Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Σε σύγχυση ο ΣΥΡΙΖΑ για την «γραμμή» στις εκλογές - Σήμερα η «σκιώδης κυβέρνηση»

Επιχείρηση με κωδικό «εξωστρέφεια» εκτελεί από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «ανανέωση» του κόμματος, την οποία ευαγγελίστηκε κατά την βραδιά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, δεν μπορεί να περιμένει υπό το βάρος του αποτελέσματος της κάλπης.

Αντίθετα, με στόχο τον «ισχυρό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ», όπως περιέγραψε χθες η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί τώρα να διεμβολίσει διαφορετικά ακροατήρια αυξάνοντας τη σφαίρα επιρροής της, γεγονός, ωστόσο, που ορισμένες φορές δημιουργεί συγχύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στα «κεντρικά» του κόμματος, όταν ο βουλευτής Επικρατείας και εξ απορρήτων του νέου προέδρου, Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης άνοιξε παράθυρο υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ των «γαλάζιων ανταρτών», πυροδοτώντας αλυσιδωτές εσωκομματικές αντιδράσεις.

Με την Κουμουνδούρου, όμως, να μην έχει προβεί μέχρι στιγμής σε επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την υποστήριξη συνδυασμών για το δεύτερο γύρο, της δήλωσης του κ. Αποστολάκη ακολούθησε σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετούσε τον Ναύαρχο εν αποστρατεία εκτός γραμμής. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές μετέδιδαν πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί υποστήριξης κάθε «προοδευτικής υποψηφιότητας», όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη την περασμένη Κυριακή, ισχύει στο ακέραιο, αποδίδοντας «προσωπικές απόψεις» στον Βουλευτή Επικρατείας αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης των «γαλάζιων» ανταρτών.

Κίνδυνος «περιθωριοποίησης»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το πρόβλημα του δεύτερου γύρου παραμένει δισεπίλυτο για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς -πλην του ιδεολογικού πλαισίου- έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις τοπικών κομματικών στελεχών, που πιέζουν για συγκλήσεις, με φόντο την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.
Σημειωτέον ότι στο Βόρειο Αιγαίο, όπου η μάχη για την Περιφέρεια εξελίσσεται ανάμεσα στον Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Κώστα Μουντζούρη, τα «όργανα» είχαν αρχίσει να φαλτσάρουν ήδη από το καλοκαίρι, όταν σε επιστολή τους προς την Κουμουνδούρου 10 κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου είχαν ζητήσει να δοθεί «χρίσμα» στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουντζούρη. Όπως επισήμαναν στην επιστολή τους, «προτείνουμε τη στήριξη της υποψηφιότητας Μουτζούρη αφού οποιαδήποτε άλλη λύση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα καταδικάσει το κόμμα σε περιθωριοποίηση για τα επόμενα χρόνια».

Διεύρυνση στους Τομεάρχες

Με στόχο τα ανοίγματα και προς την κοινωνία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη συντονισμένης δράσης είναι η ανακοίνωση των νέων Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία τοποθετείται για σήμερα στις 11 το πρωί, σηματοδοτώντας την «ολική επαναφορά» του κόμματος σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς.

Τόσο τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια (ακούγεται ο Νίκος Παππάς για το Οικονομικών, η Ρένα Δούρου για το Εξωτερικών κ.α.), όσο και ο τρόπος οργάνωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο εξής συνιστούν υψηλή προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που θα έρθουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα, με πρώτο τον προϋπολογισμό. Μακριά από τα χαρτοφυλάκια φαίνεται να μένει η εσωκομματική αντιπολίτευση, αν και η Κουμουνδούρου δοκίμασε αρκετά ανοίγματα, όπως για παράδειγμα ο ορισμός του Θεόφιλου Ξανθόπουλου σε ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο (Photos)

Στα Γιαννιτσά βρέθηκε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον στόχο της Νέας Δ...

Μιχάλης Κατρίνης:  Οι ευθύνες για την ακρίβεια και τη διάλυση της δημόσιας υγείας έχουν το όνομα και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη

Στο διακύβευμα των ευρωεκλογών και το προσωπικό στοίχημα που έθεσε ο κ Μητσοτάκης για την κάλπη της 9ης Ιουνίου αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΠΑΣΟΚ...

Μητσοτάκης για το Νέο Ψηφιακό Σχολείο: Πολύ σημαντική βοήθεια προς τους μαθητές (Photos)

Είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για όλους τους μαθητές, η πιλοτική χρήση του οποίου θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο, τονίζει ο Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του για το Νέο Ψηφιακό Σχολεί...

Φόρτωση άρθρων...