Σαββάτο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Εκλογές 2023: Πόσοι βουλευτές εκλέγονται - Πόσους «βγάζει» το Επικρατείας

Πολιτική

Η επίσημη προεκλογική περίοδος ξεκίνησε το Σάββατο με την αντιπαράθεση των κομμάτων ενόψει των εκλογών 2023 να κορυφώνεται σταδιακά.

Τα κομματικά επιτελεία «χτενίζουν» δημοσκοπήσεις και τάσεις, και ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, της οποίας το αποτέλεσμα θα το μάθουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Από την εκλογική αναμέτρηση, που έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της απλής αναλογικής, θα προκύψουν 15 βουλευτές Επικρατείας. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 12, που ήταν, με τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Αχαΐα και την Α΄ Αθηνών να χάνουν από μία έδρα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βουλευτών για όλη την Επικράτεια ορίζεται σε 300. Εξ αυτών, οι 285 εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι (15) εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Κάθε κόμμα περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιο του αριθμό ονομάτων ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το 1/5 των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις 3 πρώτες θέσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για βίντεο Κασσελάκη: «Τι θέλει να μας πει; Αμφισβητεί την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;»

Επίθεση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκ...

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: «Η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή τ...

Φόρτωση άρθρων...