Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Στην Κίνα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

Πολιτική

Σε μια κρίσιμη διεθνώς συγκυρία και με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να μαίνεται ο πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση που είχε δεχτεί από την κινεζική πλευρά βρίσκεται σήμερα σε κινεζικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Πεκίνο συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τους στενούς του συνεργάτες, καθώς αύριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακού -διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ αλλά και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένου ότι ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πόλος διεθνούς ασφάλειας, διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Οι επιδιώξεις της Ελλάδας

Πέραν των γεωστρατηγικών ισορροπιών και των διεθνών ανακατατάξεων, η χώρα μας επιδιώκει να ισχυροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα αυξάνοντας τις εξαγωγές της με έμφαση στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Κίνα αποτελεί πολύ σημαντική αγορά. Μάλιστα ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με νέα έκθεση των IPK / ITB οι Κινέζοι παρουσιάζουν αυξανόμενη επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό το ερχόμενο 12μηνο, στοιχείο που θέτει τις βάσεις για σημαντική ανάκαμψη της αγοράς το 2024. Η έκθεση εκτιμά ότι για την αγορά της Κίνας, στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι θα επιτευχθούν τα επίπεδα εξερχόμενου τουρισμού του 2019.

Σε ρόλο γεφυροποιού

O Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Πεκίνο σε μια περίοδο όπου η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ο ρόλος της στο διεθνές στερέωμα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος. Η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πρόσφατα δύο μεγάλοι κινεζικοί οίκοι αξιολόγησης,οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα. Ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές τους αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι αναγκαίοι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς. Μάλιστα η χώρα μας επιχειρεί να λειτουργήσει λόγω της γεωπολιτικής της θέσης ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μιλώντας στον Economist τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες.

Οι υπουργοί στη Σαγκάη

Μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, ενώ οι Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Φραγκογιάννης θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα τον εκπροσωπήσουν στην Έκθεση China International Import Expo. Εκεί θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών εξηγεί γιατί η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις Ευρωεκλογές

Τις τοποθετήσεις των επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Πλεύσης Ελευθερίας» στη Βουλή σχολίασε ο Μάκης Βορίδης. «Οι πολίτες, αυτό που βλέπουν, είναι ότι από τη μια έχουν μια κυβέρνησ...

Μαρινάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ για Μάτι: Παίζει πολιτικά παιχνίδια, κάνει το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση του δι...

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μνημονιακού τύπου

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μνημονι...

Φόρτωση άρθρων...