Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Επιμένει ο Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστραφούν

Στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο εμμένει ο Ρίσι Σούνακ. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέπεμψε στο νόμο του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση αντικειμένων από τη συλλογή του λονδρέζικου μουσείου.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, κατά τη μετάβασή του στη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, ρωτήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τους Βρετανούς δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην πτήση, δηλώνοντας αμετακίνητος στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας είναι πολύ σαφής. Είναι πολύ ξεκάθαρο ως ζήτημα νόμου ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου λέει πως για να γίνουν τα δάνεια (εκθεμάτων) ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίζει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα εκάστοτε εκθέματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει πως είναι υπό καμία έννοια πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

Επίσης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέρριψε τα όσα του καταλόγισε προ ημερών ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, «είτε ο Ρίσι Σουνάκ συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε όχι», απαντώντας «όχι, όχι», συμπληρώνοντας «είπα όσα είχα να πω για αυτό στο κοινοβούλιο τις προάλλες και τώρα επικεντρώνομαι στο να υλοποιήσω τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρεται ο κόσμος», προσέθεσε. 

Εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ανέφερε πως ως πρωθυπουργός «δεν θα δαπανούσε καθόλου χρόνο νομοθετώντας επί του ζητήματος», αλλά και ότι «δε θα στεκόταν εμπόδιο» σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Αθήνας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Αν επιμείνετε στις προκλήσεις κλείνει ο ευρωπαϊκός δρόμος

«Είμαι δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονές μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους», ...

Ευρωεκλογές: Το (απαραίτητο) φρεσκάρισμα της μνήμης μας και γιατί η ψήφος μας είναι καθοριστική

Η χώρα περνώντας... δια πυρός και σιδήρου την προηγούμενη δεκαετία κατάφερε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε μια Ευρώπη που μέχρι πριν από μερικά χρόνια μας θεωρούσε ως... χολέρα...

Φόρτωση άρθρων...