Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Κλιμακώνεται η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: Μεγαλώνει το χάσμα προεδρικών και αριστερής μειοψηφίας

Μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους προεδρικούς και την αριστερή μειοψηφία. Το χάσμα μεγαλώνει και ο κίνδυνος για διάσπαση είναι ορατός.

Έπειτα από τα 16 «λευκά» στην ψηφοφορία για το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή οι βουλευτές που ανήκουν στην τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου (Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακοπουλος, Νασος Ηλιόπουλος κ.α.), αλλά και τα στελέχη της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διεμήνυσαν κατά πληροφορίες πως δεν επιθυμούν την ανάληψη κάποιου κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης. Έτσι, ακολούθησαν το παράδειγμα της Έφης Αχτσιόγλου, μετά τη συνάντηση της με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η κατανομή των χαρτοφυλακίων αναλώθηκε μεταξύ των βουλευτών που υποστήριξαν τον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, είτε εξαρχής, είτε μεταξύ των δύο γύρων της εσωκομματικής αναμέτρησης, με τον βουλευτή Θεσπρωτίας, Κώστα Μπάρκα να αποτελεί την μοναδική έκπληξη στις μετακινήσεις μεταξύ των εσωτερικών μπλοκ, καθώς ανήκε στην κίνηση που στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου.

Από περιβάλλον της Έφης Αχτσιογλου δεν υπάρχει προς στιγμή οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την πρωινή ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία εξελήφθη ως «τελεσίγραφο» από άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, να κάνει αιχμηρό  σχόλιο μέσω ανάρτησης στο facebook.  

«Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως και δεν το ξέρουμε;», τονίζει η Αννέτα Καββαδία και παράλληλα παραθέτει και το άρθρο 39 του κασταστατικού. Η πρώην βουλευτής στο τέλος της ανάρτησής της αναφέρει: «Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν από τις Εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Δείτε την ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία:

«Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό.  Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;

«Άρθρο 39 - Επιλογή υποψήφιων βουλευτών/τριών και ευρωβουλευτών/τριών

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εθνικές εκλογές καταρτίζονται με ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων. Η επιλογή των υποψήφιων βουλευτών/τριών γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών ύστερα από διαβούλευση με τις ΟΜ. Η Κεντρική Επιτροπή έχει το δικαίωμα αιτιολογημένης τροποποίησης των επιλογών των Νομαρχιακών Επιτροπών με αυξημένη πλειοψηφία 70%, αφού προηγουμένως συζητήσει με τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».

Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις, κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη 

O Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε ότι όποιος θα υπονομεύσει την ενότητα της Κοινοβουλευτική Ομάδα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.

Αρχικά οι αντιδράσεις ήταν σε επίπεδο διαρροών, με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζουν ότι αυτό το τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη είναι αντικαταστατικό και να επικαλούνται το Άρθρο 39 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος αποφασίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές και κατόπιν από την Κεντρική Επιτροπή.

Τι απαντά η πλευρά Κασσελάκη στις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε όλα αυτά, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι στις πρόσφατες εκλογές η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε να κάνει με την τριετή επιτροπή που επέλεξε όλες τις υποψηφιότητες (Καλόγηρου, Σβίγγου, Βασιλειάδης). Στη συνέχεια πέρασαν από την Πολιτική Γραμματεία, όπου εκεί κόπηκε ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων Χαιρετάκης και ο Αδαμόπουλος και στη συνέχεια ο τελικός αριθμός των υποψηφίων εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή.

Όμως, όταν προέκυψε το θέμα του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που πήρε την τελική απόφαση και τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων, ενώ ακόμα και τον Παύλο Πολάκη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός κόμματος. Η όποια αλλαγή υπήρξε είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε από τους συντρόφους του ότι δεν θα έπρεπε να το τραβήξει.

Οι ίδιες πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη σημείωναν με νόημα ότι σε τέσσερα χρόνια μπορεί και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αλλάξει.

Πρώην συνεργάτης του Φίλη ζητά καθαίρεση Κασσελάκη μέσω της Κεντρικής Επιτροπής

Τέλος δεν έχουν οι εσωκομματικές διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός ζητά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποκαλώντας τον  «θλιβερή "καρικατούρα" που παριστάνει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρώην συνεργάτης του Νίκου Φίλη αναφέρει: «Ως εδώ! Η ενεργοποίηση του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την καθαίρεση του Προέδρου από την ΚΕ είναι πλέον η μόνη διέξοδος. Τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ που διαφωνούν έχουν ιερή υποχρέωση έναντι του κόμματος και της ιστορίας της Αριστεράς να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία. Εγκριθεί δεν εγκριθεί από τους υπάρχοντες συσχετισμούς στην ΚΕ, θα έχουν επιτελέσει το καθήκον τους απέναντι στον κόσμο της Αριστεράς και στους εαυτούς τους», έγραψε ο Τάκης Κατσαρός. 

Το άρθρο του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο αναφέρεται προβλέπει την καθαίρεση του προέδρου μέσω της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής των 300 μελών, που εκλέχτηκε με ανοικτή ψηφοφορία στο προηγούμενο συνέδριο. Όπως είναι γνωστό, η σημερινή Κεντρική Επιτροπή ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους λεγόμενους «προεδρικούς» - δηλαδή τους υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα. 

Η συγκεκριμένη διάταξη του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: 

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοντονής για Μάτι: Το δικαστήριο δίκασε με βάση τον Ποινικό Κώδικα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κλήθηκε να σχολιάσει προ ημερών στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο πρώην υπουργός Δικα...

Στην Κέρκυρα για το Πάσχα ο Κασσελάκης (Video&Photos)

Στην Κέρκυρα έφτασε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να περάσει τις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πολιτική δραστηριότητα καθώς αύριο θα συναντηθεί με ...

Φόρτωση άρθρων...