Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε την Τετάρτη την Ευρώπη να «ξυπνήσει από τον μακρύ λήθαργό της» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα, υιοθετώντας πλήρως την επιθετική στάση που τηρεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Γηραιά Ήπειρο, σχολιάζει το Politico.
Μιλώντας στην Πνύκα, σε έναν λόφο με θέα στους επιβλητικούς κίονες της Ακρόπολης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε ως «συρμό» την ιεράρχηση της «παγκόσμιας κοινότητας πάνω από το ίδιο το έθνος», τονίζοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες έδειξαν πως «δεν υπάρχει τίποτα το εγωιστικό ή μεμπτό στην αφοσίωση στην πατρίδα σου, ούτε στην μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της πάνω από όλα».
Κατά πολλούς, ο Ρούμπιο θεωρείται το πιο «μετριοπαθές πρόσωπο» της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ για την Ευρώπη – πολιτική που περιλαμβάνει την άποψη ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει την προοπτική της «εξάλειψης του πολιτισμού της». Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρούμπιο είχε μεταφέρει το ίδιο σκληρό μήνυμα με πιο ήπιο ύφος, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «ανήκουν η μία στην άλλη», αλλά ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν προτίθεται να λειτουργήσει ως «τακτικός διαχειριστής της ελεγχόμενης παρακμής της Δύσης».
Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Ρούμπιο κλιμάκωσε την κριτική του. Αν και εξήρε την Ευρώπη ως «γενέτειρα του σπουδαιότερου πολιτισμού στον κόσμο», κατέκρινε τη σημερινή κατάσταση της Δύσης, όπου «ο εθνικισμός έγινε μια βρόμικη λέξη» και όπου «ανοίξαμε τα σύνορά μας, μεταφέραμε τη βιομηχανία μας στο εξωτερικό και αφήσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας να μαραζώσουν και να παρακμάσουν».
Το μήνυμα του Ρούμπιο αντικατοπτρίζει μια ρεαλιστική, αν και επιθετική, προσέγγιση που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους μήνες σε ζητήματα που κυμαίνονται από τη σύλληψη του Βενεζουελανού προέδρου Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ έως την εκστρατεία οικονομικής πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Κούβας. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ρούμπιο υπερασπίστηκε τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τρέχουσα σύγκρουση με το Ιράν, δηλώνοντας ότι «έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο του στενού». Η ταύτισή του με τον Λευκό Οίκο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένων των ιστορικά χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας του Τραμπ, αλλά και του γεγονότος ότι το όνομα του Ρούμπιο εξακολουθεί να ακούγεται ως πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία το 2028. Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι «δεν έχει σχέδια» να θέσει υποψηφιότητα στον επόμενο προεδρικό εκλογικό κύκλο.
Εντούτοις, ο Ρούμπιο ανέφερε ότι προσφέρει στις ευρωπαϊκές χώρες την ευκαιρία να αλλάξουν πορεία και να «αναζωπυρώσουν τη φλόγα που άναψε εδώ πριν από χιλιετίες», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ήδη ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει την Ευρώπη να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων της, ενώ ο Ρούμπιο επαίνεσε την Ελλάδα —χαρακτηρίζοντάς την «υποδειγματικό σύμμαχο»— για το έργο της στους τομείς της ενέργειας, του μεταναστευτικού και της άμυνας. Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ανακοίνωσαν συμφωνίες ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πωλήσεις στρατιωτικού υλικού, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ο Ρούμπιο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας.
«Αν και τα έντονα πάθη ενδέχεται κατά καιρούς να έχουν δοκιμάσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σπάσουν αυτοί οι δεσμοί», πρόσθεσε.
Ο Ρούμπιο επισήμανε ότι οι χώρες βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. «Η πορεία που θα επιλέξουμε θα καθορίσει αν η Δύση θα διατηρήσει τη θέση της στην ηγεσία του κόσμου ή αν θα αποδεχθεί μοιρολατρικά ένα μέλλον ατροφίας, υποτέλειας και παρακμής».
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει την επιλογή τους, κατέληξε.
ΠΑΣΟΚ: Τροπολογίες για μείωση ΦΠΑ στα νησιά και έκτακτη ενίσχυση 50 λεπτά το λίτρο στους αλιείς
Μητσοτάκης-Ρούμπιο: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή» (Video&Photos)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις