Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα-Τουρκία για το μεταναστευτικό - Τι θα περιλαμβάνει

Πολιτική

Μία «ανάσα» από μία νέα μεγάλη συμφωνία στο μεταναστευτικό φαίνεται οδεύουν η Ελλάδα και η Τουρκία, έπειτα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι συζητήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που στη συνάντηση Κορυφής που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη θα υπογραφεί συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία αυτή σε πρώτη φάση προβλέπει συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση του προβλήματος προβλέπει και συνεργασία των δύο λιμενικών σωμάτων αλλά και υπουργική συνεργασία και σίγουρα συνεργασία με ευρωπαϊκές δυνάμεις της περιοχής, όπως η Frontex.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν στα σκαριά συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως ανέφεραν: «Το πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα - βήμα και όπως είπαμε δε βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο», ανέφεραν προ ολίγου κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη επιχειρώντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα».

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία, εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι, όμως, που δεν σημαίνει, όπως ειπώθηκε, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Τα τρία σημεία που θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία, την ώρα που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τα σημεία είναι:

- Να περιορίσει η Τουρκία τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια

- Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της

- Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

Τι θα προσφέρει η Ευρώπη

- Περισσότερα Κεφάλαια

- Επισκέψεις Τούρκων πολιτών στη Σένγκεν χωρίς βίζα.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Να είναι ισχυρή η ΝΔ στις ευρωεκλογές, θα συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

Το μήνυμα πως «θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές» και πως «θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις ...

Μητσοτάκης: Βήμα τολμηρού εκσυγχρονισμού ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) μίλησε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών....

Μητσοτάκης: Οι Ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Δρομολογούμε επενδύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος...

Φόρτωση άρθρων...