Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές: Στο τραπέζι η επαναφορά της λίστας

Έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τον τρόπο που θα εκλέγονται οι ευρωβουλευτές. Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» είχε δηλώσει πως θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα εκλογής των ευρωβουλευτών μετά τις εθνικές εκλογές.

Το θέμα άνοιξε εκ νέου ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του επανέφερε το επιχείρημα πως η λίστα θα απενεργοποιήσει την εκλογή προβεβλημένων πανελλαδικά προσώπων, όπως οι ποδοσφαιριστές και οι τηλεστάρ, που ξεκινούν την προεκλογική εκστρατεία τους από πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων, μη γνωστών υποψηφίων. «Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, αποτυπώνοντας τη φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Επιπλέον, η εκλογή των ευρωβουλευτών με πανελλαδική ψήφο ευνοεί εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, καθώς μια προεκλογική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα απαιτεί μεγάλο χρηματικό κόστος, αυξάνοντας το χάσμα μεταξύ εύπορων και λιγότερο οικονομικά ισχυρών υποψηφίων.

Η δεύτερη σκέψη –αλλά λιγότερο πιθανή– είναι να σπάσει σε εκλογικές περιφέρειες η χώρα και οι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή να εκλέγονται με σταυρό, εκτιθέμενοι όμως σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί, αφού η σκέψη προϋπήρχε, ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε στην αλλαγή τα τέσσερα αυτά έτη. Η πραγματικότητα είναι ότι η επικαιρότητα –πανδημία, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία– πήγαινε το θέμα διαρκώς προς τα πίσω και πλέον η αλλαγή προβλέπεται για την επόμενη τετραετία, μαζί με άλλες θεσμικές τομές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης (Video&Photos)

Στην Κέρκυρα έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πολιτική δραστηριότητα καθώς αύριο θα συναντηθεί με ...

Φόρτωση άρθρων...