Κυριακή
04 Ιουνίου 2023

Η «ακτινογραφία» των εκλογών: Πώς ψήφισαν οι νέοι, οι αναποφάσιστοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (κάρτες)

Πολιτική

Τους παράγοντες που αποδείχθηκαν καθοριστικοί για τον θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου καταγράφει η ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων προκειμένου να καταλήξουν στο exit poll που έδειξε πρώτο τη μεγάλη νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι ακόμα και στην ηλικιακή ομάδα 17-24, μια ομάδα στην οποία θεωρητικά είχε προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε την πρώτη επιλογή στην κάλπη με το 32,5% των νέων να ρίχνουν στην κάλπη «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 10 μονάδες πάνω από αυτό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (22,7%) ενώ ΠΑΣΟΚ επέλεξε ένας στους 10 νέους (10,1), ΚΚΕ το 6,6% και Ελληνική Λύση το 5,4%.

karta

Ξεκάθαρη ήταν η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν το 41,4% των πρώτων και το 40,2% των δεύτερων επέλεξαν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το 18,1% των ανδρών ψηφοφόρων και 22,2% των γυναικών, ΠΑΣΟΚ το 11,1% και 11,9%, αντίστοιχα, ΚΚΕ το 7,5% και το 7% και Ελληνική Λύση το 5,3% και το 3,5%.

karta

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε, όπως φαίνεται, και τη μάχη του κέντρου με 4 στους 10 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ως κεντρώοι να την επιλέγουν στην κάλπη, με δεύτερη επιλογή σε αυτή την ομάδα να αποτελεί το ΠΑΣΟΚ (25,1%) και τρίτη τον ΣΥΡΙΖΑ (12,4%). ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επέλεξε το 2,2% και το 4,4% των κεντρώων.

karta

Σαρωτική ήταν η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες - δύο ομάδες που επλήγησαν από τα μέτρα που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του - καθώς 1 στους 2 και από τις δύο ομάδες επέλεξε να το «ρίξει» στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, στους συνταξιούχους επέλεξε ΝΔ το 49,2%, ποσοστό που ανέβηκε ακόμα περισσότερο, στο 54,8% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν περίπου 2 στους 10 συνταξιούχους (20,3%) ενώ μόλις το 13% ανήλθε το ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών που επέλεξε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

karta
karta

«Γαλάζια» ήταν η επιλογή και σχεδόν των μισών ψηφοφόρων που αποφάσισαν την Κυριακή ποιο κόμμα θα στηρίξουν στις εκλογές. Το 51,3% επέλεξε ΝΔ, το 13% ΣΥΡΙΖΑ, το 9,6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ και το 4,1% Ελληνική Λύση.

karta

Παρόμοια η εικόνα και στην ομάδα των πολιτών που διάλεξαν κόμμα για να ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα, με το 39,3% αυτών να απαντά Νέα Δημοκρατία, το 14,8 να απαντά ΣΥΡΙΖΑ, το 11,5% να απαντά ΠΑΣΟΚ, το 4,4% το ΚΚΕ και το 5% την Ελληνική Λύση.

karta

Σε επίπεδο συσπείρωσης η μεγαλύτερη καταγράφηκε στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας (81,7%) με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να παίρνει ένα 10,8% των ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ, ένα 14,1% από το ΠΑΣΟΚ, ένα 2,6% από το ΚΚΕ, ένα 11,5% από την Ελληνική Λύση, ένα 9,6% από το Μέρα25 και ένα 15,6% των ψηφορόρων από άλλο κόμμα.

karta
karta

Αντίθετα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στο 60,1% με τις απώλειες προς τη ΝΔ να αγγίζουν το 10,8%, το 9,9% προς το ΠΑΣΟΚ, το 5% προς το ΚΚΕ, το 3,4% προς Ελληνική Λύση, το 3,3% προς Μέρα25 και το 7,5% προς άλλο κόμμα.

karta
karta

Το ΠΑΣΟΚ είχε συσπείρωση 76% και εισροές ψήφων 3,7% από τη ΝΔ, 9,9% από το ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% από το ΚΚΕ,2,9% από την Ελληνική Λύση, 6,3% από το Μέρα25 και 8,2% από άλλο κόμμα.

karta
karta

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: «Έχουμε σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων που λεηλατούν το εισόδημα»

Περιοδεία στην Εύβοια πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Πρωθυπουργός βρέθηκε αρχικά στη Χαλκίδα, όπου συνομίλησε με πολίτες και στη συνέχεια απηύθυνε σύν...

Ν. Ανδρουλάκης: Ο κύριος Μητσοτάκης νιώθει ότι βρήκε πραγματική αντιπολίτευση

Τους Ρεθεμνιώτες συνάντησε το μεσημέρι στην πόλη του Ρεθύμνου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξηγώντας το πρόγραμμα του και τις διαφορές του κόμματος με την Νέα Δημ...

Φόρτωση άρθρων...