Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Μάντζος: «Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος»

Αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, για το θέμα της δυσλειτουργίας της τράπεζας θεμάτων στις εξετάσεις στα σχολεία αλλά και για την υπόθεση μετάταξης του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα.

«Θα ξεκινήσω από το μεγάλο πρόβλημα, που έχει προκύψει με τη δυσλειτουργία της τράπεζας θεμάτων.  Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε προ ολίγου στην ακόλουθη δήλωση: Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της Πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος. Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών,  ευθύνη που με απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος.

«Στο θέμα τώρα της παράνομης μετάταξης του μοιραίου σταθμάρχη του ΟΣΕ. Τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας για τη μετάταξη του σταθμάρχη είχαν κοντά ποδάρια. Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή υποστήριζε τεκμηριωμένα και με στοιχεία, ότι η μετάταξη του σταθμάρχη της Λάρισας ήταν παράνομη. Όμως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, διαλαλούσαν σε όλα τα κανάλια, με δήθεν νομική εμβρίθεια και γνώση, ότι η μετάταξη δεν ήταν ρουσφέτι.

Μετά και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που λέει ξεκάθαρα ότι η μετάταξη ήταν παράνομη, τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Στον εφέτη ανακριτή απολογούνται τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των αιτημάτων κινητικότητας.

Στην επιτροπή μετείχαν εκτός από την διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ και ο, πρώην πλέον, πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Σπύρος Πατέρας καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ κ. Θανάσης Κοτταράς.

Αμφότεροι είναι «γαλάζια παιδιά». Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ασκεί τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και να αναδεικνύει την αλήθεια των γεγονότων, απέναντι στα ψέματα που διαδίδουν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής .  

Για τα φορολογικά ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε: «Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Επίσης, προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα.

Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

- Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%
 
- Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%
 
 
- και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.
Γιατί είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα - μαμούθ των εκατομμυρίων.

Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ζητούν επίμονα  τη λίστα των εταιρειών, που μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022.

Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά σας δείχνω το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της 3ης Μαΐου.

Μετά από αυτά τα στοιχεία οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους.
 
Καλούμε τον  κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:

- πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση –και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

-πως και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

-για ποιο λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

- Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις Eκλογές;».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ: Με άδειες καρέκλες συνεχίζεται το Συνέδριο (Photos)

Μετά την πρώτη θυελλώδη ημέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί απογοήτευση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με άδειες καρέκλες στο...

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας στις 11 Μαρτίου - Ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κλείδωσε σύμφωνα με πληροφορίες νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας στις 11 Μαρτίου. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι αγρότες ...

Φόρτωση άρθρων...