Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Le Monde diplomatique: Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να επιστρέψει στο 5%

«Τώρα παλεύει να κρατήσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το δημοσίευμα με αφορμή τις Εθνικές Εκλογές.

Στην κατάσταση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται η γερμανική έκδοση της «Le Monde diplomatique». Ενόψει των δεύτερων Εθνικών Εκλογών της 25ης Ιουνίου, αναφέρεται στο «συγκλονιστικό», όπως το χαρακτηρίζει, αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα.

Η Le Monde σχολιάζει ιδίως τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

«Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Τσίπρας προσγειώθηκε από τον έβδομο ουρανό στη σκληρή πραγματικότητα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι χλεύαζαν τη "χειρότερη αντιπολίτευση όλων των εποχών" και τη "μοναδική περίπτωση ενός πολιτικού ηγέτη που όχι μόνο παρανοεί από τις ίδιες τις προβλέψεις του, αλλά ζει ακόμη και σε μια διαφορετική πραγματικότητα".

«[…] Τώρα, αυτό που θέλει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου δεν είναι μόνο να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, πράγμα αρκετά απίθανο, αλλά επιπλέον να κρατήσει σε απόσταση το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φαντάζει εξίσου δύσκολο. […] Εδώ εντάσσεται και μία δυσάρεστη αλήθεια, την οποία ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποσιωπήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα: η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μια σταθερή βάση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποτελούσαν τα 2/3 των οπαδών του. Σε περίπτωση επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ, που έχει πλέον πάρει πίσω ένα μέρος αυτού του εκλογικού σώματος και φυσικά θέλει και το υπόλοιπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί και πάλι στο 5% που ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης».

Το «σταθερότητα ή χάος» ήταν η μαγική συνταγή του Μητσοτάκη

Η Le Monde diplomatique επισημαίνει ακόμη ότι «προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στο "θετικό" πρόγραμμά του, δηλαδή στις οικονομικές και κοινωνικές προτάσεις του. Αντιθέτως, επικεντρώθηκε στο "αρνητικό”, δηλαδή τη λίστα των σκανδάλων στα οποία έχουν εμπλακεί ο Μητσοτάκης και η ΝΔ την τελευταία τετραετία».

Και παρατηρεί: «Σχεδόν όλα τα στοιχεία αυτού του αρνητικού καταλόγου είναι πραγματικά σκάνδαλα, όμως δεν ενδιαφέρουν το εκλογικό σώμα. Εξάλλου, ο "ισολογισμός” των σκανδάλων έχει πλέον περιορισμένο αντίκτυπο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνών κόμμα κατά το 2015-2019, θεωρείται από πολλούς ως μέρος του "συστήματος" που προκαλεί διαρκώς νέες καταστροφές».

Η Le Monde εκτιμά ότι «η μαγική συνταγή του Μητσοτάκη ήταν, τελικά, το "Σταθερότητα ή χάος”, όμως οι μη ρεαλιστικές προτάσεις του Τσίπρα ήταν αυτές που προσέδωσαν σε αυτό το σύνθημα τη σχεδόν απόλυτη πειστικότητά του».

«Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν μάλλον ψυχολογικός, δηλαδή παράλογος: η ανάγκη μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας να επιστρέψει σε κάποιου είδους "κανονικότητα" μετά το τέλος του "κύκλου της κρατικής χρεοκοπίας"», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα μηνύματα από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ο πήχης του 33% και οι «γιαλαντζί πατριώτες»

Πιο συγκεκριμένος ως προς τον εκλογικό πήχη για τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές έγινε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, δια...

Κυβερνητικά στελέχη κατά Κεχαγιά: Καταλαβαίνουμε το άγχος της να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για τους «Σπαρτιάτες»

Στο επίκεντρο της κόντρας Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι ψήφοι των «Σπαρτιατών». Η κόντρα ξέσπασε σήμερα, έπειτα την τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ξαδέρφο...

Στο Δήλεσι Βοιωτίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Παρασκευή o Μητσοτάκης

Στο Δήλεσι Βοιωτίας θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής, όπου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα επισκεφθούν δομές της Ιεράς Αρχιεπισ...

Φόρτωση άρθρων...