Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Πολιτική

Ικανοποιημένες εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων για τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας το βράδυ της Πέμπτης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την έκθεση (κοινή δήλωση) του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της Κομισιόν του περασμένου Νοεμβρίου για την κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στον τομέα του εμπορίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ως στρατηγικό συμφέρον ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα, ενώ προστίθεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει πλέον στους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper) –σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμών– να προωθήσουν το έργο όσων συστήνει η σχετική έκθεση (κοινή δήλωση) Μπορέλ και σε πλήρη ευθυγράμμιση με προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και ανατρέψιμο και με την επιφύλαξη πρόσθετων οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η εποικοδομητική διάθεση της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει στην προώθηση διαφόρων τομέων της συνεργασίας, όπως αυτές καταγράφονται στην έκθεση Μπορέλ.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. – Τουρκίας» υπογραμμίζεται. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα και τονίζεται ότι το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει προσηλωμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού εντός των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης και του κοινοτικού κεκτημένου».

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τον διορισμό της Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει», καταλήγουν τα συμπεράσματα.

Η Λευκωσία

Για την κυπριακή πλευρά υπάρχει ικανοποίηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς έχει επιτευχθεί σαφής διασύνδεση των Ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ τονίζεται η ανάγκη για εποικοδομητική εμπλοκή της Τουρκίας ως καθοριστικό κριτήριο για την πρόοδο όλων των θεμάτων που αναφέρονται στην έκθεση Μπορέλ, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Ελλάδα και Κύπρος σε συντονισμό με τη Γαλλία προσέθεσαν, εξάλλου, την αναφορά για ανάθεση στους μόνιμους αντιπροσώπους (Coreper) να κατευθύνουν τις μελλοντικές εργασίες, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη ασφαλιστική «δικλίδα».

Ικανοποίηση υπάρχει και για την αναφορά σε προηγούμενα συμπεράσματα, καθώς και στις αιρεσιμότητες που εμπεριέχονται σε αυτά, όπως «σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση», αλλά και υπό την αίρεση «πρόσθετων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόοδο αναφορικά με τις συστάσεις της έκθεσης Μπορέλ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο καθώς κάποια κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, ήθελαν να σταλεί από την Ε.Ε. όχι μόνο ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά να συνοδεύεται από κάτι απτό, ιδιαίτερα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ στην Αγκυρα.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως ήταν ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα έως εκείνη την ώρα, καθώς «αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια».

«Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, η νέα αυτή προσπάθεια, η οποία γίνεται υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει - Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

Ως μια «μεγάλη αλλαγή, που ήρθε για να μείνει» χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η...

Φόρτωση άρθρων...