Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης: Oι διαφορές πρέπει να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου - Δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας

Παγκόσμια επιβεβαίωση ανάγκης για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη – Να συνεχίσει η Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Πολιτική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας, ρωτήθηκε ποιες προσδοκίες δημιουργούνται για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία των δύο μερών - δεδομένου ότι η Μόσχα θέτει τους δικούς της όρους οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί - και αν επίσης έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο για μια ακόμη αντίστοιχη σύνοδο. 

«Καταρχάς, μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συνιστά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της ανάγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επανεπιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως πρόσθεσε, «αν λάβει, παραδείγματος χάριν, κανείς υπόψιν το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές βασικών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί, παραδείγματος χάριν, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που γίνεται στην Ουκρανία για την Αφρική, για χώρες οι οποίες δοκιμάζονται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη, επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική της κυριαρχία και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιονδήποτε τρόπο, της ισχύος ουσιαστικά, του δυνατού εις βάρος του πιο αδύναμου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών, που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και τον μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία. Και βέβαια, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι΄αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας».

Σε ερώτηση για τις διμερείς επαφές που είχε στην Ελβετία και τι περιμένει αύριο από το δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες και αν θεωρεί ότι θα κλείσουν τελικά τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Πράγματι, είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου, να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι αύριο το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κας Φον ντερ Λλάιεν για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο ανέδειξε την κρισιμότητα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου γίνεται μνεία στη διατήρηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας για την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τα λιμάνια της και τις δομές της.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Οδησσό και την πυραυλική επίθεση, επιμένοντας ότι η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί το επίπεδο των ουκρανικών εξαγωγών που συσχετίζεται και με τις τιμές.

«Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, η πυρηνική ασφάλεια δεν πρέπει να διασαλεύεται, η τροφή δεν μπορεί να γίνεται όπλο.

Εξήγησε ότι η διάσκεψη γίνεται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, λέγοντας όχι σε συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες – θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία προκειμένου να φτάσει σε μια αξιόπιστη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμόρφωσης με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο για την Ουκρανια, όσο και για τη Γάζα και το Σουδάν.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

Χθες, είχε τετ-α-τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης για αναβάθμιση από Scope: Διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής

«Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αυτήν τη φορά από τον οίκο Scope Ratings, αποτελεί μια ακόμα διεθνή αναγνώριση των αποτελεσμάτων της συστηματικής και αποφ...

Φόρτωση άρθρων...