Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

AFP: Πληροφορίες για σύλληψη της Εύας Καϊλή – Τη διέγραψε ο Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική

Tο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι συνελήφθη η Εύα Καϊλή. Η Αστυνομία του Βελγίου συνέλαβε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ, δήλωσε στο AFP πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή σχετίζεται με έρευνα για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ, η διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Νωρίτερα, ο Lykavitos.gr έγραψε ότι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, φέρεται να έχει σοβαρή εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς που έχει να κάνει με το Κατάρ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας. 

kaili

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, εκλήθη για ανάκριση σύμφωνα με την Le Soir. Η βελγική εφημερίδα μιλά για σύλληψη παρά τη βουλευτική ασυλία της Εύας Καϊλή. Οι έρευνες των βελγικών αρχών γίνονται στο πλαίσιο μεγάλης υπόθεσης για διαφθορά στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Νωρίτερα το πρωί προσήχθη ο σύντροφός της, ενώ οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην κατοικία της.

Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Διέγραψε την Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις έρευνες των βελγικών Αρχών για διαφθορά.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών Αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Η βελγική Le Soir γράφει συγκεκριμένα:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά – Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές»

Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την βελγική έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Είμαστε αποτροπιασμένοι  από τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.  Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, εμείς δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.

Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστολική ψήφος: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων - Πάνω από 178.000 εγγραφές

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την επιστολική ψήφο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 23:59 της , Μεγάλης Δευτέρας...

Φόρτωση άρθρων...