Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Πώς η Ελλάδα θωρακίζει τον Έβρο - Παρατηρητήρια, ηλεκτρονική επιτήρηση, αντιβαλλιστική προστασία

Θωρακίζεται ο Έβρος προκειμένου προστατευτούν ακόμη καλύτερα τα ελληνικά σύνορα, καθώς θα επεκταθεί ο φράχτης.

Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, στην περιοχή Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως Κορνοφωλιά Σουφλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η επέκταση θα γίνει με εθνικούς πόρους, καθώς αποτελεί μια εθνική επένδυση, προσθέτοντας παράλληλα πως η Αθήνα θα συνεχίσει να διεκδικεί την χρηματοδότησή του από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας τα στελέχη του στρατού της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού για τη διαφύλαξη των συνόρων ανέφερε ότι «η κατασκευή του είναι μια εθνική επιταγή». Πρόσθεσε ακόμα ότι «σε πείσμα όσων λένε ότι αυτή Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ, εδώ στον Έβρο αποδείχθηκε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει. Εδώ αποδείχθηκε ο πατριωτισμός της ευθύνης».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε κατά την ομιλία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτό το έργο να μην το πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά οι Έλληνες φορολογούμενοι. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι με την πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία για την προστασία των συνόρων έχει αποτραπεί η είσοδος 240.000 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο ενώ ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και στο Αιγαίο λόγω των προσπάθειών που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων. «Μιλάμε για τα σύνορα τα οποία κάποιοι δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν» σημείωσε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη.

Μηταράκης από Έβρο: Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα

Ο Νότης Μηταράκης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, ειδικά σε περιπτώσεις εργαλειοποίησής του ανθρώπινου πόνου. Εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Ακόμα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμπλήρωσε, «θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα και θέλω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια».

Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Τα εμπόδια που θα κατασκευαστούν σε έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντιαναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Ειδικότερα:

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατομμύρια ευρώ – χρονοδιάγραμμα: 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση)

Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη

  • νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
  • κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
  • διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
  • την κατασκευή θυροφραγμάτων
  • κατασκευή νέου κτιρίου 300 τ.μ. για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
  • βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στο Δήλεσι Βοιωτίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Παρασκευή o Μητσοτάκης

Στο Δήλεσι Βοιωτίας θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής, όπου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα επισκεφθούν δομές της Ιεράς Αρχιεπισ...

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές φουντώνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση. Οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε θέσεις «μάχης» και εξαπολύουν σφοδρά πυρά ο ένας στον άλλ...

Κυβερνητικά στελέχη κατά Κεχαγιά: Καταλαβαίνουμε το άγχος της να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για τους «Σπαρτιάτες»

Στο επίκεντρο της κόντρας Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι ψήφοι των «Σπαρτιατών». Η κόντρα ξέσπασε σήμερα, έπειτα την τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ξαδέρφο...

Φόρτωση άρθρων...