Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Πώς θα γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών – Όλες οι λεπτομέρειες

Το πλαίσιο διεξαγωγής του debate με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών καθορίστηκε στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών που συνεδρίασε υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Στην τηλεμαχία θα συμμετάσχουν οι έξι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίασης, που έγινε το πρωί του Σαββάτου 29 Απριλίου, ήταν ο καθορισμός του πλαισίου διεξαγωγής μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Έπειτα από το τέλος της συνεδρίασης η Καλλιόπη Σπανού δήλωσε τα εξής: «Σήμερα συνεκλήθη η δεύτερη Διακομματική Επιτροπή η οποία, μετά από μία παραγωγική ανταλλαγή απόψεων, κατέληξε στη διοργάνωση μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου».
Διακομματική Επιτροπή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίστηκε ομοφώνως να αναλάβει η ΕΡΤ τη διοργάνωση και τη μετάδοση της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Τον συντονισμό θα έχει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεών της, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΑ που θα υποδείξουν τα έξι τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση πρόκειται να μεταδοθεί, σε πραγματικό χρόνο, την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 21:00.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς επίσης και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η διάρκεια 

Η διάρκειά του θα είναι 3 ώρες και θα λάβουν μέρος επτά δημοσιογράφοι, ένας από κάθε κανάλι (6 ιδιωτικά και η ΕΡΤ). Συντονιστής θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους, ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις. Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό. Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. 

Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μπρα ντε φερ για τη μειονότητα, τη Μονή της Χώρας και τη Χαμάς - Πού συμφώνησαν

Ένα ενδιαφέρον μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμείφθη την ώρα των κοινών τους δηλώσεων στην Άγκυρα. ...

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ποια είναι η ατζέντα και ποια θέματα είναι εκτός συζήτησης

Με ρεαλιστικές προσδοκίες και θετικό πνεύμα πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στην Τουρκία. Οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Το...

Φόρτωση άρθρων...