Πέμπτη
29 Φεβρουαρίου 2024

Κασσελάκης: Οι «11» δεν σεβάστηκαν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες τους

Η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη διάσπαση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και την αποχώρηση έντεκα βουλευτών, πραγματοποιείται στη Βουλή.

Μετά τη διάσπαση του κόμματος και την αποχώρηση των 11 βουλευτών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 36 μέλη. 

Το «παρών» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Η παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού εκτιμάται ως μήνυμα στήριξης της νέας ηγεσίας του κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας. 

Οι εργασίες της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιείται μετά και τις νέες παραιτήσεις μελών της Ομπρέλας και την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, άνοιξαν με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού.

«Είναι μια βαριά μέρα σήμερα. Γιατί αν για όλη την Ελλάδα ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο συγγραφέας που συνομίλησε με την Ιστορία και τη Δημοκρατία, για εμάς ήταν κάτι ακόμα: Ο σύντροφός μας. Ο άνθρωπος που κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Ο βουλευτής που κόσμησε το ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο 2019 - 2023 με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μία προσωπικότητα που έχουν λίγοι. Αυτοί που μπορούν να γίνουν καταγραφείς του αιώνα τους. Να μετατρέψουν το ιστορικό δράμα της χώρας τους σε παγκόσμιο γεγονός», είπε για τον Βασίλη Βασιλικό ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις αναφορές του στα εσωκομματικά με ευθείες βολές στους 11 βουλευτές που αποχώρησαν. «Δεν σεβάστηκαν τον κώδικα δεοντολογίας να παραδώσουν τις έδρες τους. Δεν σεβάστηκαν την εντολή που έλαβαν από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος μας θα τους τιμωρήσει» ανέφερε. 

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια από τους 149 βουλευτές το 2015 έφτασε στους 47 το 2023. Χάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής μας δύναμης και αυτήν την πορεία εμείς καλούμαστε πλέον να την ανατρέψουμε.  

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Ρίσι Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κάνει ιδιωτική διαπραγμάτευση για τα Μάρμαρα λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να δανείσει κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άσκησε κριτική για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που όπως είπε οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες.

Επίσης, τόνισε ότι με την αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της οικονομίας η κυβέρνηση ουσιαστικά διαψεύδει το αναπτυξιακό της αφήγημα και αυτό φαίνεται όπως είπε από τα στοιχεία των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: «Απαιτούμε απαντήσεις»

Σχετικά με την επιστολική ψήφο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα.

«Έστω και με καθυστέρηση, ακούσαμε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό για την καθιέρωση της επιστολής ψήφου στις Ευρωεκλογές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σημερινή εξαγγελία δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Απαιτεί απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους

«Προτείνουμε λοιπόν τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων».

«Συνοψίζοντας, η πρόταση μας πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά. Τα δάνεια θα διαγράφονται (κουρεύονται) σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει», εξήγησε ο κ. Κασσελάκης.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη». «Ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», όπως είπε.

Ενόψει της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, «δείξε μου τον Προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι» ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης, συνοψίζοντας πως «οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ξεκάθαρες από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους».

Ειδικότερα, «κεντρικό στοιχείο του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 είναι η υπεραπόδοση φόρων» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, σταχυολογώντας ότι το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, ούτε από την πλευρά των φόρων (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ) ούτε από την πλευρά των ελέγχων, με εκτεταμένους ελέγχους (σε όλη την αλυσίδα αξίας) ή ρυθμιστικά μέτρα (περιθώριο διύλισης), που θα μπορούσαν να μειώσουν την αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, ο Προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας «δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως και «ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, που αφορούν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και δευτερογενώς την αγοραστική δύναμη».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υπερεκτίμησε τις επενδύσεις του 2023 στον ΠΥ του 2023 όπου προέβλεπαν +15,5% υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας πως «διαψεύδεται λοιπόν το μακροοικονομικό/αναπτυξιακό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο στηρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Στρεφόμενος προς τα μέλη τη Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο κ. Κασσελάκης εξήγησε πως «θα έχετε πολλά να επεξεργαστείτε τις επόμενες εβδομάδες. Και παράλληλα ξέρω ότι θα τρέξετε όσα χιλιόμετρα χρειάζονται για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Και όπως σας υποσχέθηκα χθες το βράδυ, θα είμαι δίπλα σας, στις περιφέρειές σας».

Τέσσερις Κεντρικοί Άξονες Αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή, όμως, «σας προσκαλώ να βάλετε μπροστά και τις μηχανές παραγωγής σύγχρονης πολιτικής. Να πάρουμε εμείς νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και παροτρύνω όλη την ομάδα μας να επικεντρωθεί σε Τέσσερις Κεντρικούς Άξονες, υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

Έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα.

Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα.

Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη.

Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.

Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας.

2) Διαβίωση του Πολίτη

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα».

Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί.

Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια.

Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ.

Όσον αφορά στα Έξοδα, στην Ακρίβεια, να αναδείξουμε τα Ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες.

Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, όπου 6.5 δις το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη.

Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

3) Ασφάλεια του Πολίτη

Ναι, πρέπει να στηρίξουμε την Αστυνομία και τις τοπικές κονότητες να κάνουν το έργο τους και να διασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε γειτονιάς.

Πρέπει να προτείνουμε πολιτικές ένταξης και επανένταξης με ευαισθησία στη μοναδικότητα κάθε συνανθρώπου μας.

Αλλά Ασφάλεια σημαίνει επίσης και Προστασία από Φυσικές Καταστροφές, εν μέρει λόγω της Κλιματικής Κρίσης.

Πρέπει να προτείνουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας. Και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον συμπολίτες μας να πνίγονται ή να καίγονται. Πρεπει να επενδύσουμε ΤΩΡΑ στην Πρόληψη.

4) Στεγαστική Πολιτική

Τέλος, να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση. Μία πρόταση που να λύσει αυτόν τον κοινωνικό εφιάλτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον «μια χώρα, μια πόλη».

Έχουμε ένα δημογραφικό τοίχος μπροστά μας. Η πολιτεία έχει ευθύνη να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να ζήσουν τις ζωές τους εντός Ελλάδας. Να μπορέσουν να φτιάξουν οικογένειες. Να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διαπρέψουν.

Αυτές είναι οι μεγάλες κοινωνικές προτεραιότητες. Και εκεί σας καλώ να επικεντρωθούμε στην παραγωγή φρέσκιας πολιτικής.

Οι απόψεις, οι προτάσεις, ιδέες του καθενός και της καθεμιάς σας μέσα στα όργανα, και σ’ εμένα προσωπικά, είναι πολύτιμη. Διότι εσείς είστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία.

Τοποθετούμενος για την εξωτερική πολιτική, «βρισκόμαστε στις παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Μια συνάντηση που ήδη έχει προκαλέσει τους μύδρους του κ. Σαμαρά. Ο οποίος εξελίσσεται σε κακό δαίμονα άλλου ενός Μητσοτάκη. Δεν συμφωνεί με τον διάλογο με την Τουρκία.

Δεν θέλει την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από την Συμφωνία των Πρεσπών» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Ο κ. Σαμαράς αποτελεί πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη»

«Εν πάση περιπτώσει, όσο κι αν τον κρύβουν τα ΜΜΕ όπως καθετί που ενοχλεί τον εκλεκτό τους, ο κ. Σαμαράς αποτελεί πονοκέφαλο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως οφείλει, ως πρωθυπουργός, να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως ο κ. Μητσοτακης «οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας».

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων» επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος για άλλη μια φορά στον προκάτοχό του, «ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι εμπόδια στον διάλογο. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει και υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε.

«Οι κόκκινες γραμμές μας: καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση» υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο».

«Με λύπη μας όμως -χωρίς ίχνος μικροκομματικής εκμετάλλευσης που να θυμίζει ό,τι έκανε η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- με λύπη λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ αποδεικνύεται συστηματικά κατώτερη των περιστάσεων» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, εκτιμώντας πως «όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, κυβέρνηση και ΝΔ, αντιμετωπίζουν την Τουρκία με όρους εσωκομματικούς».

«Βάζοντας πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μας τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Για αυτό και είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι αποτελεί εθνική εξαίρεση. Λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς. Ε λοιπόν, ο πατριωτισμός είναι δική μας πράξη - όχι λέξη και αυτό έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Είμαστε η Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά, ενώ ο ίδιος φτάνει μέχρι του σημείου να μιλάει για... υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος!», σημείωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, «εμείς , εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν έχουμε ξεχάσει, για παράδειγμα, ότι μάθαμε από την... τουρκική πλευρά την ελληνοτουρκική συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Κλείνοντας, «είναι μεγάλες οι προκλήσεις του μέλλοντος. Και πέφτουν βαριές στις δικές σας πλάτες, το ξέρω» δήλωσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Όπως όμως στην αρχή της ομιλίας μου μίλησα για τους 149 βουλευτές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε, έτσι θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

«Αυτή η στιγμή, σε αυτήν εδώ την αίθουσα που στεκόμαστε λίγοι για να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης πολλών, είναι μία νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Στη δουλειά και στο πείσμα σας. Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας. Όλοι μαζί - μία γροθιά. Έχουμε πέσει πολλές φορές. Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες», κατέληξε.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη: 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Πιερρακάκης: Χρειάζεται αλλαγή του άρθρου 16 αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει

Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να συζητήσει θέματα που επιλύει η νομοθετική πρωτοβουλία μας, είπε στη δευτερολογία του ο υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της...

Διαμαντοπούλου για μη κρατικά πανεπιστήμια: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην ουσία της μεταρρύθμισης

Στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ, πρώην επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός Παιδείας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του Ε...

Φόρτωση άρθρων...