο, άλλα λέει ο κ. Γεραπετρίτης.
Αλβανία; Βάζετε τον κ.Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο, σας λέμε ότι το κάνετε για κομματικούς λόγους… «Όχι, για εθνικούς λόγους το κάνουμε». Οι ίδιοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σας παραδέχονται ότι έγινε για να μαζέψετε τις απώλειες από την ακροδεξιά.
Έρχεται ο Ράμα στην Αθήνα, χωρίς να υπάρχει κανένας εκλογικός σχεδιασμός στην γειτονική χώρα. Δίνει ένα ρεσιτάλ αλυτρωτισμού. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για μια μεγάλη πρόκληση απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέει: «ιδιωτική επίσκεψη, τελεία». Είναι αυτά σοβαρά πράγματα;
 
Και να είναι μόνο αυτό; Βόρεια Μακεδονία. Έγινε ό,τι έγινε, ξαφνιαστήκατε; Μα, το όνομα της συμμαχίας κομμάτων που συμμετείχε το VMRO λεγόταν «Η δική μας Μακεδονία». Αυτό δεν ήταν δείγμα αλυτρωτισμού και σήμα κινδύνου για το τι θα ερχόταν αν κέρδιζε ο σχηματισμός αυτός; Τι κάνατε εδώ και οκτώ μήνες; Τι κάνατε; Μηδέν. Ξαφνιαστήκατε…
 
Αλλά, βέβαια, έχετε τον «χρυσό χορηγό». Πρώτος έχω πει ότι έπρεπε να υπάρχει λύση, την έχουμε περιγράψει με πάγιο εθνικό τρόπο από τις αρχές του 2000, erga omnes ονομασία γεωγραφική, και στην ιθαγένεια, και μηχανισμός επιτήρησης της συμφωνίας. Έγινε, λοιπόν, μια συμφωνία «κουτσή». Μηχανισμός επιτήρησης δεν υπάρχει. Και την ώρα που έχουμε τέτοια ένταση απαξίωσης και ευτελισμού της συμφωνίας από την πλευρά της γειτονικής χώρας, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και λέει να φέρουμε τα πρωτόκολλα.
 Μα, αυτά κάνατε και με τον μηδενικό ΦΠΑ και τους δίνετε διέξοδο διαφυγής. Όταν δεν αξίζει καμία διέξοδος διαφυγής σε αυτή την κυβέρνηση. Καμία. Γιατί όλα αυτά τα έχουν χειριστεί με απίστευτο ερασιτεχνισμό. Απίστευτο ερασιτεχνισμό.
 
Τουρκία. Δεν ξέρατε ότι ο Ερντογάν το 2020 είπε ότι  θα γίνει τζαμί και η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας; Το ξέρατε ή δεν το ξέρατε; Τι κάνατε σε διεθνές επίπεδο; Τίποτα. Θα μπορούσατε να κάνετε πολλά.
 
Γίνεται πρώτα τζαμί η Αγία Σοφία. Βγαίνει η επιστημονική κοινότητα και περιγράφει τεράστιες επιπτώσεις στο μνημείο, καταστροφές. Ούτε αυτό το αξιοποιείτε. Τέσσερις μέρες πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Τουρκία, ο Ερντογάν κάνει το σόου και μετατρέπει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας και δεν τρέχει τίποτα. Πώς το είπε; Είχε βρει και μια ωραία λέξη, σε μια συνέντευξή του. «Αχρείαστη», λέει, «αχρείαστη ενέργεια». Μα, μόνοι σας υποβαθμίσατε τόσο σοβαρό θέμα, μόνοι σας. Είναι αυτή σοβαρή εξωτερική πολιτική; Όχι, βέβαια.

Κι έχουμε και κάτι καινούργιο, φρεσκότατο, χθεσινό. Σρεμπρένιτσα. Για πείτε μου τώρα εσείς οι φιλοευρωπαϊστές, γιατί στον ΟΗΕ η χώρα απείχε από την απόφαση να γίνει η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της σφαγής της Σρεμπρένιτσα; Γιατί; Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών στήριξαν αυτή την πρόταση. Γιατί; Θέλω μια απάντηση. Σαφή απάντηση.

Εκθέτετε την χώρα συνεχώς σε πολύ σοβαρά θέματα και, μάλιστα, με έναν αντικρουόμενο και αντιφατικό τρόπο μεταξύ τους. Έχει χάσει την μπάλα το υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός.

Τι ήταν πάλι αυτό το χθεσινό; Είναι αυτό φιλοευρωπαϊκή στάση; Και το λέω αυτό, γιατί ως ευρωβουλευτής έχω ψηφίσει να υπάρξει παγκόσμια ημέρα μνήμης της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Γιατί εμείς πραγματικά θέλουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μπουν στην Ευρώπη. Αλλά με όρους και κανόνες, με διαφάνεια, με συνθήκες καλής γειτονίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Για να υπάρχει σταθερότητα μακροπρόθεσμη στην ευρύτερη περιοχή. Εσείς τι κάνετε; Ό,τι να ‘ναι κάνετε.

Κλείνοντας, θέλω να πω μια κουβέντα για την Γάζα, γιατί αυτό που εξελίσσεται, είναι μια γενοκτονία. Μια γενοκτονία που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κάποιοι να χαϊδεύουν τον Νετανιάχου. Εμείς δεν νιώθουμε καμία ανάγκη να υπερασπιστούμε κάποιον, ο οποίος διαπράττει ένα τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και ήμασταν οι πρώτοι που καταδικάσαμε τη Χαμάς για το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου. Το τζιχαντιστικό αυτό χτύπημα.

Αλλά από αυτό το σημείο να φτάσουμε στο σημείο να είναι κάποιοι στη χώρα μας οπαδοί του Νετανιάχου και να μην λένε μια κουβέντα για την σφαγή που εξελίσσεται στην Γάζα εις βάρος χιλιάδων παιδιών και οικογενειών, είναι αδιανόητο. Και σοκαριστικό. Για εμάς, λύση είναι αυτή που περιγράφουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και η κίνηση που έκανε η Ισπανία, όπως και άλλες χώρες, είναι μια κίνηση για να πιέσει το Ισραήλ προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι μια κίνηση που επικροτεί την Χαμάς. Είναι μια κίνηση διπλωματική για να πιέσει το Ισραήλ να υπάρξει επιτέλους τραπέζι διαλόγου, για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 Είμαστε λίγες ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές. Για μένα το στοίχημα είναι ένα: Στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχουν μετά το καλοκαίρι, ισχυρά πρόσωπα. Προσωπικότητες που θα ξεπεράσουν όλες τις κακοδαιμονίες της τελευταίας πενταετίας.

Πρόσωπα, όπως ο Γιούνκερ, που νιώθουν πραγματικά υπόλογοι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Που θα υπηρετήσουν το όραμα των μεγάλων πατέρων της Ένωσης. Για ειρήνη, για αυτονομία, για ισχυρή Ευρώπη – φάρο των αξιών των ευρωπαϊκών λαών και του πολιτισμού της Ευρώπης.

Δεν μπορούμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό κάτω από το τραπέζι που θα επιβάλλουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Μελόνι – δυστυχώς – και άλλα κράτη.

Καλώ από αυτό το βήμα τον ελληνικό λαό να ψηφίσει τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που θα υπηρετήσουν την ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Την Ευρώπη των λαών και των αξιών και όχι αυτούς που χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως φερετζέ. Ως φερετζέ πρακτικών που εκθέτουν τον λαό μας. Πρακτικών που εκθέτουν και τις ίδιες τις αξίες της Ένωσης.

Φιλοευρωπαϊστής δεν γίνεσαι ούτε με την ταμπέλα ούτε με τις δόξες προηγούμενων δεκαετιών. Φιλοευρωπαϊστής γίνεσαι με τις καθημερινές σου πράξεις, με τις αρχές σου, με τις ιδέες σου, με την πολιτική σου.
Και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό, δημοκρατικό, σταθερά αξιακό κόμμα έναντι όλων αυτών των προκλήσεων".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: 336 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία στην Κρήτη το πρώτο πεντάμηνο

Συγχαρητήρια στην ηγεσία της αστυνομίας στην Κρήτη για την αποτελεσματικότητά της έδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί, διοικητές Αστυ...

«Κλειδώνει» τα F-35 η Ελλάδα – Η τελική έγκριση της Βουλής για 20 αεροσκάφη έναντι 3,5 δισ. ευρώ

Την Πέμπτη αναμένεται η Βουλή των Ελλήνων να δώσει την τελική έγκριση προκειμένου η Ελλάδα να «κλειδώσει» τα F-35. Η χώρα μας θα αποκτήσει 20 μαχητικά αεροσκάφη έναντι 3.5 δισεκατο...

Φόρτωση άρθρων...