Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Παύλος Μαρινάκης κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα σε ημέρες χρεοκοπίας»

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα εξαπέλυσε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστική ρητορική» και για «λεφτόδενδρα», ενώ διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα σε ημέρες χρεοκοπίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατηγορία από την κυβέρνηση ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν το λέμε εμείς, αλλά οι κοστολογήσεις, οι ίδιοι οι αριθμοί και η πραγματικότητα. Αυτά, που τάζει με μανδύα lifestyle και λαϊκιστικής ρητορικής ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, 45 δισεκατομμύρια σε βάθος 4ετίας το οικονομικό του πρόγραμμα, άλλα 9 δισ κοστίζει τυχόν επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε βάθος 4ετίας και άλλα 11 δισ η επιπρόσθετη δαπάνη 5% του ΑΕΠ για την Υγεία. Δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα, ειδάλλως θα τα είχαμε εντοπίσει και εμείς και επίσης είναι προφανές ότι δεν έχει ειπωθεί κάτι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το πού θα βρει τα χρήματα. Δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε αυτά που έχουμε χτίσει επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ψήφους».

Αναφορικά με την στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί από το Υπουργείο Υγείας και πολύ καλά κάνει και ο Υπουργός προκειμένου να μην μείνουν πίσω τα χειρουργεία των παιδιών. Δεν είναι πάνω από τη Δημόσια Υγεία η επαναστατική γυμναστική, που έχει κουράσει».
Ερωτηθείς για το πρόστιμο σε βάρος του υπουργείου Εσωτερικών και της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σχετικά με την υπόθεση διαρροής emails εκλογέων, ο Παύλος Μαρινάκης επέμεινε ότι η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απέδειξε ότι η εν λόγω υπόθεση δεν αφορούσε στην ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, ούτε και στην επιστολική ψήφο.

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και μετά την επίλυση κάποιων μηχανογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ξεκινούν τις αμέσως επόμενες μέρες οι καταβολές στις δικαιούχους μητέρες οι οποίες είναι και ασφαλιστικά ενήμερες και γέννησαν ή υιοθέτησαν από τις 24/9 2023 και έπειτα».

Όπως ανέφερε, οι πληρωμές θα αφορούν τόσο το αναλογούν μηνιαίο ποσό όσο και τα αναδρομικά ενώ από τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις και υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως όσες δικαιούνται το επίδομα δεν θα χάσουν χρήματα». Υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά στις δικαιούχους του επιδόματος εντάσσονται ο ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες, οι οποίες θα λάβουν επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό δηλαδή 830 ευρώ για εννέα μήνες.

Για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας μίλησε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης. «Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περίμετρο δανεισμού τους. «Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «ξεπέρασε τις 110.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι. 

«Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και καθημερινά, παραλαμβάνονται χιλιάδες φάκελοι επιστολικής ψήφου από Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ για τους κατοίκους της επικράτειας είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου και η Τρίτη 4 Ιουνίου αν επιλέξουν να παραδώσουν τον φάκελο σε κατάστημα των εταιρειών ταχυμεταφοράς».

Επίσης, μίλησε για την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων να έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι οποίοι πρέπει να δηλώσουν ότι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. 

«H υποβολή των δηλώσεων γίνεται στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr είτε μέσω gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και ακολούθως στο «Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής» και λήγει στις 30 Ιουνίου. 

Εφόσον κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει ήδη μεριμνήσει για τον καθαρισμό του οικοπέδου του, θα επιβαρυνθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, με το ανάλογο πρόστιμο και, εφόσον έχει ήδη πραγματοποιήσει τον καθαρισμό και δεν το δηλώσει στην πλατφόρμα, ομοίως θα του καταλογιστεί πρόστιμο».

Υπογράμμισε πως «η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα είχαμε ήδη αρκετές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική έγκαιρα». Και είπε χαρακτηριστικά: «Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Και όλοι -στο μέτρο που μας αναλογεί- πρέπει να συνδράμουμε σ’ αυτό το στόχο».

Στη συνέχεια ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «έως σήμερα περισσότεροι από 10.000 αναζητούντες εργασία και πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στη νέα καινοτόμο εφαρμογή της ΔΥΠΑ JOBmatch. Η νέα αυτή, δωρεάν εφαρμογή έχει σκοπό την άμεση διασύνδεση, μέσω κινητών και tablets, των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν το προφίλ τους εντός της εφαρμογής και «ανεβάζουν» τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς έως 700 ευρώ, τώρα η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς 1.000 έως 3.000 ευρώ. 
Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σταθερά το πρόγραμμά μας ώστε να καταφέρουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε επίπεδο μείωσης ανεργίας και σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1.500».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022»

Ακόμα, πως αύριο «Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Μάϊο, συνολικού ύψους σχεδόν 317 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους. Μεταξύ των επιδομάτων που θα καταβληθούν είναι για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα γέφυρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός σήμερα επισκέπτεται το Αίγιο, την Πάτρα και τον Πύργο Ηλείας. Το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, από τα Χανιά στις 11:00».

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και μετά την επίλυση κάποιων μηχανογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι καταβολές στις δικαιούχους μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες και γέννησαν ή υιοθέτησαν από τις 24/9/2023 και έπειτα.

Οι πληρωμές θα αφορούν τόσο για το αναλογούν μηνιαίο ποσό όσο και για τα αναδρομικά, ενώ από τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως όσες δικαιούνται το επίδομα δεν θα χάσουν χρήματα.

Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά στις δικαιούχους του επιδόματος εντάσσονται οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες οι οποίες θα λάβουν επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ, για 9 μήνες.

Ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισεκατομμύρια Ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περίμετρο δανεισμού τους.

Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου.

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει έως 70% στην περίπτωση του Ταμείου Δανείων, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων μειώνεται σημαντικά, όχι μόνο το τελικό επιτόκιο αλλά και οι απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσω των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε με την διαπραγμάτευσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμβάλλουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία στη διεύρυνση της περιμέτρου πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας.

Ξεπέρασε τις 110.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι.

Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και καθημερινά, παραλαμβάνονται χιλιάδες φάκελοι επιστολικής ψήφου από Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της υφηλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ για τους κατοίκους της επικράτειας είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου και η Τρίτη 4 Ιουνίου αν επιλέξουν να παραδώσουν τον φάκελο σε κατάστημα των εταιρειών ταχυμεταφοράς.

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους μέχρι τις 30 Απριλίου, πρέπει να δηλώσουν ότι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

H υποβολή των δηλώσεων γίνεται στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr είτε μέσω gov.gr στην ενότητα “Πολίτης και Καθημερινότητα” και ακολούθως στο «Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής» και λήγει στις 30 Ιουνίου.

Εφόσον κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει ήδη μεριμνήσει για τον καθαρισμό του οικοπέδου του, θα επιβαρυνθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, με το ανάλογο πρόστιμο και, εφόσον έχει ήδη πραγματοποιήσει τον καθαρισμό και δεν το δηλώσει στην πλατφόρμα, ομοίως θα του καταλογιστεί πρόστιμο.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα είχαμε ήδη αρκετές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική έγκαιρα.
Με τις συνθήκες ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να συμβάλλουμε όλοι κατά το δυνατόν στην πρόληψη, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, αλλά και μεριμνώντας για την απομάκρυνση και τον καθαρισμό υλικών που μπορεί να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη.

Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Και όλοι -στο μέτρο που μας αναλογεί- πρέπει να συνδράμουμε σ’ αυτό το στόχο.

Έως σήμερα περισσότεροι από 10.000 αναζητούντες εργασία και πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στη νέα καινοτόμο εφαρμογή της ΔΥΠΑ JOBmatch. Η νέα αυτή, δωρεάν εφαρμογή έχει σκοπό την άμεση διασύνδεση, μέσω κινητών και tablets, των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν το προφίλ τους εντός της εφαρμογής και «ανεβάζουν» τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» το JOBmatch, να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση ειδικών φίλτρων. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους.

Μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης, των νέων επενδυτικών εργαλείων, των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας και με καλύτερες απολαβές απ’ ότι στο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς έως 700 ευρώ, τώρα η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς 1000 έως 3000 ευρώ.

Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σταθερά το πρόγραμμά μας ώστε να καταφέρουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε επίπεδο μείωσης ανεργίας και σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1500.

Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού. Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Η στήριξη της οικογένειας και των νέων γονιών είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ήδη έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας όπως είναι το αυξημένο επίδομα γέννας, το επίδομα μητρότητας, το οποίο πλέον χορηγείται και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Επιπλέον, την Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Μάϊο, συνολικού ύψους σχεδόν 317εκ. ευρώ σε περίπου 1,3 εκ. δικαιούχους. Μεταξύ των επιδομάτων που θα καταβληθούν είναι για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα γέφυρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα επισκέπτεται το Αίγιο, την Πάτρα και τον Πύργο Ηλείας.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα παραχωρήσει διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, από τα Χανιά στις 11:00».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Παράταση στο πρόγραμμα για φθηνό αγροτικό ρεύμα - «Επιδοτήσεις μόνο σε όσους τις δικαιούνται»

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Κώστα Τσιάρα και έθεσαν επί τάπητος τα ...

Φόρτωση άρθρων...