Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Ποιες είναι οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες – Τι λένε τα στελέχη των κομμάτων

Δύο εβδομάδες απομένουν για τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες και ποια κόμματα θα σχηματίσουν Κυβέρνηση.

Ο υποψήφιος βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Καραγκούνης, και ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Σκουντής, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρης Καλογερόπουλος, αναφέρθηκε στις συνεργασίες των κομμάτων που μπορεί να προκύψουν μετά τις εκλογές στις 21 Μαΐου, λέγοντας πως υπάρχουν κοινά με το ΠΑΣΟΚ αλλά η Νέας Δημοκρατίας θέλει μία κυβέρνηση σταθερή.

«Υπάρχουν αρκετά κοινά με το ΠΑΣΟΚ αλλά τη μία ο κ. Ανδρουλάκης λέει πως δεν δέχεται πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, και λέει τα ίδια και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει μία αγαστή συνεργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και πιστεύουμε πως υπάρχει η δυνατότητα, τουλάχιστον στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κάνει μία κυβέρνηση σταθερή και να είναι μόνη της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι μονόχρωμη».

«Το ΠΑΣΟΚ όταν επέλεξε να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ., το πλήρωσε»

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Καραγκούνης, απάντησε, λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν στις κυβερνήσεις συνεργασίας και θεωρούν πως το ΠAΣΟΚ δεν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκανε στο παρελθόν, να συγκυβερνήσει δηλαδή με τη Νέα Δημοκρατία.

«Μέχρι να πάμε στις εκλογές, έχουμε μία μεγάλη ‘’δεξαμενή’’ ανθρώπων που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Εμείς επιμένουμε πως οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία, αλλά θα υπάρξουν εκλογές στις 21 Μαΐου και θα κάτσουν τα κόμματα που μπορούν βρουν κοινό βηματισμό ώστε να δημιουργήσουν κυβέρνηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα ζητήματα των εκλογών έχουν λυθεί και έχουν λυθεί καθώς την επόμενη μέρα έχουμε το αποτέλεσμα και αποφασίζουμε τι θα γίνει. Εμείς (σ.σ στον ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε την κουλτούρα της συνεργασίας και πιστεύουμε στις συνεργασίες. Πόσες εκλογές πρέπει να κάνουμε σε αυτή τη χώρα για να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Γιατί αυτό μας λέει ο κ. Μητσοτάκης. Για εμάς δεν είναι δεδομένο πως πρέπει να γίνουν δεύτερες εκλογές. Εμείς λέμε ‘’από 21 του Μάη σταθερή κυβέρνηση’’, και πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας για να πάμε μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ όταν επέλεξε να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, το πλήρωσε. Δεν νομίζω να κάνει το ίδιο λάθος».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να διεκδικήσει ένα ισχυρό ποσοστό»

Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Σκουντής, είπε με τη σειρά του πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να διεκδικήσει ένα  ισχυρό ποσοστό και καλύτερα να περιμένουμε την κάλπη.

«Καλύτερα είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Eίπε και χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να λέγαμε ‘’ναι’’ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, για ποιο λόγο θα πρέπει να αμφισβητούμε την ήδη σύγχρονη πρακτική, η οποία θέλει σε ποσοστό 85% τις ευρωπαϊκές χώρες  να κάνουν συνεργασίες. Αρκετός κόσμος μένει στο ‘’ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης’’ αλλά δεν είπε μόνο αυτό. Στην Ελλάδα προφανώς δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να διεκδικήσει ένα ισχυρό ποσοστό και να παίξει ένα σημαντικό ρόλο των προγραμματικών συγκλίσεων. Χθες μάλιστα, έδωσε το ‘’Ευαγγέλιο’’ των θέσεων του».

«Πρέπει να μπούνε κανόνες»

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τους άξονες του προγράμματός του.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε σε αυτή τη χώρα όσον αφορά τη προστασία του τόπου μας ή διαφορετικά ο καθένας θα κάνει το παιχνίδι του. Πρέπει να μπούνε κανόνες. Ο πρωθυπουργός έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τους άξονες που έχει βάλει σε σχέση με το πώς θα τους υλοποιήσει. Υπάρχει η αίσθηση πως ο κόσμος θέλει μία σταθερότητα και μία συνέχεια».

«Λέμε στον κόσμο είναι να μας δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά»

Ο Σταύρος Καραγκούνης είπε με τη σειρά του πως θεωρού πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και πως θα πρέπει να τους δοθεί μία ευκαιρία και πάλι γιατί την πρώτη διαχειρίστηκαν μία κατάσταση που δεν ήταν υπεύθυνοι ενώ τώρα θα εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα.

«Εγώ διαφωνώ με τον όρο κυβέρνηση ηττημένων. Όσον αφορά την προσωπική μου εκτίμηση, το πρώτο κόμμα πρέπει να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση και επειδή πιστεύουμε πως πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων αλλά κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Εμείς ήρθαμε στο προσκήνιο γιατί κάποιοι άλλοι απέτυχαν και δεν ήρθαμε να δώσουμε κανένα ασημικό αλλά αυτό που λέμε στον κόσμο είναι να μας δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά. Γιατί στην πράξη τότε,  αυτό που κάναμε ήταν να διαχειριστούμε μία κατάσταση που δεν είμασταν υπεύθυνοι. Τώρα θα εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα».

«Οι πολιτικού αρχηγοί θα επιδείξουν το πνεύμα ενότητας που απαιτείται»

Ο Βασίλης Σκουντής δήλωσε πως η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και πως οι πολιτικού αρχηγοί θα συζητήσουν και θα καταλήξουν σε μία σωστή λύση για την χώρα.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να παίξει ένα ρυθμιστικό ρόλο και να εγγυηθεί μία ομαλή διακυβέρνηση της χώρας. Κάποτε λέγαμε για κυβερνήσεις ανάγκης και ειδικού σκοπού, τώρα λέμε για κυβερνήσεις ηττημένων και κυβερνήσεις ανοχής. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Πιστεύω πως οι πολιτικού αρχηγοί θα συζητήσουν και θα επιδείξουν το πνεύμα ενότητας που απαιτείται».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Τον Έβρο επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός έφτασε νωρίς το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια αναμένεται...

Μητσοτάκης: Επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στο συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολι...

Φόρτωση άρθρων...