Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργήσει το νέο Freedom Pass: data

Στο νέο πρόγραμμα «Freedom Pass: data», τη ψηφιοποίηση υπηρεσιών Υγείας και το «κούρεμα» των τελών κινητής τηλεφωνίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε αρχικά για τις αλλαγές στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, εξηγώντας ότι για τους πολίτες έως 29 ετών, θα υπάρξει μηδενισμός από 1η Ιανουαρίου του 2022, ενώ για τον γενικό πληθυσμό το τέλος θα είναι 10%, από 12%-20% που ήταν μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον λογαριασμό. Το ετήσιο όφελος για τους πολίτες ανέρχεται στα 68 εκατομμύρια ευρώ, σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Για να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022 οι νέοι έως 29 ετών θα πρέπει να αιτηθούν τον μηδενισμό του τέλους. Αυτό θα γίνεται μέσω μιας αίτησης είτε στο gov.gr είτε στα ΚΕΠ. Για τους υπόλοιπους, για το τέλος 10%, δε χρειάζεται ο πολίτης να κάνει τίποτα», επισήμανε ο υπουργός.

Το MyHealth app

Σχετικά με την εφαρμογή MyHealth app, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι, ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι είναι το πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου. 

«Όταν κάναμε τον εθνικό εμβολιασμό στην πρώτη του φάση που είχαν ομαδοποιηθεί τα νοσήματα και λάμβαναν μήνυμα για να εμβολιαστούν. Αυτό συνέβαινε γιατί υπάρχει ο φάκελος της συνταγογράφηση μας, για τα περισσότερα ταμεία, από το 2012 και μετά. Έχουν πρόσβαση σε αυτό οι γιατροί και εμείς δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία μας», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακόμα, ο υπουργός  πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν κατεβάσει την εφαρμογή 124.000 πολίτες και εκεί μπορεί να δεις κανείς τι του έχει συνταγογραφηθεί και τι παραπεμπτικά των εξετάσεων τον αφορούν από το 2012 και μετά, ενώ στην εφαρμογή πλέον θα μπορεί κανείς να λαμβάνει και την άυλη συνταγογράφηση. «Εδώ και μια εβδομάδα προσθέσαμε και μια ακόμη υπηρεσία, τις ιατρικές βεβαιώσεις. Αυτό πλέον θα γίνεται και ψηφιακά. Έτσι οικοδομούμε τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα είναι να προστεθούν στο MyHealth app και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 

Πώς θα λειτουργεί το νέο Freedom Pass

Όσον αφορά στο freedom pass για τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών με τη δωρεάν παροχή 50GB, τόνισε ότι υπάρχει μια αλλαγή και οι νέοι θα μπορούν τα πάρουν όλα μαζί, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έπαιρναν 10GB κάθε μήνα και για διάστημα 5 μηνών.   

«Από έναν συνολικό πληθυσμό 350.000 νέων 15-17 ετών έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους 105.000. Ο στόχος μας είναι αυτό να το αυξήσουμε. Με το freedom pass στους νέους 18-25 ετών, είδαμε ότι αυτό δούλεψε. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία έχουμε 973.000 νέους. Όταν κάναμε τις ανακοινώσεις στις 27 Ιουνίου είχαν κλείσει το ραντεβού τους 130.000 νέοι (13,35%). Σήμερα έχουν εμβολιαστεί 507.000 νέοι ηλικίας 18-25 ετών κι έχουν πάρει το freedom pass 370.000», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Ερωτηθείς αν εξετάζεται αντίστοιχη πρωτοβουλία και για τα παιδιά 12-14 ετών, υπογράμμισε ότι όλα είναι υπό συζήτηση και οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται όταν κάτι είναι ώριμο, σε ανώτατο επίπεδο. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν: Σημαντική η επίσκεψη Μητσοτάκη για τη βελτίωση των σχέσεων των χωρών μας

Στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Έλληνα ...

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις Ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι «Σπαρτιάτες» στις Ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με το υπόμνημα, «η πραγματική ηγεσία του κό...

Φόρτωση άρθρων...