Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Διπλωματικές πηγές για Φιντάν: Δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις

Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχολιάζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε «ναι στη θετική ατζέντα, αλλά δεν ξεχνάμε τις διαφορές μας». 

«Θα πρέπει να βάλουμε "στεγανά" για το Κυπριακό, ώστε να μην επηρεάζει τη διαδικασία», πρόσθεσε στη συνέχεια για τις σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα. Αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη διακήρυξη των Αθηνών», σχολίασαν διπλωματικές πηγές.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και έδωσε το στίγμα της Άγκυρας για τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη διαδικασία αυτή που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των δυο ηγετών και πήρε ιδιαίτερη ώθηση μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά αλλά τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να διαχειριστούμε με υπεύθυνο τρόπο.

Ο Τούρκος υπουργός διαχωρίζει έτσι τη θετική ατζέντα, η οποία προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η διευκόλυνση των Τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά, οι μεταφορές, όπως και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Όμως σπεύδει να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους, τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα», για τα οποία -όπως είπε- οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπισή τους με «νέα αντίληψη».

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση της στρατιωτικής έντασης, κάτι που μέχρι στιγμής τηρείται και κάνει ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Σε μια στιγμή που ξεκινούν δειλά οι προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι από μόνο του είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, στο οποίο δεν θα πρέπει να επικεντρώνονται τόσο πολύ και να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα θέματά μας, ειδικά στο Αιγαίο και στη συνέχεια την κατάσταση των ομοεθνών μας…».

Όσον αφορά στην αγορά των F-35 από την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε τι «θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί όρους η Τουρκία για την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Φόρτωση άρθρων...