Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Μπακογιάννης σε Δούκα για την «Ανάπλαση»: «Μετά από τόσες ενημερώσεις, θα όφειλε να γνωρίζει...»

Απάντηση έδωσε ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Facebook, σε δηλώσεις του Χάρη Δούκα για την «Ανάπλαση Α.Ε.» και τον συσχετισμό που έκανε με τον «Μεγάλο Περίπατο» και τα μεγάλα έργα του δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως «μετά από τόσες ενημερώσεις που έχουμε κάνει» στον Χάρη Δούκα, «θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου».

Παράλληλα, ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθάρισε πως είναι ανοιχτός σε «όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει».

Αναλυτικά, ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».

Μενδώνη: Η «Ανάπλαση ΑΕ» αφορά το σύνολο της επικράτειας για έργα σε όλες τις πόλεις και είναι δημόσια, όχι δημοτική

«Είμαστε σε ένα άλλο περιβάλλον, και προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις, είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις, μπορούμε να μπούμε σε πάρα πολλά παραδείγματα αν έχετε τον χρόνο. Αυτό λοιπόν που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας. Η εταιρεία πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά αφορά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη. Η εταιρεία αυτή, δηλαδή, με τα τέσσερα Υπουργεία μετόχους, μπορεί να κάνει έργα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας που θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία μέσω ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών της μνημείων ή μιας σειράς άλλων έργων που μπορεί εκ του καταστατικού της να κάνει» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στον Real fm 97,8.

Όπως υπενθύμισε η υπουργός, η «Ανάπλαση Α.Ε», δεν ήταν ποτέ δημοτική εταιρεία: «Τα προηγούμενα χρόνια, τη δεκαετία του ’90 ήδη, υπήρχε η εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας», η οποία ήταν μια εταιρεία του Δημοσίου, με κύριους εταίρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εποχή εκείνη. Έγιναν τα έργα, κάποια στιγμή η εταιρεία αυτή κλείνει και, το 2018, συστήνεται μια νέα εταιρεία του Δημοσίου- του Δημοσίου εταιρεία- με εταίρους τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα».

«Επαναλαμβάνω είναι μία δημόσια επιχείρηση, μια δημόσια εταιρία. Ο νόμος, ο νέος, που πλέον επιβάλλει την επιλογή των διοικήσεων, και σωστά, με αντικειμενικά κριτήρια, αδιάβλητες διαδικασίες ώστε σε κάθε δημόσιο φορέα να είναι οι καλύτεροι, ακριβώς για τον λόγο αυτό, ανεξαρτήτως, ποιος είναι εδώ, ποιος είναι εκεί, εάν είναι η Μενδώνη, εάν είναι ο Μπακογιάννης, ο Χατζηνικολάου, ο Δούκας, η διαδικασία πλέον των διοικήσεων των δημοσίων φορέων θα γίνεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κυρώθηκε από τη Βουλή, έναν μήνα πριν. Επομένως, ούτε χέρια αλλάζει ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι.

Όποιος και να ήταν Δήμαρχος, δεν θα μπορούσε πλέον να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου ο ίδιος ή κάποιος της αρεσκείας του. Ούτε του Υπουργού ούτε κανενός. Μπαίνουμε πλέον σε μία αξιολόγηση αντικειμενικών διοικήσεων, αυτό είναι μέσω ΑΣΕΠ, αυτό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε η Υπουργός Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Παραδόθηκε σε 6 μήνες πλήρως ανακαινισμένη η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα»

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (12/7) τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο - Αγία Όλγα» κατά τη διάρκεια των ο...

Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάνε παραιτήσεις υπουργών ενώ είναι πλήρως ανενημέρωτοι

Για φθηνή αντιπολίτευση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την οποία ζητούσε την παραίτηση Χατζηδάκη ...

Χρηστίδης: Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να καταθέσουν συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την ανασυγκρότησή του

Στις Eκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο Παύλος Χρηστίδης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη ο κάθε υποψήφιος να καταθέσει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο για την ανα...

Φόρτωση άρθρων...