Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Οικονόμου: Η Kυβέρνηση και καμία δημόσια αρχή δεν χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό παρακολούθησης

Πολιτική

«Δεν αγοράστηκε και δεν έγινε χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από την Kυβέρνηση και κάποια δημόσια αρχή», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Επικρατείας μίλησε για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» επισημαίνοντας ότι παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων χωρίς την απαιτούμενη μέχρι ώρας τεκμηρίωση. 

«Όσα αναφέρονται παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις κι απουσιάζουν τα στοιχεία, οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου. 

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και να διωχθούν όσοι παρανόμησαν κι όσοι στράφηκαν εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Το ίδιο θα συμβεί κι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίησή του.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τόνισε ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με το να υιοθετεί δημοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί από  καμία δημόσια αρχή και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις βασισμένος σε αφηγήσεις αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας κι αποσταθεροποίησης».

Κάλεσε την κοινωνία «να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι και να αποδοκιμάσει τέτοιες μεθοδεύσεις». Τόνισε ότι «η χώρα μας ιστορικά, εθνικά και κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές».

Κατά τ' άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «η τακτική του είναι προβλέψιμη και παρωχημένη δημιουργώντας θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων. Στόχος η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του αλλά η δικαιοσύνη θα μιλήσει».

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα του Απόστολου Τζιτζικώστα κάνοντας λόγο για τουρκική προκλητικότητα, ενώ αποτίμησε θετικά το «καλάθι του νοικοκυριού».

Πιο αναλυτικά:

Η τουρκική προκλητικότητα έλαβε θεσμικό όρο, όπως το επεισόδιο με τον κ. Τζιτζικώστα. Δεν τιμά τις Αρχές της Τουρκίας να κάνει φτηνή πολιτική με καψόνια»: το σχόλιο αυτό έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σμύρνη το Σάββατο με «πρωταγωνιστή» τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζιτζικώστας προσπαθεί στα ζητήματα με την Τουρκία να είναι κομμάτι της λύσης ενώ η Τουρκία μέρος του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στο Pharos Summit 2022 για τη συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ χθες είχαμε την ανακοίνωση από το Columbia. Πρόκειται για ένα ευρύτερο πλάνο να τονωθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

Θετικά αποτιμώνται τα πρώτα αποτελέσματα για το «καλάθι του νοικοκυριού». Ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Είναι αυτονόητο πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα και εκεί στοχεύει το «καλάθι του νοικοκυριού», στο να μην αυξάνονται οι τιμές στα βασικά προϊόντα και να συγκρατηθούν οι τιμές σε άλλα προϊόντα.

Επειδή παρατηρήθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες, πάρθηκαν νέες πρωτοβουλίες ενώ υπάρχει συνεννόηση και με τις βιομηχανίες.

Θυμίζω μια σειρά μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όπως μέτρα άμεσου χαρακτήρα σαν τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στήριξη στους αγρότες ως τέλη Νοεμβρίου, αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου και διάθεση για κάλυψη μισθολογικού κόστους για τους υγειονομικούς αλλά και τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα, γίνονται και δράσεις κατά της αισχροκέρδειας και να θυμίσω τις παρεμβάσεις μας όπως πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους σε υγεία, διατροφή και διαβίωση, μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών των εταιρειών και φορολόγηση των υπερκερδών αυτών, αλλά και εντατικοποίηση ελέγχων της ΔΙΜΕΑ. 

Τέλος, για όσους κόπτονται για την αισχροκέρδεια, με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταργήσει τους νόμους για την καταπολέμηση της.

Η εφημερίδα Documento παρουσίασε ισχυρισμούς χωρίς τεκμηρίωση που θα διερευνηθούν για να μην μείνει καμία σκιά. Αν ισχύουν, θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος, όπως και αν δεν ισχύουν.

Πρέπει να μιλήσουμε για την εργαλειοποίηση του θέματος του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης. Αποφάσισαν να διαθέσουν στοιχεία και υπονοούμενα. Υπάρχει χειρότερη εκδοχή όλα αυτά να είναι κατασκευασμένα. 

Θα τα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα. Τα λογισμικά αυτά δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή και η κυβέρνηση. Θα προχωρήσουμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας κακόβουλων λογισμικών.

Η πολιτική διάσταση έχει να κάνει με τη συγκέντρωση υλικού που το διοχετεύουν σε διάφορες κατευθύνσεις. Η στόχευση είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχουν δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας. Η απώλεια ψυχραιμίας των κέντρων αυτών θα φανεί. 

Θα περίμενε κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφτανε σε τετοια ευτέλεια. Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά έθεσε θέμα αμφισβήτησης των εκλογών. Για να βρει αφήγημα δικαιολόγησης της ήττας, υιοθετεί όσους αμφισβητούν τις εκλογές. Προσδοκά μια αναστάτωση μήπως και αλλάξει η κατάσταση.

Η τακτική του είναι προβλέψιμη και παρωχημένη δημιουργώντας θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων. Στόχος η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του αλλά η δικαιοσύνη θα μιλήσει. Καλούμε την κοινωνία να μιλήσει, η χώρα μας δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες».

Οι απαντήσεις του Οικονόμου

«Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε για το θέμα των κακόβουλων λογισμικών. Δεν αμφισβητήθηκε αυτό, θα κάνουμε ό,τι απαιτείται απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ανωμαλία. Τέτοιες συζητήσεις γίνονται σε όλες τις χώρες».

«Τα όσα είπε ο κ. Βρέντζος δεν ισχύουν, δεν έχω αρμοδιότητα να σχολιάσω τα του ποδοσφαίρου».

«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει κάτι άλλο να προσθέσει. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, όμως υπάρχει ένα παράδοξο. Η εφημερίδα κάνει κάποιες αποκαλύψεις πως κάτι υπάρχει αλλά όταν κάποιος κάνει μια αποκάλυψη δεν μπορεί ο ίδιος να μην επωμίζεται την τεκμηρίωση των όσων λέει και να μη ζητά να το κάνει όσους κατηγορούν».

«Αν έχει φθάσει στο σημείο, να παρακολουθείται ο Υπουργός Εξωτερικών μιλάμε για κατασκοπεία, προφανώς προβληματιζόμαστε. Θα επιδιώξουμε μέχρι τέλους να βρεθεί λύση».

«Μια επιχείρηση τοξικότητας απέναντι στην οποία η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα. Οι Εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2023».

«Έχουμε επιλέξει να μην κινούμαστε νομικά αλλά να πορευόμαστε με πολιτικά επιχειρήματα».

«Δεν αποκλείω η χρήση κακόβουλων λογισμικών να έγινε από κάποιους άλλους, όχι όμως από καμία δημόσια η κρατική αρχή».

«Στην Ελλάδα κανείς πρωθυπουργός δεν παρακολουθήθηκε. Είναι άλλο οι νόμιμες επισυνδέσεις και άλλο οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών παρακολουθήσεων, που δεν είναι ελληνικό άλλωστε πρόβλημα και η Κυβέρνηση δεν κάνει διαπιστώσεις αλλά ερευνά ποιος το έχει κάνει».

«Μπορεί να καταλάβει κανείς σε ένα ασταθές περιβάλλον ποιος έχει όφελος να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση».

«Να θυμίσω πως όσο διάστημα προσπαθούν να διαβάλλουν την ελληνική κυβέρνσηση, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τους κκ. Σολτς και Μακρόν, η χώρα μας έχει συνεχείς εκταμιεύσεις. Υπάρχει ασυμμετρία με την πραγματικότητα και το πώς κάποιοι θεωρούν πως είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

«Υπάρχει επικοινωνία με το σύνολο των πολιτικών προσώπων και ουδείς πιστεύει πως ο πρωθυπουργός είναι εγκέφαλος παρακολούθησης στενών του συνεργατών».

«Είναι παράταιρο να υφίσταται κριτική το απόρρητο της εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη, αν όντως ευσταθεί το θέμα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, περιχαρακώνονται κάποιοι γύρω από το δημοσιογραφικό απόρρητο. Το ένα απόρρητο γίνεται φέιγ βολάν, το άλλο είναι ιερό».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το “Free Thinking Zone” και το...

Φόρτωση άρθρων...