Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η σύνοψη των 4 μέτρων της κυβέρνησης μετά την σύσκεψη με Τσέφεριν και ιδιοκτήτες των ΠΑΕ

Ο πρωθυπουργός επισήμανε οτι οι ένοχοι του θανάσιμου τραυματισμού του 29χρονου Μιχάλη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, αναφέροντας οτι ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί

Πολιτική

Tο κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τη συνολική επανεξέταση του πλέγματος των πολιτικών για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε νωρίτερα με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. 

Προηγήθηκαν η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους καθώς και διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των ιδιοκτητών των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ καθώς και εκπροσώπου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

  • Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι κάθε ομάδα θα έχει πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, έναν σύνδεσμο οπαδών με έδρα την ΠΑΕ. 
  • Ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών περιέρχεται στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, η οποία και θα μπορεί να πραγματοποιεί, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, ελέγχους στα γήπεδα.
  • Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ως ύστατο μέτρο υπάρχει και ο αποκλεισμός των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι δεν θα οδηγήσουν εκεί οι περιστάσεις.
  • Επισης προανήγγειλε τη δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών κρατών ώστε η UEFA να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου και να είναι αυστηρή σε όσους υποκυπτουν σε περιστατικά βίας.

 Ο πρωθυπουργός επισήμανε οτι οι  ένοχοι του θανάσιμου τραυματισμού του 29χρονου Μιχάλη θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, αναφέροντας οτι ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας εμμέσως τις εμπρηστικές δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου τόνισε "η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη".

Επιπλέον ανεγνώρισε επιχειρησιακή αστοχία της ελληνικής αστυνομίας σε ό,τι αφορά την οργανωμένη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαφέλφια την περασμένη εβδομάδα και δημιούργησαν τα επεισόδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τους χούλιγκαν κάνοντας λόγο για «καρκίνο του ποδοσφαίρου» δεσμευόμενος, με αφορμή την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για να μην συμβεί ξανα κάτι τόσο φοβερό».

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ούτε η αυστηροποίηση των ποινών ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης λειτουργούν πάντα όπως πρέπει. Συχνά και οι οργανωμένοι σύνδεσμοι δεν προωθούν την κουλτούρα συνύπαρξης. Απαιτείται η συνύπαρξη όλων γι’ αυτό και συναντηθήκαμε σήμερα σε ευρεία σύνθεση.

Ο σκοπός είναι να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς κατά της βίας, να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χαρά. 

Επανεξετάζουμε το πλέγμα των πολιτικών μας για την βία, όπου υπάρχουν κενά και πρέπει να καλυφθούν.

Δεν θα πετύχουμε τον στόχο όμως χωρίς την ενεργοποίηση των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Αναφέρομαι στις ομάδες και τους ιδιοκτήτες, είναι οι πρώτοι που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο, αλλά έχουν και χρέος έξω από το γήπεδο να εμπνέουν την αγάπη προς τον συλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο».

Προηγήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζο και ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη. Τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ εκπροσώπησε ο στενός συνεργάτης του, Αρτουρ Νταβιντιάν, καθώς ο κ. Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται στο εξωτερικό.

Από την κυβέρνηση συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος.

Συμμετείχε επίσης από την πλευρά της UEFA και ο Ζόραν Λάκοβιτς, αρμόδιος για τα εθνικά πρωταθλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση με τους προέδρους των ΠΑΕ ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική, ενώ υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της βίας και από τους τέσσερις εκπροσώπους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Φόρτωση άρθρων...