Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη – Τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης

Ορόσημο για την Κυβέρνηση αποτελεί η φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς σηματοδοτεί επισήμως την αφετηρία της εξέλιξης προς την ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη η οποία αναμένεται να συμπέσει με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS φέρνοντας τη χώρα ακόμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα κλείσει και συμβολικά έναν κύκλο 13 ετών της οικονομικής κρίσης και θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων.

Ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα έπειτα από ένα κρίσιμο δίμηνο που δημιούργησε προβληματισμό και χαρακτηρίστηκε από ποικίλες εμπλοκές στον τομέα ασφάλειας και στη συγκρότηση του κράτους.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», στόχος είναι να αναστραφεί το όποιο αρνητικό κλίμα του καλοκαιριού και να εμπεδωθεί το momentum της θετικής πορείας της οικονομίας σε έναν ορίζοντα προς την Ελλάδα του 2030 με ταυτόχρονες εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις και διορθώσεις στα προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη από την ακρίβεια μέχρι την ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε θα κινηθεί συνολικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός έως το τέλος του 2023 με σειρά νομοσχεδίων να κατατίθενται στη Βουλή τους προσεχείς μήνες διαμορφώνοντας ένα εμπροσθοβαρές πλαίσιο παρεμβάσεων απέναντι στις εμπλοκές που εμφανίζονται διαδοχικά.

Στήριξη

Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα του Βελλιδείου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας με κύρια στόχευση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση κατά τη δεύτερη θητεία της θα δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και θα εξακολουθεί να στηρίζει τα αδύναμα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με το πρώτο βήμα να γίνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με στόχο τη διαφάνεια και τους ελέγχους στις συναλλαγές μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και τη διασύνδεση των ΡOS με την ΑΑΔΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται το φθινόπωρο.

Η μισθολογική αναβάθμιση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σημαντική κυβερνητική πρόκληση με αδιαπραγμάτευτο στόχο να αυξηθεί ο μέσος μισθός κατά 25 την τετραετία 2023-2027 

Επί της ουσίας να ανέλθει στα 1500 ευρώ ο μέσος μισθός μέσα στην τετραετία και στα 950 ευρώ ο κατώτατος. 

Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί επίσης κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης και μια προσωπική πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει δεσμευτεί για ένα σύγχρονο ΕΣΥ και μια δίκαιη πολιτική για την Υγεία με αφετηρία τη δραστική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού 
Ήδη μεγάλο μέρος από τις 16.000 προσλήψεις του 2024 κατευθύνονται προς την Υγεία με 3.000 από αυτές να προορίζονται για υγειονομικές δομές. 

Ταυτόχρονα στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προστίθεται η επανασύσταση του ΕΚΑΒ μετά τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες και η εν γένει αναβάθμιση των υπηρεσιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Βελτίωση

Η καθημερινότητα των πολιτών και η βελτίωση των σχέσεων κράτους και πολίτη αποτελούν αδιαμφισβήτητα ύψιστες προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξούν να αναμορφώσουν άρδην τη Δημόσια Διοίκηση με τις διατάξεις να αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης σημαντικές αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου αλλά και νέες υπηρεσίες στη διάθεση των πολιτών 

Υπό διαμόρφωση είναι και η δημιουργία ενός στρατηγικού εργαλείου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού έργου που προώθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εκπαιδευτικό σύστημα κατά την πρώτη της θητεία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται το φθινόπωρο να καταθέσει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία παραρτημάτων αναγνωρισμένων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας αξιοποιώντας τις υφιστάμενες συνταγματικές δυνατότητες διό της οδού των διακρατικών συμφωνιών με νομική βάση το Αρθρο 28 του Συντάγματος.

Δικαιοσύνη

Κρίσιμος τομέας στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι η Δικαιοσύνη με τις μεταρρυθμίσεις να κρίνονται επιβεβλημένες. Το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει παρεμβάσεις που αφορούν αλλαγές εκ νέου στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με στόχο αφενός να επιταχυνθεί ο ρυθμός της απονομής δικαιοσύνης και αφετέρου να αποτραπεί η δικομανία.

Παράλληλα, ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει μέσω της απόφασης να ληφθούν νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για το αδίκημα του εμπρησμού με τους εμπρηστές να εκτίουν από εδώ και στο εξής τουλάχιστον ένα μέρος της επιβληθείσας ποινής.

Οι στόχοι της Κυβέρνησης:

  • Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ανοίξει νέα σελίδα στην οικονομία
  • Στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Η Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Η Αύξηση μισθών και προσλήψεις
  • Ασπίδα για τους ευάλωτους πολίτες
  • Η Ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και σύγχρονο ΕΣΥ
  • Η Βελτίωση των σχέσεων κράτους και πολίτη
  • Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
  • Η Ενίσχυση του τομέα ασφάλειας
  • Η Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...