Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Μαρινάκης: Δεν θα γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Κύπρο

Πολιτική

«Για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ομιλία του κατά την τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε μια αναφορά με συναισθηματική φόρτιση αφού όπως είπε ο αείμνηστος πεθερός του έλκει την καταγωγή του από τη Μονή Μαχαιρά, υπογράμμισε ότι τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό τους ενώνουν η εθνική καταγωγή, η γλώσσα, η θρησκεία και χιλιάδες χρόνια κοινής πορείας στην ιστορική διαδρομή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση σε λίγες μέρες «ακριβώς 50 χρόνων από τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα, που προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου, με χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες και αγνοούμενους», ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «μισό αιώνα μετά, τα τραύματα στην εθνική συλλογική συνείδηση παραμένουν ανοιχτά και το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «μιας λύσης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο δύο κρατών.

Αθήνα και Λευκωσία, Λευκωσία και Αθήνα πηγαίνουν χέρι-χέρι σε όλα τα διεθνή fora για να πέσει επιτέλους το τείχος της ντροπής και η Λευκωσία να πάψει να είναι η τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στο προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτας Δημητρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Παραδόθηκε σε 6 μήνες πλήρως ανακαινισμένη η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα»

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (12/7) τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο - Αγία Όλγα» κατά τη διάρκεια των ο...

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την απόπειρα κατά του Τραμπ: Δεν ξέραμε από πού είναι οι πυροβολισμοί

Άνθρωποι που ήταν στις εξέδρες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά τους πυροβολισμούς.

Φόρτωση άρθρων...