Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Δένδιας: Θα προβούμε σε διάβημα στην Τουρκία για την απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για την προκλητική και παράνομη κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Σμύρνη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προσερχόμενος στην Βουλή είπε ότι με ρηματική διακοίνωση η πρεσβεία μας στην Άγκυρα θα ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για την παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οι τουρκικές αρχές στη Σμύρνη απαγόρευσαν το Σάββατο (5/11) την είσοδο στη χώρα στον κ. Τζιτζικώστα, χωρίς, ωστόσο, να τον ενημερώσουν για τους λόγους της απόφασης αυτής.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου, ωστόσο οι τουρκικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο.

H αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας δεν ήταν άλλος ένας Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος επισκεπτόταν την Τουρκία, αλλά ένας αξιωματούχος ο οποίος εκπροσωπούσε την Ευρώπη ως πρόεδρος της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης Ευρώπης-Μεσογείου (ARLEM).

Από την πλευρά της EE, o πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ένωσης, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση», ενώ σε αντίθεση με τις προφάσεις των τουρκικών αρχών, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έκανε λόγο για «σοβαρό» περιστατικό, τονίζοντας ότι θα ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις.

Τζιτζικώστας: Η Τουρκία διολισθαίνει στα άκρα

Τη βεβαιότητά του ότι η απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία δεν συνιστά «τεχνικό λάθος» αλλά αποτελεί κομμάτι των προκλήσεων της Άγκυρας, επανέλαβε σε σημερινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος ή συνωνυμία... Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και δεν πείθουν κανέναν… Δεν πρόκειται για τεχνικό, τεχνητό λάθος ήταν. Στο πλαίσιο των προκλήσεων ήταν το περιστατικό αυτό, φαίνεται ότι στην Τουρκία το βαθύ κράτος έχει ισχυροποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διολίσθηση στα άκρα της Τουρκίας, φοβάμαι είναι χωρίς επιστροφή αυτός ο δρόμος, δρόμος που βαθαίνει τα χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία

«Δεν φοβόμαστε να πάμε στην Εκκλησία και κανένας δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτ...

Ελεύθερος ο βουλευτής Φλώρος υπό τον όρο να μην πλησιάζει στα 50 μέτρα τον Γραμμένο

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής που είχε εκλεγεί πέρυσι με τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνος Φλώρος μετά την απολογία του στον ανακριτή, για τον ξυλοδ...

Σκέρτσος για το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή: Η απέραντη πολιτική υποκρισία των «άκρων»

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σημειώνει, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι "οι μέρες αυτές είναι αποκαλυπτικέ...

Φόρτωση άρθρων...