Σαββάτο
24 Φεβρουαρίου 2024

Διπλωματική και πολιτική καταιγίδα - Τι γράφουν τα διεθνή μέσα για τη ματαίωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η απόφαση του Βρετανού συντηρητικού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει στο παρά πέντε την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι, η κίνηση της Ντάουνινγκ Στριτ εκτροχιάζει τις συνομιλίες Αθήνας- Λονδίνου, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη διπλωματική διαμάχη που μαίνεται επί χρόνια μεταξύ των δύο χωρών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Guardian: Μετά το σνομπάρισμα Σούνακ, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Πρώτο θέμα στον «Guardian» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν, στην εναλλακτική που του προσφέρθηκε αντί για τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Ρίσι Σούνακ, εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ τη Δευτέρα στο Λονδίνο, στην οποία σκόπευε να θέσει το θέμα των γλυπτών.

guardian

Μέλος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσφέρθηκε στον Μητσοτάκη συνάντηση με τον Ντάουντεν την Τρίτη, αλλά «δεν ήταν δυνατόν» να πραγματοποιηθεί.

«Αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί λύπη. Αυτή ήταν η προσφορά που έγινε», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε: «Αλλά η κυβέρνηση διατύπωσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα μάρμαρα του Έλγιν, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου».

Ο «Guardian» αναφέρει πως τα γλυπτά απομακρύνθηκαν υπό συνθήκες που παραμένουν αμφιλεγόμενες κατόπιν εντολής του λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην οθωμανική αυλή. Οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο μεταξύ 1801 και 1804 και πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816.

Ο Ντάουντεν τήρησε σκληρή στάση απέναντι στα γλυπτά, σύμφωνα με άλλους συντηρητικούς βουλευτές, λέγοντας σε συζήτηση πέρυσι: «Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα ιδρύματά μας, όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, από ένα μπαράζ αξιώσεων επιστροφής».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αντί να συναντήσει τον Ντάουντεν, δήλωσε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Η Ελλάδα και η Βρετανία συνδέονται με παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι απόψεις της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου μαζί με άλλες διεθνείς προκλήσεις: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση».

Ο Εντ Βέιζι, ένας συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος είναι πρόεδρος του «Parthenon Project», το οποίο έχει ως στόχο την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα με εκείνα του μουσείου της Ακρόπολης, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως ο Σούνακ «αισθανόταν τόσο έντονα» για το θέμα, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η διαμάχη συνδέεται με τους συνεχιζόμενους «πολιτιστικούς πολέμους» που προωθεί η δεξιά των Τόρις.

Σύμφωνα με τον Βέιζι, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είχε ανοίξει τα «χαρτιά του» για μια λύση που θα επέτρεπε την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα με αντάλλαγμα την έκθεση ελληνικών θησαυρών στο Λονδίνο, ωστόσο η στάση του Σούνακ ήταν «περίεργη». «Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να κάνουμε μια τομή σχετικά με αυτό το θέμα, όταν ξέσπασε αυτό. Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, ότι όποιος τολμά να πει πως η βρετανική ιστορία δεν είναι τέλεια, λέγεται κατά κάποιο τρόπο ότι δεν είναι πατριώτης».

Ο Μητσοτάκης είχε ήδη συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιολύπητο» το προφανές σνομπάρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Guardian», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Στάρμερ ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών το επόμενο έτος δεν θα μπλοκάρει μια προοπτική συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Reuters: Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό εν μέσω διαμάχης για τα γλυπτά του Παρθενώνα

O Βρετανός πρωθυπουργός ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του με αφορμή τη διαμάχη για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

reuters

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Σούνακ μετά την απόφασή του να μην τον υποδεχτεί στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των γλυπτών, 2.500 ετών, τα οποία ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον ναό του Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Μητσοτάκης. «Οι θέσεις της Ελλάδας για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκη , σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

Την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το παράπονό του σε συνέντευξη στο BBC ότι οι συνομιλίες για πιθανή επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα. Πρόσθεσε επίσης η παραμονή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι σαν να κόβουμε τη «Μόνα Λίζα στη μέση» κι ότι δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας αλλά «επανένωσης».

Αljazeera: Η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα εκτροχιάζει τις συνομιλίες μεταξύ Σούνιακ και Μητσοτάκη

«H διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα εκτροχιάζει τις συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Έλληνα ομολόγου του», αναφέρει το αραβόφωνο δίκτυο «aljazeera» και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «δυσφορία του» που ο Σούνακ πάγωσε τη συνάντησή τους, λέγοντας ότι απέφυγε τις συνομιλίες για το σχετικό ζήτημα».

aljazeera

«Για διπλωματική διένεξη» κάνει λόγο το αραβόφωνο δίκτυο σχολιάζοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ματαίωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, στην οποία επρόκειτο να συζητήσουν ένα από τα θέματα για τα οποία ερίζουν επί πολλά χρόνια οι δύο χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...