Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Εκλογές 2023: Πόσοι βουλευτές εκλέγονται - Πόσους «βγάζει» το Επικρατείας

Πολιτική

Η επίσημη προεκλογική περίοδος ξεκίνησε το Σάββατο με την αντιπαράθεση των κομμάτων ενόψει των εκλογών 2023 να κορυφώνεται σταδιακά.

Τα κομματικά επιτελεία «χτενίζουν» δημοσκοπήσεις και τάσεις, και ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, της οποίας το αποτέλεσμα θα το μάθουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Από την εκλογική αναμέτρηση, που έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της απλής αναλογικής, θα προκύψουν 15 βουλευτές Επικρατείας. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 12, που ήταν, με τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Αχαΐα και την Α΄ Αθηνών να χάνουν από μία έδρα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βουλευτών για όλη την Επικράτεια ορίζεται σε 300. Εξ αυτών, οι 285 εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι (15) εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Κάθε κόμμα περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιο του αριθμό ονομάτων ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το 1/5 των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις 3 πρώτες θέσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

«Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα! Από σήμερα οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στο parentalb...

Δημοσκόπηση MEGA: Προβάδισμα 16,9 μονάδων της Ν.Δ., ανέβηκε στο 32,3% - Τι γίνεται στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε κέρδη άνω των δύο μονάδων στην πρόθεσ...

Φόρτωση άρθρων...