Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Νέα μέτρα ενίσχυσης των αγροτών εξετάζει η κυβέρνηση

Πολιτική

Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης στέλνει η κυβέρνηση στους αγρότες, οι οποίοι, βεβαίως, συστηματοποιούν τις κινητοποιήσεις τους. Προς τούτο, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα των αγροτών και ανακοίνωσε ότι το ποσό της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας ανεβαίνει ως τις 5.000 και τις 10.000 ευρώ (ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών), με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί.

Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, ενώ μετά το αίτημα θα γίνεται με γρήγορες διαδικασίες η διασταύρωση με τη συνδρομή των οικείων περιφερειών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας και να αποφορτίσει την ένταση, ωστόσο, προς το παρόν η προσπάθεια πέφτει στο κενό και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα.

Η κυβέρνηση φέρνει στο «τραπέζι» την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι επιτάχυνση της διαδικασίας με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει θετικά ως προς την απαραίτητη ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι πληγέντες, ωστόσο καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό.

Για αυτό ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ 100,3 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ικανοποίηση ενός ακόμα αιτήματος. «Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το κάναμε για το 2022, το κάναμε για το 2023. Υπάρχει το αίτημα για το 2024. Θα το δούμε, λέω, δεν το αποκλείω. Θα το δούμε, θα δούμε τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει το κόστος ενός τέτοιου μέτρου και από που θα βρεθούν τα χρήματα για να το καλύψουν και απομένει η απόφαση του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση. Αυτό είναι πιθανό να γίνει την Παρασκευή στην Βουλή, όπου θα βρεθεί για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την Θεσσαλία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η εκτελεστική εξουσία έδωσε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να μην τον αφήσει ελεύθερο

Ερωτήσεις για τη δολοφονία της 40χρονης γυναίκας στο Μενίδι δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο Παύλο...

Μαρινάκης: Από τις πιο ακατανόητες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση προς ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Από τις πιο ακατανόητες και ανεξήγητες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ο Παύλος Μαρινάκης πως είναι τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε προς ψήφιση ο ΣΥ...

Φόρτωση άρθρων...