Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας οι υποψήφιοι αρχηγοί - Tα διαφορετικά μηνύματα που έστειλαν

Την Κυριακή η ψήφιση του οδικού χάρτη για την εκλογή προέδρου

Πολιτική
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η συνεδρίαση συνεχίζεται τη Κυριακη το πρωί και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ προβλέπει διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς και έκτακτο συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Tέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι και δυο εν αναμονή υποψήφιοι ήταν το αποτέλεσμα της ηλεκτρισμένης συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης που συνεδριάζει μετά από 15 χρόνια χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι της ηγεσίας.

 Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη είχαν ανακοινώσει τις υποψηφιότητες τους τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σήμερα την υποψηφιότητα του κατέθεσε και ο Νίκος Παππάς, καθώς επίσης και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Άρχισε η κούρσα διαδοχής

Η κούρσα άνοιξε με την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία από το βήμα της ΚΕ επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο τις διαχωριστικές γραμμές αριστεράς κέντρου.

«Είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα», δήλωσε.

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε την πολιτική του πλατφόρμα μιλώντας για την ανάγκη συνέχισης του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ για να προσεγγίσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ τους μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους.

«Δε φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, λοιπόν, καταθέτω ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα αναδιπλωθούμε, θα κάνουμε τα ανοίγματά μας να πείσουμε ευρύτερες δυνάμεις ότι η μόνη προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

«Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής. Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζει ψηλά στην ατζέντα της δικής του υποψηφιότητας το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος και της ανάκτησης της αυτοπεποίθησης των αριστερών ιδεών.

«Ένα κόμμα που είναι ανοιχτό, προοδευτικό, αριστερό, συμμετοχικό. Ένα κόμμα που μπορεί να εμπνεύσει τους ανθρώπους της αριστεράς και όλοι αυτοί που είναι γύρω από μας», δήλωσε.

«Δεν μπορώ να φανταστώ Αριστερά που δεν θα θέλει να κάνει ανοίγματα στον κόσμο, σε εργαζομένους όλων των ειδών, από τα ντελίβερι μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό. Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί».

Την έκπληξη την έκανε ο Στέφανος Τζουμάκας καταθέτοντας και εκείνος υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λειτούργησα θεσμικά, γιατί οι διαδικασίες είχαν γνωστοποιηθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση όλοι θα καταθέσουν την αίτηση για την υποψηφιότητά τους. Οπότε δεν ήθελα να κάνω δημόσιες σχέσεις και να ανακοινώσω από μέρες υποψηφιότητα».

Ο Παύλος Πολάκης μίλησε για διαδικασία life style και ο Διονύσης Τεμπονέρας για την ανάγκη να βρεθούν οι πολιτικές μπροστά από τα πρόσωπα.

Και οι δυο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στην κούρσα διαδοχής αν οι κάλπες για να το νέο πρόεδρο στηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Παυλος Πολακης, ζητώντας συγγνώμη απο στελέχη, φίλους, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που όλο αυτό το διάστημα τον παρακινούσαν να είναι υποψήφιος.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ο Παυλος Πολακης πως «για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».

Και πρόσθεσε: «Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος. 

Κρίσιμο ζήτημα οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τους δυο γραμματείς να καλούν τα πρωτοκλασάτα στελέχη να μπουν στην πρώτη γραμμή.

«Πρέπει να πάμε σε κομματικές επιλογές. Έχουμε νέα δεδομένα μετά τις εθνικές εκλογές και αλλαγή στάσης από τα προοδευτικά κόμματα. Υπάρχει και προβληματισμός από πρόσωπα που είχαμε κάνει συζητήσεις», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Ο Μητσοτάκης θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν υπάρξει παραβίαση

Ο Υπουργός Υγείας στάθηκε στις προκλήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων των Σκοπίων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν ο Μιτσκόσκι γίνει Πρωθυπουργός και συνεχίσει έτσι, ο Μ...

Μητσοτάκης - Πιερρακάκης παρουσίασαν το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί (Photos)

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που υλοποιε...

Φόρτωση άρθρων...