Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης από Εσθονία: Μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο θα επιλύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία

Πολιτική

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, στο πλαίσιο των ταξιδιών του Έλληνα πρωθυπουργού σε χώρες της Βαλτικής καθώς χθες, Δευτέρα, βρέθηκε στην Λιθουανία.

Η Εσθονή πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που έχει παρέχει η χώρα μας στην Ουκρανία ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει τον πόλεμο αυτό.

Η κυρία Κάλας, στη σκιά των τελευταίων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία, ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στην αεροπορική άμυνα του Κιέβου καθώς και να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Η δύναμή μας βασίζεται στην ενότητά μας κατέληξε η Εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη εκ νέου στη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίας όταν σχεδιάζαμε το δικό μας» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν ότι η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό.

«Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραιά Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές, είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός «καρφώνοντας» την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, όπως είπε, την Εσθονή πρωθυπουργό για τις εντάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις πράξεις και τη ρητορική που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας και η επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας»

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και για το μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, δείχνοντας εκ νέου προς την Τουρκία.

Όπως σημείωσε μετά από σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν στηρίξαμε από την αρχή ένα πλήρες εμπάργκο για την μετακίνηση Ρώσων τουριστών. Υποστήκαμε όμως τις συνέπειες για το γεγονός ότι στηρίζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς οι Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι κάναμε το σωστό. Είμαστε, επίσης, ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές για να κριθούν οι υπόλογοι για τα εγκλήματα που διεξάγονται στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε εκ νέου την Ελλάδα για το γεγονός ότι ήταν συνταγμένη με την ΕΕ στο επίπεδο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει «είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό και όχι με την κυβέρνηση, θα στηρίζουμε πάντα τις κινήσεις της ΕΕ για να ασκεί πίεση στην Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ελεύθερος ο βουλευτής Φλώρος υπό τον όρο να μην πλησιάζει στα 50 μέτρα τον Γραμμένο

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής που είχε εκλεγεί πέρυσι με τους Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνος Φλώρος μετά την απολογία του στον ανακριτή, για τον ξυλοδ...

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές φουντώνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση. Οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε θέσεις «μάχης» και εξαπολύουν σφοδρά πυρά ο ένας στον άλλ...

Κυβερνητικά στελέχη κατά Κεχαγιά: Καταλαβαίνουμε το άγχος της να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για τους «Σπαρτιάτες»

Στο επίκεντρο της κόντρας Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι ψήφοι των «Σπαρτιατών». Η κόντρα ξέσπασε σήμερα, έπειτα την τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ξαδέρφο...

Φόρτωση άρθρων...