Τρίτη
03 Οκτωβρίου 2023

Μητσοτάκης: Στις πρώτες Εκλογές της 21 Μαΐου καθορίζεται το μέλλον της χώρας

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, είπε ο Πρωθυπουργός στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα, αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα.

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά. 

«Έχουμε Εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019».

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στροφή της τουρκικής πολιτικής θέλει να έχει και συνέχεια. Υπάρχει σαφέστατη στροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας. «Δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν η κατάσταση που υπήρχε όταν αναλάβαμε», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

«Καλοδεχούμενη η εκτόνωση της έντασης χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις θέσεις και τα δικαιώματα μας. Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Θέλουμε λιγότερη ένταση στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι αυτή η στροφή είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες και χαίρομαι που αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα. Η Τουρκία απομονώθηκε τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί»

Επίσης, ανέφερε ότι ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες. Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή τους για να καταλάβουν τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της.

Για τις δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν μια αλλεργία να αναγνωρίσουν στην αστυνομία» τον ρόλο που έχει. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, από την άλλη υπάρχει στην πατρίδα μας ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, στα πανεπιστήμια, οι μπαχαλάκηδες. Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα. Αλλά η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να στοχοποιείται», είπε. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το αίτημα της αντιπολίτευσης για αποπομπή του κ. Θεοδωρικάκου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη η αστυνομία να εκπαιδευτεί περισσότερο, όπως στην ενδοοικογενειακή βία. «Θέλω η αστυνομία να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, για να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής» είπε. 
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο

Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. «Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Έκανε μάλιστα λόγο για ψέματα μετά μουσικής, όσον αφορά στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφερόμενος στο κράτος, σημείωσε ότι παραμένει ο μεγάλος ασθενής, ήταν υπερβολικά γραφειοκρατικό και δυσκόλευε τη ζωή μας. Η παρέμβαση στο gov.gr ήταν μία τομή στη δημόσια διοίκηση, κάτι που παραδέχονται και πολίτες που δεν ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία. «Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί», είπε. 
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων. «Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις εντός δύο μηνών», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να παρέμβει στον σκληρό πυρήνα του κράτους. «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί. Και πρέπει να πληρώνει», είπε, όσον αφορά στη ρύθμιση για την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης. 

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Για το ΕΣΥ, ανέφερε ότι είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της ΝΔ, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση. «Και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα για να προσλάβουμε γιατρούς, γιατί έχουμε θέματα στα νησιά μας. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ», είπε. 

Για τον προσωπικό γιατρό, είπε ότι αρχίζει να λειτουργεί καλά ο θεσμός, όπως και ο προσωπικός φάκελος υγείας. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. «Έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έμαθαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν, λόγω του προγράμματος. Και επειδή το έμαθαν νωρίς, έχουν καλές πιθανοτητες να γιατρευτούν», είπε. 

Για τα νησιά, εξήγησε ότι αυτό που μπορεί να υπάρχει είναι ένα καλό πρωτοβάθμιο σύστημα, τηλεϊατρική και καλό σύστημα διακομιδών. Σχολίασε δε τις προτάσεις Τσίπρα για την υγεία, μιλώντας για απλούστευση. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ την τσάκισε όταν ήταν κυβέρνηση. 

«Όταν στη Βουλή τον ρώτησα ευθέως πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν ήξερε. Κι όταν τον πίεσα, είπε "αυτά θα συζητάμε τώρα;», είπε. 

Για την οικονομία

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τόνισε. Κάτι τέτοιο θα δώσει επενδυτικές δυνατότητες, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού. 

Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων. 

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς του 6%. «Έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα», είπε. 

Για τριετίες και φόρο επιτηδεύματος

Για τις τριετίες είπε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων. 

Για την προσωπική διαφορά, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται. «Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους». 

Επίσης εξήγγειλε ότι όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν φάρμακα. 

Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας, ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το Καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει και το Βέλγιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους πληγέντες της Θεσσαλίας – Παρών και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός (Photos)

Σύσκεψη για την πορεία αποκατάστασης των καταστροφών αλλά και καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Θεσσαλίας πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυρι...

Σε θέση μάχης η ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές κάλπες - Οι «βολές» Μητσοτάκη σε Κασσελάκη

Η χθεσινή μέρα ήταν μια άτυπη πρώτη κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη στο πεδίο. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στις περιοδείες από τον Βύρωνα, όπου βρέθηκε μαζί με ...

Δημοσκόπηση MRB: Χαμηλή δημοφιλία Κασσελάκη και «διαρροές» από ΣΥΡΙΖΑ - Στο 85% η συσπείρωση της ΝΔ

Απαισιοδοξία για την πορεία των ελληνοτουρκικών αλλά και για το θέμα της ακρίβειας εκφράζουν οι πολίτες σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB που διενεργήθηκε για λο...

Φόρτωση άρθρων...