Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. (κάρτες)

Μεγαλώνει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά και το τελευταίο διάστημα αυξάνει την συσπείρωσή της, γεγονός που της επιτρέπει να διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από το 5,9% της δημοσκόπησης του Απριλίου, στο 6,4% σήμερα.

Η διαφορά γίνεται 6,6% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων και φθάνει στο 7,4% στην εκτίμηση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει και αυτός τις δυνάμεις του κατά 0,9% αλλά η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό της περισσότερο, κατά 1,4%, ενώ μείωση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα. 

Το ΚΚΕ αυξάνει τη δύναμή του κατά 0,7%, η Ελληνική Λύση έχει καθοδική πορεία (χάνει 0,9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ σταθερό παραμένει το ΜεΡΑ25 και δεν συνεχίζει την ανοδική του πορεία που είχε ξεκινήσει με το δυστύχημα στα Τέμπη και συνεχίστηκε παρά τις δηλώσεις για παράλληλο νόμισμα.

Στην πρόθεση ψήφου, οι επιδόσεις των κομμάτων έχουν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26,1%, ΠΑΣΟΚ 8,6% και ΚΚΕ 5,8%. Ακολουθούν με ποσοστά πολύ κοντά στο όριο του 3%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (3,2%) και ΜεΡΑ25 (3,1%).

Η έρευνα έχει «πιάσει» και το debate, αφού ολοκληρώθηκε μετά τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας και ενώ απομένουν πλέον μόλις λίγες ημέρες από τις εκλογές.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία έχει 33,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 8,9%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 3,3%, το κόμμα Βαρουφάκη 3,2%. Εντός Βουλής βρίσκονται η Ελληνική Δημιουργία και η Πλεύση Ελευθερίας.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι διαχρονικές επιδόσεις των κομμάτων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έκανε η Opinion Poll από τον Φεβρουάριο του 22 έως και σήμερα. Σε γενικές γραμμές η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται σταθερή και ελαφρώς ανοδική, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις δυνάμεις του, το ΠΑΣΟΚ πέφτει, το ΚΚΕ έχει σταθερά ανοδική τάση- όπως εσχάτως και το ΜεΡΑ25- ενώ κάμψη στις τελευταίες μετρήσεις έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει η Opinion Poll δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 37,6%, στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 30,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στις πρώτες εκλογές, στο 10%. Τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και το κόμμα Βαρουφάκη είναι εντός Βουλής μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Η κάρτα που ακολουθεί δείχνει το ανώτατο και το κατώτατο όριο που μπορούν να πιάσουν στις εκλογές τα κόμματα. Το (θεωρητικό) μάξιμουμ για τη Νέα Δημοκρατία είναι το 40,5% και το μίνιμουμ το 34,7%, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 33% και 27,4% αντίστοιχα, ενώ για το ΠΑΣΟΚ η χειρότερη επίδοση είναι 8,1% και η καλύτερη 11,9%. Στο χειρότερο σενάριο, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 μένουν εκτός Βουλής.

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυξάνεται η διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Ότι πιθανότατα μετά τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού θα διαθέτουν μαζί 155 έδρες. Αλλά φυσικά το σενάριο είναι από απίθανο έως τελείως απίθανο, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει πρόθυμος και βάζει όρους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Όλα τα άλλα σενάρια π.χ. κυβέρνηση ηττημένων, κ.λπ. - ούτως ή άλλως πολιτικά ανέφικτα- απλά δεν βγαίνουν γιατί δεν "βγαίνουν τα κουκιά".
Το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου είναι βέβαια αν στον δεύτερο γύρο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να έχουν αυτοδυναμία. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατια φθάνει το 34,4% και επί των εγκύρων το ποσοστό φθάνει στο 36%, γεγονός που μάλλον δεν δείχνει αυτοδυναμία ή τουλάχιστον δεν είναι αυτονόητη. Αλλά φυσικά είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις, αφού το ποσοστό των εκλογών της 2ας Ιουλίου θα κριθεί από τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα διλήμματα που θα τεθούν για τον δεύτερο γύρο. 
Είναι πιθανό δηλαδή, εφόσον επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις και προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, να υπάρξει αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που στις πρώτες εκλογές επιδιώκει την πρώτη θέση και ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, θεωρείται από τους ψηφοφόρους καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Η διαφορά με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη, ενώ ενδιαφέρον έχει και ότι ο Κανένας, που σε άλλες μετρήσεις είναι δεύτερη επιλογή, τώρα είναι τρίτη επιλογή, πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα.
Καταλληλότερο πρωθυπουργό τον θεωρούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα καταλληλότερο πρωθυπουργό θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ψηφοφόροι του ΜεΡΑ25. Κανέναν από τους δυο επιλέγουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και του Κυριάκου Βελόπουλου.

Με δυο λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός για τους δεξιούς, τους κεντροδεξιούς και τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας για όσους τοποθετούνται στα αριστερά και στην κεντροαριστερά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος να χειριστεί τα θέματα της επικαιρότητας, από την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, μέχρι την Υγεία και την Παιδεία.

Οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύονται περισσότερο ότι θα κάνει τις υποσχέσεις του πράξη, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει στο βιογραφικό του την κωλοτούμπα του 2015.
Έχει ενδιαφέρον, ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον εμπιστεύονται περισσότερο και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ κανέναν από τους δυο δεν εμπιστεύονται οι ψηφοφόροι της αριστεράς και του Βελόπουλου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...