Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Γεραπετρίτης - Φιντάν συμφώνησαν να συνεχιστεί η συνεργασία για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών σε Αιγαίο και Έβρο

Στο πλαίσιο διατήρησης του θετικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε αυτή τη συνάντηση, διάρκειας περίπου μίας ώρας, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μέσα Μαΐου στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας που άπτονται της «θετικής ατζέντας» και του πολιτικού διαλόγου.

Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε, επίσης, η επιτυχής εκκίνηση της διαδικασίας χορήγησης θεώρησης τοπικής ισχύος για τους τούρκους πολίτες σε δέκα ελληνικά νησιά. 

Η ομαλή εφαρμογή του σχεδίου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει σε πέντε νησιά του Αιγαίου και εντός των επόμενων εβδομάδων θα προστεθούν στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα πέντε ελληνικά νησιά. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με στόχο τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, δεν αναμένεται να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Στις 22 Απριλίου στην Αθήνα είναι προγραμματισμένος ο επόμενος γύρος μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ στις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη. Περί τα μέσα Μαΐου αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Άγκυρα, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθεί άλλη μία συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για την προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών στην Άγκυρα.

Σχετικά το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για εποικοδομητικές συνομιλίες, δεδομένης της ευκαιρίας που υπάρχει μετά το διορισμό της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Ανέφεραν δε ότι για την Ελλάδα το κατάλληλο πλαίσιο συνομιλιών είναι ο ΟΗΕ και το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρι, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό. 

Η Ελλάδα προωθεί την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά για να ενταχθεί μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι περί κράτους δικαίου, το οποίο παραμένει κριτήριο επί του οποίου αξιολογείται η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. 

Ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε θέματα ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας, Φρέντη Μπελέρης δεν έχει αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του. Η Ελλάδα ναι μεν παραμένει επισπεύδουσα στο θέμα της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, όπως σημείωναν, «κανείς δεν έχει λευκή επιταγή».

Αναφορικά με το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση εστιάστηκε στις δυνατότητες της Ουκρανίας να συνεχίσει να αμύνεται αποτελεσματικά. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για νέο εσπευσμένο νατοϊκό σχεδιασμό για Ταμείο βοήθειας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος πενταετίας. Το σχέδιο αυτό, πάντως, δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης και συντονισμού, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο και διερευνητικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επενδύσεις και ενέργεια στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ

Για λίγες ώρες θα διακόψει σήμερα την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμίρη του Κατάρ και να...

Ανδρουλάκης: Επιβράβευση να με σταματούν στο δρόμο για τις πολιτικές που προτείνω και όχι για τα παπούτσια μου

Έμφαση στο υψηλό κόστος ζωής έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλ...

Φόρτωση άρθρων...